• До - 50 % на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
  Поръчай сега
 • -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Знаете ли що е „Естествена бебешка хигиена“ 26.07.2017

  Знаете ли що е „Естествена бебешка хигиена“

  Как беше преди памперсите

  Преди да се появят памперсите, майките издържаха бебчетата над легенче, гърне или друг удобен съд. Често малките пишкаха или вършеха голямата работа, изплакваха им дупетата и всичко приключваше. Майките – доволни от изпълнения дълг и един комплект дрешки по-малко за пране, дечицата – доволни, защото са сухи и чисти. 

  Разбира се, още по-често – особено при по-малките кърмачета – нещата се случваха в гащите малко след издържането. Но с времето ситуацията се променяше и когато вече започнеха да седят самостоятелно, нямаха нищо против да си вършат нуждите в гърнето. Така след 12те месеца рядко можеше да се види дете, което се нааква и напишква в гащите. И никой не се и сещаше да е против, защото видите ли – това не било осъзнато научаване, а дресировка.

  Какво е „Естествена бебешка хигиена“  

  Ами същото, за което вече разказахме. Само че, както се казва – в модерен прочит, следване на идея, дошла някъде от чужбина. 

  Родителите не слагат памперс, а многократна пелена. Това им дава възможост да наблюдават внимателно бебето си и бързо да забележат с какво изражение на лицето, движения на тялото и евентуално с какви звуци придружава ходенето по голяма нужда и пишкането. Веднага щом забележат тези сигнали, те хващат удобно и сигурно детето с две ръце и го държат над гърнето. С времето напасването между възрастните и бебето става все по-добро. Докато бебо усети комфорта на сухото и чисто дупе и започне да сътрудничи с желание, а родителите пък безпогрешно разпознават сигналите за нуждите му.

  Противниците на памперсите

  Колкото и странно да изглежда днес – има и такива. Някои хора смятат за неестествено да приучават децата си почти две години да се изхождат в гащите, след което да се борят, за да ги научат на обратното. Те защитават позицията си с различни мотиви, сред които са възможните здравословни проблеми – алергии, подсичане, претопляне на тестисите на момченцата и др. 

  Сериозен е доводът за екологичната вреда, нанасяна на природата както при производството на памперсите, така и при разграждането им  – нужни са до около 500 години. 

  Семейният бюджет също е потърпевш при използването на модерните еднократни гащи и т. н.

  „За“ естествената бебешка хигиена

  Наричат я така, защото се смята, че и човекът – като всеки друг бозайник – има вроден инстинкт за чистота. Привържениците на идеята за ранното приучаване на бебетата мислят, че е напълно естествено да се надгражда и развива този инстинкт. 

  Те не твърдят, че бебето осъзнава какво се случва, или пък, че контролира телесните си нужди от първите месеци. Те залагат на изграждане на връзката между комфорта на чистите и сухи гащички и изхождането при издържане. За целта усъвършенстват комуникацията с детето си, научават се да разпознават и тези нужди, както разпознават глада, неразположението и болката на съкровището си. И може да сте сигурни, че бебетата откликват на този аспект на общуването с мама и тате.

  Всяко насилие – физическо или с думи, с гримаса или жест, е изключено. При това памперсът не е забранен – въпрос на желание и преценка е дали да се използва при дълъг път или нощем.

  „Против“ естествената бебешка хигиена

  Мненията против този начин на приучаване градират от „ние да не сме неандерталци“ и завършват с „това е тормоз, който уврежда крехката детска психика“. Да, не сме пещерняци. Преди тридесетина години също не сме били. Тогавашните бебета са сегашните родители. И няма данни те да са масово психически увредени и да се изпускат нощем, защото са приучавани на ранна хигиена, а не са пишкали и акали до 2-3-4 годинки в гащите.

  Разбира се, всеки има право да се грижи за детето си както намери за добре. Просто така наречената „Естествена бебешка хигиена“ е още една гледна точка към темата за памперсите и кога да се откажем от тях.