Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика Avene
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти Bioderma ABCDerm
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти VITABIOTICS
  Поръчай сега
 • » »
  Лекарства за кръвно налягане

  Лекарства за кръвно налягане

  Болестите на сърдечно-съдовата система са опасни и масови - в повечето семейства поне един е с високо кръвно, висок холестерол и/или периодично се оплаква от сърце. Те се числят към хроничните заболявания и започнете ли да пиете лекарства, то в повечето случаи е до живот.

  Какви лекарства да пием за кръвно?

  Високото и ниско кръвно налягане са различни абнормални състояния, но високото се среща по-често и е с по-ясно изразени последици за сърцето. Обикновено висока е горната граница. Заговори ли се за лечение, се подразбира, че говорим за хипертония. За ефикасния ѝ контрол са разработени различни групи лекарства:

  • формули, намаляващи активността на системата ренин - ангиотензин. ACE инхибиторите пречат на синтеза на ангиотензина и разширяват артериите. Ангиотензин II рецепторни блокери блокират рецепторите, посредством които ензимът стимулира свиването на съдовете;
  • продукти, намаляващи активността на симпатиковата нервна система. Алфа-блокерите съдействат за разширяване на артериите. Бета-блокерите намаляват честотата на сърдечния ритъм и обемът на изпомпваната кръв, като облекчават сърцето и намаляват кръвното налягане. Може да са селективни и неселективни. На разположение са и бета-блокерите с α₁-блокираща активност, които се използват при хипертония;
  • диуретици - лекарствата контролират кръвното, като извеждат задържаната вода и непотребния натрий от организма. Използват се различни видове диуретици - тиазидни, калий-съхраняващи, бримкови, комбинирани;
  • вазодилататори - най-използвани са блокерите на калциевите канали. Те съдействат стените на артериите да останат отпуснати, улесняват протичането на кръвта и осигуряват сваляне на кръвното налягане. Прилагат се и активатори на калиевите канали като хидралазина и диазоксида. Те са използват при остра и злокачествена хипертония, овладяване на хипертонични кризи.

  Широко използвана е пероралната комбинирана терапия, при която в лечението на високото кръвно се съчетават и допълват медикаменти от различните групи. Така се постигат по-добри резултати с по-малко нежелани ефекти.

  Понякога кръвното налягане се вдига на нервна почва и с успокояването ви то бързо се нормализира.

  Какви са видовете медикаменти за сърце и холестерол?

  Лекарства за холестерол

  Статините са първи избор за намаляване на лошия холестерол (LDL), предотвратяват натрупването на плака в артериите, облекчават сърцето и намаляват дългосрочния риск от инфаркт.

  ACL инхибитори - блокират производството на холестерол в черния дроб.

  Ниацин (витамин В3, никотинова киселина) - понижава триглицеридите и LDL (лошия холестерол).

  Инхибитор на абсорбцията на холестерола - пречи на всмукването му в червата.

  Мощни лекарства за понижаването му, които действат ефикасно, са още PCSK9 инхибиторите; секвестрантите на жлъчните киселини; фибратите и т. н.

  Лекарства за сърце

  • Антикоагуланти - действат като противосъсирващи, предотвратяват тромбообразуването, не разтварят вече формирани съсиреци, но ограничават разрастването им;
  • антитромбоцити - пречат на слепването на тромбоцитите и на образуването на тромби;
  • антиаритмитици - предназначени са за преодоляване на аритмиите;
  • дигиталисови препарати - увеличават силата на съкращаването на сърцето, полезни са при сърдечна недостатъчност и аритмии;
  • инхибитори на ангиотензин рецептор-неприлизин (ARNI) - подобрява кръвния поток и се изписва при сърдечна недостатъчност и т. н.

  Медикаментите за хипертония и сърце често се припокриват. Много от лекарствата за кръвно налягане правят сърцето по-ефективно, облекчават гръдната болка (стенокардията), препоръчителни са при аритмии и за предотвратяване на втори и следващ инфаркт. Такива са инхибиторите на ACE (ангиотензин-конвертиращ ензим), ангиотензин II рецепторни блокери, бета-блокери, вазодилататори, диуретици и др.

  Повечето от тези медикаменти са само по лекарско предписание, имат нежелани странични ефекти и неочаквани реакции с други формули, дори с билкови. Затова даже съответното лекарство да се отпуска без рецепта, поискайте съвет от фармацевта, преди да го купите.

  Защо да пазарувате от онлайн аптека “Витания”?

  На Vitania.bg ще намерите информация за лекарства за сърцето и сърдечно-съдовата система, отпускани с рецепта и без рецепта. След като се запознаете със свойствата и противопоказанията им, ни позвънете и ще ви кажем в коя от физическите ни аптеки можете да купите тези, за които се изисква лекарско предписание. За свободно продаваните ще ви консултираме изчерпателно и ще ви помогнем да направите своя избор.

  При нас пазарувате на добри цени, възползвате се от много промоции и проверена програма за бонуси. Обадете ни се при нужда!

  Зарежда
  Няма намерени продукти