Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти срещу болки в гърлото
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на продукти LECOVITA
  Поръчай сега
 • До 20% ОТСТЪПКА на подаръчни комплекти
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Как да бъдем здрави през лятото и да се предпазим от вирусите?

  25.10.2023
   Как да бъдем здрави през лятото и да се предпазим от вирусите?

  Въпреки че през лятото се случват по-малко вирусни инфекции и причиняват по-малко усложнения от зимните, и летните вируси носят рискове за здравето и разболяват мнозина. 

  Как да се предпазите от летните вируси? 

  Основните правила за предпазване от летните вируси са ви познати: 

  Когато вече сте заразени, останете вкъщи, за да не разболеете околните. Намалената активност и почивката по-бързо ще върнат здравето ви. 

  Заразите най-често се разпространяват по въздушно-капков път и са особено чести в климатизираните помещения с много обитатели. Носете маска, мийте ръцете си често, при кашлица - правете го в кърпичка или в ръкава си, избягвайте контакта с болни и заразени. 

  При летните си пътувания по-добре пийте бутилирана вода, за да избегнете евентуално замърсената чешмяна. Имайте едно на ум и мислете за здравето си, когато сте по плажовете и курортите. Струпването на множество туристи с различен манталитет и навици, затрудненото обслужване често водят до взривове на инфекциозни заболявания. 

  Какви видове съществуват? 

  През лятото здравето ни атакуват най-вече три големи групи летни вируси: 

  Ентеровируси 

  Заразените с тях се разболяват от подобни на грип болести. Кашлят, имат хрема, развиват бронхити и пневмонии, Оплакват се от стомашно-чревни проблеми - болки, повръщане и диария. Дехидратирането е тежко и дори опасно за живота. В някои случаи ентеровирусите са причина за асептичен менингит, енцефалит и миокардит. 

  Аденовируси 

  Предизвикват типичните симптоми на обикновената настинка - болезнено гърло, запушване на носа, кашлица, но е възможно да предизвикат и диария. Поразяват лимфните възли и могат да причинят конюнктивити. Като и останалите две групи, се срещат и през есента и зимата. Най-активни са обаче през лятото, което води до популярното мнение, че са летни. 

  Ротавируси 

  Засягат и възрастните, но най-често от тях страдат децата. Инфекцията започва с отпадналост, болезнен корем, температура, намален апетит. Боледуването продължава между 7 и 10 дни и може да е съпроводено с повръщане и диария, които водят до опасна дехидратация. 

  Всяка от тези групи е с много подвидове. Поразяват здравето ни и други, типични за лятото вируси, инфектирането с които най-общо се отбелязва като “летен грип”. Отличава се с кратък инкубационен период. В началото симптомите са сходни - хрема, болно гърло, кашлица, стомашно-чревни оплаквания, разстройства. Вирусите се разпространяват по въздушно-капков път и чрез докосване на заразени повърхности. 

  Какво да предприемете, за да подобрите имунитета си? 

  Общоприетото мнение е, че през лятото здравето ни е пазено от силен имунитет, но горещините, задухът, екстремните температури и ултравиолетовите лъчи дестабилизират имунната система. В такъв момент струпването на много хора на малки територии прави заразяването с летни вируси много лесно. За да укрепите самозащитата и здравето си, е нужно да сте последователни в поведението си: 

  • пийте много вода и се постарайте да сте добре хидратирани. Добрата хидратация е условие за оптимална жизнена дейност, включително стабилизиран имунитет и укрепено здраве. Избягвайте прекалено изстудените напитки. Те преохлаждат лигавиците и влошават локалния имунитет. Тялото изразходва много енергия, за да преодолее рязкото понижаване на вътрешната си температура и ставате уязвими за летните вируси; 
  • хранете се разнообразно с много зеленчуци и плодове. Намалете рафинираните и силно преработени храни; 
  • спете достатъчно; 
  • поддържайте добра лична хигиена, мийте често ръцете си, особено преди и след хранене; 
  • избягвайте помещенията с климатик. В големите сгради в климатиците се въди легионела - бактерия, която причинява тежка пневмония; 
  • старайте се да оставате по-дълго време навън на чист въздух, дръжте прозорците отворени; 
  • съкратете излагането на пряка слънчева светлина. Високите температури и ултравиолетовите лъчения носят риск за дестабилизиране на имунитета ви и ще ви направят по-податливи на летните вируси; 
  • вземайте допълнително витамини и минерали. Имунната система и съпротивителните си сили ще укрепите с хранителни добавки с пробиотици. Те действат добре срещу летните вируси, облекчават стомашно-чревните разстройства и диарията, стабилизират здравето; 
  • проверете ваксинациите си преди пътуване. 

  Защо да се доверите на онлайн аптека Vitania.bg? 

  Защото, независимо че продаваме хранителни добавки, билки, козметика, преди всичко продаваме лекарства, а те се купуват от хора с болки, сериозни неразположения и заболявания. 

  Ние, екипът на онлайн аптека “Витания”, умеем да сме съпричастни. Имаме разработена методика за уточняване на най-подходящия продукт за здравето на всеки потребител и ще ви консултираме при пълна конфиденциалност за всеки ваш персонален проблем. 

  Осигуряваме ви разумни цени и чести промоции, които дават достъп и до по-скъпи продукти. 

  Свържете се с нас! Ще ви помогнем в избора на най-добрата формула за укрепване на вашето здраве!