• До - 50 % на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
  Поръчай сега
 • -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Грижи за бебето през лятото 08.07.2017

  Грижи за бебето през лятото

  Всеобщо е мнението, че летните бебета се гледат по-лесно. Няма нужда да топлите детската, няма нужда от много дрехи, прането е значително по-малко, а сушенето – лесно, бързо и хигиенично. Опасността от рахит също е минимална. Въпросът е, че когато температурите надхвърлят 30те градуса, е нужно много внимание, за да се чувства малкото човече комфортно.

  Опасностите 

  Те са свързани най-вече с високите температури.

     •   Прегряване – бебето става вяло, отпуснато, може да се появи повръщане, диария, неволно треперене. Личицето му е зачервено, кожата – гореща, изпотява се. Ако не го забележите навреме, може да се стигне до топлинен удар. 

  Поставете бебчо на сенчесто, прохладно място. Дайте му водичка, когато няма 6 месеца и е на кърма, предложете му да суче. Обтрийте го с влажна кърпа. Ако не настъпи бързо подобрение, търсете лекарска помощ.

     •   Дехидратиране – изпотяване, учестено дишане, топла кожа, зачервяване – това са първите признаци на напреднала загуба на течности. За да не я допускате, помнете, че за най-малките необходимостта от течности през лятото е с почти 50% по-висока от обичайното. 

  Така ако за вашето слънчице е нормален прием от около 500-600 мл кърма или мляко дневно, то в горещините става 700-900 мл. Консултирайте се с педиатъра – да давате ли вода, когато сте на кърма, какво да правите, когато го храните с адаптирано мляко. На вече захранените дечица осигурявайте пресни плодови сокове.

     •   Изгаряне – слънчевото изгаряне на бебешката кожа е болезнено и оставя белези за цял живот. Затова не излагайте бебче под 6 месеца на директно слънце.

     •   Подсичане, обриви – в горещините изпотяването се увеличава, нежната кожа се подсича или избива дребен обрив. Това се случва не само по дупето и слабините, но и по ръчичките, крачетата, гушката, зад ушичките. Сърбежът прави детето неспокойно, създава дискомфорт.

  Основни правила в грижите за бебето в горещините

  Облеклото

  То трябва да е от памук или лен, леко, светло и широко. Тесните и прилепнали дрешки, както и синтетиката, ускоряват прегряването и стимулират подсичането. 

  Когато детето е на сянка – може да е с голи крачета и ръчички. Когато е навън – нека камизолката да е с ръкавчета, а надолу – ританки – особено до половин годинка. Задължителна е шапка – с козирка или широка периферия – да пази личицето и вратлето. Помнете, че UV лъченията минават през облаците и облачното време не е повод да оставите детето на открито. Вече се продават бебешки дрешки с UV филтри.

  Течностите

  Ясно е – през лятото и децата, като възрастните, имат нужда от повече течности за запазване на водно-солевия баланс. Спорове  буди въпросът с водата при кърмените бебета под 6 месеца. Дали да давате или не водичка в този период – уточнете го с личния педиатър, който познава детето.

  Хигиената

  В горещините може да се окаже, че едно къпане дневно не е достатъчно. Особено когато бебо вече лази или ходи. Зачестяват раздразненията на кожата, обривите и подсичанията. Затова подбирайте внимателно хигиенните продукти и козметиката за след баня. Избирайте дерматологично тествани и хипоалергенни.

  Защита от слънцето

  От една страна слънцето е безкрайно полезно за бебето. Но от друга, при неразумно поведение от ваша страна, то може да причини много неприятности – изгаряния, прегряване и т. н. Съвсем нормално е детето ви да спи навън, да играе, да го вземате на плажа с вас. Старайте се да е на сянка, до една година телцето му да е максимално покрито със светли и широки дрешки. Използвайте специализирана слънцезащитна козметика за деца

  Така с малко повече внимание ще запомните лятото само с добрите му страни.