• -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Хомеопатични продукти 09.02.2015

  Хомеопатични продукти

  Желанието за здравословен начин на живот и страха от страничните влияния на класическите лекарства правят хомеопатичните методи и средства за лечение все по-предпочитани.

  Какво е хомеопатия
  Това е система от схващания за човешкото здраве като резултат от общото благополучие на човека като цяло. За нея са важни не само проявите и симптомите на заболяването, а хармонията между емоционалното, ментално (умствено) и физическо ниво на индивида като цяло, личните му характеристики и преживян опит – радости и страдания. Затова преди да предприеме каквото и да е лечение, лекарят-хомеопат прави дълго и подробно интервю с новия пациент, стараейки се да си създаде максимално пълен и верен образ за него.
  Хомеопатичният принцип е „лекуване с подобно”. Това ще рече, че ще се лекувате с препарат, който, ако сте здрави, ще предизвика същите симптоми. Обичан пример е този с лука. Когато режете кромид, очите ви се насълзяват, носът ви потича. Когато имате хрема, хомеопатът ви изписва лекарство, съдържащо активно вещество, извлечено от лука.

  Какво представляват хомеопатичните лекарства
  Субстанциите за приготвянето на хомеопатичните лекарства са изключително от естествен произход – растителен, животински, минерален. Те са многократно разредени във вода или алкохол – често една част от активното вещество е в повече от хиляди и хиляди части разредител. Минималната концентрация се запазва, дори когато става дума за хапчета. Безвредната таблетка с неутрални свойства се напоява (импрегнира) с вече подготвения разтвор.
  Препаратите трябва да се пазят от светлината и електромагнитното въздействие на домакинските уреди, на електрониката. Преди използване течните се разклащат добре.
  Класическите хомеопатични лекарства съдържат обикновено едно активно вещество. Вече на пазара има и такива, с по-комплексен характер.
  Задължително се подлагат на лабораторни тестове и изпитания като конвенционалните лекарства.

  Основната им отлика от лекарствата на алопатичната (традиционната) медицина
  Класическите лекарства повлияват директно болния орган или функционален механизъм, разглеждани сами за себе си. Терапевтичните им дози са достатъчно големи и понякога, въздействайки добре на едно, увреждат друго.
  Хомеопатичните, подбирани на принципа на подобието, няма как директно да въздействат на увредения орган или функция. Да не говорим, че след многократното разреждане активното вещество в тях, според сегашните разбирания на науката, няма никакъв шанс за каквото и да е осезаемо влияние.
  Едно от обясненията е, че целта е да се даде информация на организма от какво страда, с какво трябва да се бори. С това се подпомага мобилизацията му и той се справя сам, без допълнителни намеси. Характерно е още, че дали действа лекарството, се съди по първоначалното заостряне на симптомите. Появи ли се то – значи хомеопатичният препарат работи. Ако не е подбран добре, не би трябвало да навреди точно поради ниската си концентрация.

  Можете ли да си назначавате хомеопатични средства сами
  Това е в разрез с разбиранията на класическата хомеопатия, че всяко лечение е строго индивидуално, дори ако оплакванията на болните изглеждат еднакви.
  Но вече има на пазара хомеопатични лекарства, които комбинират по няколко субстанции за характерни симптоми. Те са предназначени за леки заболявания без усложнения и се продават без рецепта в аптеките.
  Монопродуктите със свободна продажба използвайте след консултация с лекар или фармацевт.

  Въпреки, че не е много ясно как действат тези лекарства, факт е, че лекуват. При това без странични ефекти и при значително по-ниски разходи.