Сайтът използва бисквитки.

Филтри
 • Цена
  Производители
 • Тип
 • Заболявания
 • Аптеки
 • Наличие на коментар
 • Наличие на ранкинг на продукт
» »
Слънцезащита за лице

Слънцезащита за лице

Кожата на лицето, сравнена с кожата на тялото, е незащитена, непрекъснато е изложена на слънце, по-чувствителна е. Затова тя ежедневно се нуждае от закрилата на слънцезащитен крем. 

Какво представляват слънцезащитните формули? 

Това са козметични продукти, предназначени да предпазват от ултравиолетовите лъчи, които преминават през атмосферата. 

Видове слънцезащита 

Според състава си слънцезащитните продукти са два вида - минерални и химически. Минералните са на базата на цинков оксид и титанов диоксид. Частиците им остават върху кожата и отразяват UVA и UVB лъчите. Действат веднага - от момента на нанасянето. Не запушват порите, но е възможно да оставят видим бял слой върху лицето. 

Химическите проникват в тъканта, абсорбират вредните лъчи и ги превръщат в топлина. Нанасят се по-лесно от минералните. Активират се след около 20 минути от нанасянето. Освен познатия SPF фактор, който блокира UVB лъчите, е нужно да имат допълнително вграден филтър срещу UVA лъчите. 

Какво се крие зад “SPF фактор”? 

За SPF фактора има много митове - че разликата в защитата на различните стойности е в пъти, че по-високият защитава по-дълго и т. н. 

Истината е, че той показва каква част от вредните лъчи пропуска слънцезащитният крем с този фактор. SPF 30 пропуска 1/30-та част от потока UVB, което е 3,33% и спира 96,7%. SPF 50 позволява да стигне до вас 1/50-та част - 2% от целия поток, пази ви на 98%. На практика е невъзможно да бъде спрян целият поток лъчи и затова е невъзможна 100% защита. 

Всеки производител препоръчва на колко време трябва да се нанася кремът, но общото мнение е, че това трябва да се случва на около 2 часа. Дори водоустойчивият и трайният няма как да издържат часове наред на къпане, изпотяване и т. н. 

Какви са вредите от слънцето за кожата на лицето? 

Най-вредни за кожата са UVA и UVB лъчите. UVB лъчите проникват в повърхностните слоеве и предизвикват в тях възпаления и увреждания, които преживявате като изгаряне. UVA навлиза по-навътре в тъканта, води до по-сериозни щети с риск от увреждане на клетките и активиране на неопластични процеси. 

Отказът от слънцезащитен крем води до по-бързо състаряване на лицето и до бръчки. Задълбочават се фините линии, появява се пигментация - нежелани тъмни петна. Сериозен е рискът от рак на кожата. 

Как да изберете подходящ слънцезащитен продукт? 

Вътре в двете големи групи продукти разнообразието нараства непрекъснато и става все по-трудно да изберете подходящия слънцезащитен крем за лицето си. Затова ще ви посочим основните критерии за добър избор: 

 • какво е здравето на кожата ви - ако тя е чувствителна, ако имате акне, розацея или друго заболяване, по-добре се спрете на минерална формула; 

 • при какви условия ще го използвате - при излет в планината или в полето по-добре ще ви пази минералният. Ако ще плувате или очаквате да се изпотите, използвайте химически. За ежедневно носене в града се спрете на лек, немазен слънцезащитен крем, създаден специално за лице; 

 • каква форма предпочитате - продуктите за слънцезащита се предлагат не само под формата на кремове, но и като лосиони, гелове, спрейове, пяна, стикове, пудри; 

 • какви допълнителни ползи очаквате - модерните слънцезащитни кремове за лице са насочени към различни типове кожа: мазна, суха, чувствителна. Могат да подобряват цвета (тена); да са подхранващи, хидратиращи, матиращи; да играят ролята на дневен крем и да служат за основа на грима. Те обикновено са с марката на “Биодерма”, ”Авен”, “Виши” и др. 

Важно е да подбирате внимателно своята слънцезащита и да не се снабдявате с нея от случайни места. Търсете специализираните магазини и щандовете в аптеките. 

Защо да се доверите на онлайн аптека “Витания”? 

Защото на Vitania.bg ще намерите слънцезащитни продукти, разработени специално за лице от водещи марки - Bioderma, Avene, Vichy, Uriage, La Roche Posay, Eucerin и др. 

Винаги можете да ни попитате за съставките, които не разпознавате, да ни разкажете за проблемите си с кожата на лицето, а ние ще ви препоръчаме най-подходящите кремове на добра цена. 

Възползвайте се от промоциите и от бонусната ни програма и си осигурете слънцезащита с високо качество! 

Филтри
Филтри
 • Цена
  Производители
 • Тип
 • Заболявания
 • Аптеки
 • Наличие на коментар
 • Наличие на ранкинг на продукт
Няма намерени продукти