• до -50% на продукти за подобряване на паметта и тонуса
  Поръчай сега
 • -25% на козметика URIAGE
  Поръчай сега
 • до 30% на продукти за Интимна хигиена
  Поръчай сега
 • -20% на продукти против косопад ADENOSIL
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Първа помощ при изгаряния 26.07.2016

   Първа помощ при изгаряния
  Изгарянията са нарушение целостта на кожата и тъканите под нея при висока температура, химически, електрически и други въздействия. Според нанесените увреждания и поразена площ се делят на степени, като най-леката е първа, а най-тежката – четвърта. Трета и четвърта степен се смятат за животозастрашаващи и се лекуват в болнични условия.

  Битови изгаряния

  Това са най-честите случаи – от вряла вода през мазнина, горещи манджи, котлони и печки, нагорещени предмети. По-сериозните изгаряния имат задължителна нужда от медицинска помощ и всеки опит за самолечение е животоопасен.

  Значителна част от случаите са ограничени до зачервяване и болка. Тогава е достатъчно охлаждане, намазване с успокояващи кремове и мехлеми, особено такива, съдържащи невен или алое.

  Понякога се вдигат едно или няколко мехурчета. Не е добра идея да ги разкъсвате. Отдолу тъканта е разранена, силно болезнена и поддатлива на инфектиране. Най-много можете да ги пробиете с тънка игла, добре стерилизирана със спирт или огън, за да изтече течността. След като обилно намажете мястото с мехлем, направете превръзка. Тя не трябва да е много стегната и не бива да е с лепенка, която ще спре притока на въздух. Задължително е в домашната аптечка за такива случаи да държите пантенол спрей. Той се нанася лесно и подпомага заздравяването на кожата. Можете да го използвате не само при изгаряния, но и при всякакви ожулвания, повърхностни рани и увреждания на лигавиците.

  Слънчеви изгаряния

  Слънчевите изгаряния обикновено са от първа степен. При поява на дълбоки мехури, особено при деца, потърсете лекар.

  Изключителният дискомфорт от паренето, смъденето, болезнеността на кожата няма как да се избегне. Можете само да го облекчите като стоите на хладно, нанасяте охлаждащи и успокояващи средства. В никакъв случай не използвайте спирт или спирт съдържащи продукти – те само ще влошат положението.

  Първа помощ ще си осигурите, като нанесете слой кисело мляко – то ще охлади, хидратира и подхрани кожата. Като засъхне, отстранете внимателно под душа или с влажна кърпа и нанесете отново. При нужда вземете след консултация с лекар или фармацевт обезболяващи от групата на НПВС (нестероидни противовъзпалителни средства).

  В този случай пантенолът, под формата на спрей, ще ви е безкрайно полезен. С него можете да напръскате и най-труднодостъпното място, не докосвате болезнените повърхности с ръка, при първия досег охлажда и това облекчава моментално.

  Какво прави пантенол толкова полезен при изгаряния

  Активното вещество на спрея е декспантенол. Той е производно на пантотеновата киселина, позната още като витамин В5. Едно от действията й е оптимизиране на храненето и регенеративните процеси в кожата и лигавиците. Това способства бързото зарастване на раните и всяко нарушение на целостта и здравето на кожата.

  Пантенолът под формата на спрей е изключително за външна употреба. Не бива да попада в очите, устата или да се вдишва. Ако искате да третирате с него нараняване на лицето, нанесете пяната с ръка. Можете да го използвате дори за бебета.

  Погледнете в аптечката си и ако там няма флакон с полезния спрей, или ви предстои почивка на море, запасете се! Сега ние ви предлагаме „Пантенол медикал”, спрей, 4,63%, с 20% по-евтино.