Сайтът използва бисквитки.

» »
Етерични масла

Етерични масла

Етеричното масло е есенцията на растението. Не звучи оригинално, но пък е самата истина - 1 кг се добива от хиляди килограми растителна суровина (1 кг розово масло - от над 3 - 3500 кг розов цвят). И точно тази невероятна концентрация на веществата правят ароматния маслен извлек толкова ценен.

Какво представляват етеричните масла?

Те са концентрирани екстракти от различни растения с уникални съчетания на ароматни съединения, запазили мириса и вкуса на източника си. Извличат се чрез дестилация, която разделя маслените и водоразтворимите субстанции, или чрез механични методи, като най-познатият е студеното пресоване. Ако е използван химически начин на извличане, извлекът не се смята за истинско етерично масло.

Летливите ароматни вещества, концентрирани в него, са осигурявали оцеляването и защитата на растението. Пазили са го от вредители и болести, полезни са и за хората.

Техните етерични молекули са много малки. При вдишване проникват в организма и преминават кръвно-мозъчната бариера, достигайки до лимбичната система - зоната, която контролира емоциите, спомените и усещанията. Нанесени локално върху кожата, те се абсорбират в кръвта и така достигат до всяко кътче и всяка клетка на тялото. Това обяснява възможността им да повлияват настроението и здравето на човека.

Основни ползи и начини на употреба

Какви ползи носят етеричните масла

 • Добри антисептици са, някои от тях са много ефективни против вируси, гъбички и бактерии - включително при вече образуван биофилм или при изразена резистентност на микроорганизма към съществуващите лекарства. Такива са екстрактите от чаено дърво, риган, евкалипт, мента;
 • укрепват имунитета, осигуряват по-кратко и по-леко боледуване от инфекции - чаено дърво, мента;
 • намаляват възпаленията - риган;
 • повишават енергията - мента;
 • подобряват настроението, водят до отпускане и релаксиране - мента, лимон;
 • облекчават стреса и безпокойството, подобряват съня - лавандула, сладък портокал;
 • подобряват концентрацията и фокуса - розмарин;
 • помагат при главоболие и мигрена - мента и лавандула;
 • подпомагат храносмилането - мента;
 • подобряват масажната терапия;
 • имат добра антиоксидантна активност;
 • ценни са за козметиката и поддържат доброто състояние на косата и кожата, връщат младостта на лицето.

Разбира се, всяка маслена субстанция проявява повече и различни ефекти, определяни от фитохимикалите, които съдържа.

Начини на приложение

Можете да се възползвате от силата на етеричните масла чрез два основни метода - ароматерапия и локално приложение.

Ароматерапията осигурява възможности за вдишването им. Може да го правите по различни начини - директно от бутилката, чрез разпръскване ръчно, чрез помпичката на пулверизатора или чрез дифузер, като накапете на кърпичка или памуче, чрез инхалации и т. н.

Локалното приложение изисква втриване на етеричната субстанция в кожата - при масажи или в зоната, където е неразположението.

Не се приемат вътрешно! Ако все пак в редки случаи това се прави, то трябва да става след изрична препоръка на специалист. Те са толкова силни, че дори при ароматерапията и локалното приложение се използват единствено разредени в така наречените базови масла и то базовото многократно трябва да надделява над ароматерапевтичното.

Трябва да сте наясно, че могат да предизвикат и нежелани реакции - от алергии и раздразнения до опасни за здравето състояния - особено ако се използват твърде концентрирани и по неподходящ начин.

Търсете марка с репутация за производство на висококачествени продукти като “Ривана”, “Биохерба”, “Етерика” и др.

Защо да се доверите на онлайн аптека “Витания”?

Ние разбираме добре силата на етеричните масла, потенциала им да помагат, но и да вредят. Затова отделяме специално внимание на подбора и на необходимостта да ви осигурим адекватна професионална консултация за използването им. Предлагаме продукти на утвърдени производители като Rivana.

При нас, на Vitania.bg, ще откриете както чисти екстракти, така и различни видове маслени смеси с определени предназначения. Всички те са на приемливи цени, но не забравяйте, че можете да следите промоциите или да се регистрирате за участие в бонусната програма за лоялни клиенти.

Обадете ни се! При нас ви очаква етеричното масло, от което се нуждаете.

Няма намерени продукти