'
 • до -50% на продукти против гъбички
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • -20% на хранителни добавки Vital Concept
  Поръчай сега
 • -15% нa козметика Bioderma AbcDerm
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Как да поддържате сухата кожа 02.01.2019

  Как да поддържате сухата кожа

  Сухата кожа не е нещо, с което се свиква. Тя опъва, сърби, раздразва се лесно и се инфектира. На моменти дори се напуква до кръв – особено на ръцете.

  Причини за появата на суха кожа

  Те понякога се крият в наследствената предразположеност. Друг път главен фактор е замърсената околна среда и сухият въздух. Прекалено честото миене с агресивни почистващи средства и недоброто подсушаване; използването на по-скоро гореща, отколкото топла вода; сапуните са едни от сигурните начини да изсушите кожата си и да я направите чувствителна.

  Един от рисковите фактори за появата на суха кожа е възрастта, съпроводена от характерни хормонални промени – три четвърти от възрастните над 64 години са със суха кожа. Дългият прием на някои медикаменти – като тези за хипертонията, също може да доведат до изсушаване на кожата.

  Как кожата става суха

  Здравата кожа е покрита с надежден хидро-липиден филм. Той изпълнява бариерно-защитни функции и я пази от външните влияния. Когато по някакви причини този хидро-липиден слой е нарушен, кожата бързо губи влага от вътрешните си слоеве. Постепенно намалява производството на себум, който я държи мека и гъвкава, с добра еластичност. Тя става силно чувствителна, уязвима не само за външните климатични условия, но и за болестотворни организми. Лесно се възпалява и води до дерматит и други кожни заболявания.

  Какво да правите при суха кожа

  Поддържайте въздуха вкъщи и офиса влажен. Къпете се с топла вода (не гореща) за кратко време. Използвайте щадящи почистващи вещества и забравете за сапуна. Подбирайте внимателно козметиката си.

  Овлажняването на сухата кожа има само моментно действие, ако не се възстановят бариерно-защитните ѝ функции и хидро-липидният филм. Затова избирайте козметични продукти с емолиентни съставки.

  Емолиентите са вещества, които не само подобряват овлажняването на кожата, но възстановяват хидролипидната ѝ обвивка и поддържат защитните ѝ функции. Те облекчават усещането за опъване и сърбеж, предпазват я от дразнители и възпаления.

  Какво представляват емолиентните козметични продукти

  Емолиентните продукти се нанасят върху почистената кожа веднъж-два пъти дневно и се втриват с леки масажни движения.  

  Те съдържат липиди – огромна група мастни съединения, които включват от мазнините до различните групи глицериди, фосфолипидите и мастно разтворимите витамини. Те играят важна роля в работата на клетъчната мембрана и клетъчната сигнализация. Под формата на липиди тялото съхранява енергийните си запаси.

  Емолиентните кремове включват още витамин А и Е, които осигуряват антиоксидантна защита на кожата и подобряват кръвоснабдяването, а с това и храненето. Активират регенирането ѝ и забавят стареенето, подобряват зарастването при нараняване и пазят от грозни белези. Защитават тъканите от ултравиолетовите лъчи.

  Алантоинът е друга необходима съставка в продуктите за суха кожа. Той не само омекотява, подхранва, овлажнява в дълбочина и успокоява, но има антиоксидантно действие и пази от ултравиолетовите лъчения. Известен е с противовъзпалителните си и антимикробни свойства. Ускорява излющването на мъртвите клетки и изглажда бръчките.

  Хиалуроновата киселина е популярна като вещество, осигуряващо дълбоко хидратиране и  запълване на бръчките. Тя стимулира производството на колаген и така подкрепя здравето и регенерирането на кожата, гъвкавостта и еластичността ѝ.

  „Дифа Купър ПОЛ – емолиентен защитен крем“

  Той съдържа всичко необходимо, за да поддържа сухата кожа здрава, добре хидратирана и свежа. Успешната му формула има за основни съставки пречистени оментални липиди, витамини А и Е, хиалуронова киселина и алантоин.

  Дифа Купър ПОЛ – емолиентен защитен крем“ е иновативна разработка на италианската дерматологична лаборатория Cantabria Difa Cooper и е опит за нов поглед при  облекчаването и обгрижването на сухата кожа.