• -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Кои от медицинските апарати и уреди е добре да имате у дома 06.02.2015

   Кои от медицинските апарати и уреди е добре да имате у дома

  Имате ли в къщи апарат за кръвно? Най-вероятно – да. А термометър? Разбира се – поне няколко. С развитието на техниката и технологиите, апаратите и уредите, използвани някога само в лекарските кабинети, все по-уверено се настаняват в домовете ни.

  Какви са функциите им в домашни условия
  Най-често използваните в къщи санитарни уреди са за измерване и текущ контрол на различни жизнени показатели. Те са малки, просто конструирани и лесни за употреба. Има различни класове според сигурността, надеждността и цената. Изборът им зависи от това дали ги искате за всеки случай или се налага – примерно – да следите ежедневно кръвното си налягане.
  У дома можете да използвате и уреди за извършване на различни лечебни и подпомагащи процедури – инхалации, клизми и др.

  Всеки ли може да борави с медицинските апарати и уреди
  По принцип – да. Използването им не изисква никаква специална подготовка. Най-често е достатъчно внимателното прочитане на листовката или брошурата, придружаваща изделието. В някои случаи се налага с употребата им да  ви запознае специалист. Това обикновено се случва или при лекаря, или при покупката в аптеката. Важното е да познавате добре възможностите на уреда, за да го използвате пълноценно и да отчитате показанията правилно.

  Можете ли да им вярвате
  Има няколко условия за надеждна работа на домашните ви санитарни помощници. Едното от тях е отговорното ви поведение при покупката. Подозрително евтини, с никога нечувана марка, без гаранция и неугледни на вид уреди най-вероятно няма да работят добре.
  Избирайте само след консултация с лекар или с вашия фармацевт. Не е задължително да купите от най-скъпите, но е важно да е от реномирана марка, да има упоменат гаранционен срок. За някои от тях е важно да има сервиз, където можете да ги носите за сверяване на определен период.

  Най-често използваните в къщи помощни уреди

  •  Термометър. Вероятно във всеки дом има поне един. Особено ако има деца. По правило всяко възпаление предизвиква повишаване на телесната температура. Когато повишението й е слабо – това е знак, че организмът се бори и се справя добре. Но когато температурата се повиши рязко, или когато се задържи твърде дълго – трябва да потърсите помощ. В класическата си форма термометрите вече се произвеждат без живак. Но има и много удобни електронни варианти. Можете да си осигурите модел за измерване на температурата в ухото, на челото и т. н.

  •  Апарат за кръвно налягане. Безусловно необходим ви е, ако сте с хипертония или имате по-възрастни хора в къщи. Ако е възможно, не избирайте евтини модели от случайни продавачи. Купете качествен апарат и периодично го носете за проверка. Набавете си малък бележник и го дръжте до апарата. Записвайте грижливо показанията му, за да може лекарят ви да получи точна представа за състоянието ви.

  •  Инхалатори – незаменими при хора с хронични проблеми на дихателните пътища. Инхалациите са много използвани от традиционната медицина. Модерните уреди и разтворите за тях ги правят по-ефективни и лесни за изпълнение.

  •  Апарати за кръвна захар или глюкомери. Задължителни за страдащите от диабет.

  Ако ви е трудно да решите сами, какъв апарат точно ви е нужен в къщи, обадете ни се и ще ви помогнем с удоволствие!


  Вижте някои от моделите, които ви предлагаме:

  „Куико” - термометър за чело и ухо

  АЕГ - апарат за кръвно налягане за китка

  ПИК - инхалатор „Заек”