• До - 50 % на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
  Поръчай сега
 • -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Бременна през лятото 24.07.2017

  Бременна през лятото

  Топло, по-топло, сред лято. А вие сте бременна. Ако сте в първия триместър, ви прилошава, ако сте в последния, ви дотежава. Уморявате се лесно. Принудени сте да промените навиците си, понякога да се въздържате от любимите си храни и забавления. Щастието да усещате как бебето расте във вас си има своята цена.

  Бременна през лятото

  Лятото от една страна облекчава, а от друга – усложнява живота на бременната. То дава възможност да се разхождате леко облечени, предлага изобилие от плодове и зеленчуци, гарантира достатъчно витамин D за бебчо. В същото време непосилните горещини носят ред рискове, които е добре да имате предвид.

  Колебания в кръвното налягане и дехидратация

  Високите температури свалят кръвното при хипотоничките и го повишават при склонните към хипертония. Появяват се отоци по долните крайници и се стига до  разширени вени. Случва се на доста бременни, но при липса на предразположеност вените се нормализират до няколко месеца след раждането.

  Обилното изпотяване и нарасналите нужди на организма ви от течности лесно водят до дехидратиране. Необходимо е да пиете повече вода и да избягвате храните и напитките, които действат диуретично.

  Отоци

  Те се получават от задържане на вода в тъканите. Причините може да са различни, но най-често се случва при злоупотреба с готварска сол. За да запази електролитния баланс, тялото задържа водата, която нормално би изхвърлило. Затова намалете солта.

  Дългото седене или стоене също е причина за отоци, както и за разширени вени. Ако все пак се наложи да останете продължително в една поза, разтъпквайте се от време на време, повдигнете краката си на възглавничка, столче, или каквото имате. Нека обувките ви да са удобни и широки, ако е нужно – половин номер по-големи от вашите.

  Инфекции

  Високите температури са благоприятни за бурното размножаване на болестотворните микроорганизми. Бъдете много внимателни с храната. Трябва да сте сигурни, че всичко, което хапвате, е приготвено при добра хигиена от пресни продукти. Не си позволявайте рохки яйца, кремове и сосове с яйца, недобре опечено месо, млечни продукти, престояли извън хладилника, както и готова храна, съхранявана при съмнителни условия.

  Избягвайте събиранията на много хора. Те създават условия за бързо разпространение на вируси, поразяващи горните дихателни пътища и стомашно-чревния тракт.

  Във вашето състояние са опасни и вагиналните инфекции. Дори басейнът да е много чист, хлорът в него нарушава нормалната микрофлора на  влагалището и стимулира развитието на гъбички.

  Хиперпигментация

  При повечето бременни се наблюдава така наречената „маска на бременността“. Това е подчертана пигментация по лицето и тялото, която се дължи на засилено отделяне на меланин. За да не задълбочавате проблема, бъдете особено внимателни при излагане на слънце. Използвайте добри слънцезащитни продукти със SPF поне 30, с вградени  анти-UVB и анти-UVA филтри.

  Почивайте повече и се грижете за себе си

  Ако трябва да сме точни – рисковете на лятото са рискове за повечето хора – здрави и страдащи от хронични заболявания. Затова не се притеснявайте особено. Грижете се добре за себе си, почивайте и спете достатъчно. Хранете се балансирано. Разхождайте се в по-хладните часове на деня. Можете да играете подходяща гимнастика или да продължите тренировките си – разбира се – при по-малки натоварвания. 

  След консултация с гинеколога си, идете на море. Достатъчно е да не прекалявате с престоя във водата и да сте на плажа сутрин преди да стане много горещо и след 16-17 часа. Пътувайте. Забавлявайте се. Носете памучни и ленени широки и светли дрехи.

  Накратко – въпреки всичко, по-добре е да сте бременна през лятото, отколкото в мразовита зима.