'
 • до -50% на продукти при оток и разширени вени
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • -20% на хранителни добавки Vital Concept
  Поръчай сега
 • -15% нa козметика Bioderma AbcDerm
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Как да спрете косопада 18.09.2018

  Как да спрете косопада

  Дори най-лишените от суета хора се вълнуват от състоянието на косата си. Затова всяко неблагополучие с нея носи притеснения и загриженост. А когато по възглавницата и гребена започнат да остават повечко косми и дамите, и господата търсят варианти и средства за заздравяването на косъма и спирането на косопада. 

  Защо косата пада

  Причините могат да са различни. Най-честата е естественото отмиране на косъма поради завършване на жизнения му цикъл. Това е така наречената фаза катаген. В този период с продължителност около половин месец космите спират да растат, космената луковица (фоликулът) се разрушава и те започват да падат. В тази фаза постоянно са около 1% от космите. Смята се нормално на ден да губите до около сто от тях.

  Здравословните проблеми (анемия, заболявания на щитовидната жлеза и др.), напредването на възрастта, стресът и напрежението, едностранчивото хранене и/или недохранването и дефицитът на различни хранителни вещества, нарушен хормонален баланс, употребата на някои лекарства, както и прилагането на твърде много стилизиращи продукти, са сред най-честите причини за косопада. 

  Той обикновено се засилва в преходните сезони. Есента – като реакция на изтощителното лято, големите денонощни температурни разлики, стреса след отпускарския сезон и промяната в храненето. Пролетта – след пребиваването в претоплени помещения със сух въздух, екстремно ниските температури и сух студ навън, прекалена влажност и замърсеност на въздуха, бедно на минерали и витамини хранене и рязка смяна на зимната леност с пролетната активност.

  Когато косопадът е много интензивен, потърсете помощ от дерматолог. 

  Как да спрете косопада

  Не можете да спрете косопада – падат мъртви косми, които няма как да съживите. Но за сметка на това можете да подпомогнете и активирате растежа на новите косми. По тази причина и резултатът от различните лечебни и козметични средства се забелязва след поне месец и приемът им трябва да продължи няколко месеца.

  Освен това в критични моменти въздействието върху косата само с козметични продукти не е достатъчно. Необходимите хранителни вещества за растежа и доброто здраве на косъма трябва да достигнат до него по кръвен път. Важно е да приемате продукти – източник на нужните съставки за изграждане на здрави и силни косми. 

  Кои са основните хранителни вещества за космите

  Космите са изградени основно от кератин – до около 90%. Това е нишковиден белтък, спираловидно нагънат, съставен от аминокиселините метионин, цистеин и цистин. Той осигурява гъвкавостта, плътността и блясъка на косата, устойчивостта ѝ на студ, горещина и слънце. При нарушено качество на кератина или на структурата на косъма, изградена от него, косата става уязвима на външни влияния, безжизнена е, чупи се и „цъфти“, отслабва и започва да пада.

  „Ревалид“ – сигурна помощ при косопад

  Серията Revalid® е създадена през 1992 г. в Швейцария и е специално насочена към възстановяване и поддръжка на косата. Тя включва: 

     •   капсули, доставящи в организма градивните за кератина аминокиселини цистеин и метионин, витамини от група В, растителни екстракти, мая, цинк, желязо и мед;

     •   протеинов шампоан за почистване и заздравяване на косъма и скалпа;

     •   протеинов балсам за суха коса, който възстановява белтъчната структура на косъма, връща блясъка и силата му;

     •   маска за сериозно увредена и чуплива коса;

     •   тоник за активиране на кръвообращението в кожата на главата, което стимулира клетъчното обновяване, забавя стареенето на фоликула и насърчава растежа на косъма;

     •   серум за копринено мека и блестяща коса.

  Сред основните съставки на козметичните продукти са протеини, витамин В (пантенол), екстракт от овес, кофеин за енергизиране на фоликула и забавяне на стареенето му, алантоин и др.


  Този месец серията продукти „Ревалид“ ви предлагаме с отстъпка от 25%. Възползвайте се!