• -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Какво да правите, когато се подготвяте за бебе 25.02.2015

  Какво да правите, когато се подготвяте за бебе


  Разбира се, че деца се раждат и без подготовка, без да са очаквани или дори желани. Все пак по-разумно е да планирате бременността си и да се подготвите за нея. Още повече, че от това може да зависи качеството на целия ви по-нататъшен живот, а и живота на детето ви.

  Как да се грижите за себе си, когато планирате зачатие
  Няколко месеца преди планираното зачатие се опитайте да водите максимално здравословен живот. Спрете цигарите, алкохола, възможно най-малко се излагайте на вредни външни влияния и инфекции. Постарайте се да избягвате стреса и напрежението. Спете достатъчно и минете на оптимален хранителен режим.

  Направете си пълен профилактичен преглед (и двамата) и необходимите изследвания. Ако имате притеснения за възможни генетични и наследствени заболявания, консултирайте се с лекар. Обърнете внимание на зъбите си. При бременност не са желателни стоматологични интервенции. При необходимост – лекувайте стари и хронифицирани болежки, направете пропуснатите ваксини и се подложете на хормонална терапия.
  Когато боледувате от нещо, което може да усложни бременността, е добре да знаете в какво може да се изразява усложнението и как трябва да реагирате.   

  Дали да приемате допълнителни витамини и минерали? Мненията са различни, но все пак се смята, че е добре да се приема фолиева киселина и богати на нея храни, витамин А и Е, група В, цинк и др. На пазара има специално разработени комплексни препарати. (С естествен произход е Prenatal на Jamieson). Важното е в този период да няма недостиг на витамини, макро и микроелементи.

  Първите седмици на бременността са жизнено важни за развитието на ембриона. Недостигът на хранителни вещества сега, не може да се навакса по-късно. Във времето, в което вие още не подозирате, че сте бременна, организмът ви трябва да му осигури добър старт. И за това трябва да се погрижите предварително.

  Когато вече сте бременна
  Бременността е естествено състояние. Тя не е болест, нито травма. Здравата жена няма проблеми да износи и роди здраво бебе. Затова не се притеснявайте излишно.
  Осигурете си редовно лекарско наблюдение. Консултирайте се за характерните промени, които предстои да се извършат в организма ви, за да сте подготвени. Лекарят ще ви назначи необходимите изследвания. Въз основа на тях ще планирате следващите действия и графика на периодичните прегледи. При съществуващи съмнения, поискайте необходимите тестове за възможни вродени заболявания на бебето.

  Храненето
  Сигурно сте чували, че бременната трябва да яде за двама. Не го приемайте съвсем буквално. За двама трябва да е не количеството, а качеството. Необходими са хранителни и градивни вещества за поддръжката на вашето тяло и за изграждане на детския организъм. Нормално е да качите до около десет килограма. Подбирайте това, което ядете. Трябва да е с максимално висока хранителна стойност и чистота, с минимална обработка и синтетични съставки. Откажете се от „празните” калории. Хранителни добавки приемайте само след консултация със специалист. Предпочитайте продукти, разработени специално за бременни.

  Разхождайте се, играйте подходяща гимнастика. Грижете се за психо-физическото си състояние. Не се натоварвайте с притеснения и страхове. Подгответе се за коренната промяна в начина си на живот и помнете, че освен отговорност, ви очаква много радост.
  Учете се да общувате с бебето си. То от съвсем малко усеща, кога сте спокойни и кога напрегнати и го преживява заедно с вас.