• До - 50 % на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
  Поръчай сега
 • -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Разширените вени и топлото време 19.07.2017

   Разширените вени и топлото време

  Топлото лято редом с добрите преживявания и забавленията носи и обостряне на някои хронични заболявания. Хората с разширени вени най-добре знаят това. Високите температури водят до венозен застой и предизвикват влошаване на състоянието.  Усилват се отоците, сърбежът, болката и се увеличава опасността от тромбофлебит.

  Рискови фактори и препоръчителни мерки

  Рисковите фактори са: пол (по-често страдат жените), възраст, фамилна обремененост, бременност, прекарана тромбоза, прием на някои лекарства като орални контрацептиви, хормонални терапии, травми, пътуване, продължително стоене или седене, неправилно хранене и др.

  Добре е да знаете, че витамин С и витамин Р (рутин), калций, калий, цинк, витамин Е, антоцианините и т. н. укрепват венозните стени и капилярите и противодействат на отпускането на съединителната тъкан. Носенето на венотонични чорапи с подходяща компресия  е препоръчително.

  Най-добре е в началото на лятото да направите консултация с личния си лекар или съдов хирург какво да предприемете, за да се чувствате добре в горещините и да не влошавате състоянието си.

  Съвети за по-спокойно лято 

  Те са простички и вероятно повечето от вас вече са ги чували. Опитайте се да ги спазвате поне за известно време и ще се убедите, че работят.

     •   Движете се повече! Ходене, качване на стълби, каране на велосипед, плуване – всичко, което укрепва мускулите на краката и подпомага кръвообращението е безусловно полезно за вените.

     •   Избягвайте заседяването и обездвижването. Няма значение дали сте служител, шофьор, дали ви се налагат дълги полети със самолет, стоите прави или седите пред монитора. Отпуснатите надолу крака натежават, подпухват, застойните процеси се задълбочават, кръвта все по-трудно успява да се изтласка нагоре към сърцето. 

  Направете всичко възможно да се разхождате по няколко минути на всеки час, повдигайте се по десетина пъти на пръсти. Подложете си нещо, така че краката ви да са вдигнати на по-високо – и под бюрото, и в леглото.

     •   Не допускайте прегряване на долните крайници. Това означава да избягвате както кола маската на местата с разширени вени, така и солариумите, прекалено топлата вода в банята, продължителния престой на плажа в горещините.

     •   Не носете прилепнали дрехи – това затруднява кръвообращението. Препоръчително е обувките да са с ток до 5 см.

     •   Консумирайте повече зеленчуци и плодове. Освен отлични доставчици на витамини, минерали и биофлавоноиди, те осигуряват фибри, които оптимизират храносмилането и са профилактика на запека. Констипацията е един от факторите за увеличаването на венозното налягане, а то разтяга съдовите стени и предизвиква хемороиди.

     •   Контролирайте теглото си. Всеки килограм в повече натоварва краката и ускорява болестните процеси.

  Средства за профилактика и помощ

  Препоръчително е да държите под ръка „Диосминол“, таблетки. С приема на 1-2 таблетки дневно, особено през топлите месеци от май до септември, избягвате венозния застой и си осигурявате добра еластичност на съдовите стени. Това води до  лекота в долните крайници и по-лесно преодоляване на умората. 

  При венозна недостатъчност можете да приемате също една таблетка на ден „Флебодия“. Тя подобрява тонуса на вените, понижава лимфното налягане и допринася за намаляване чупливостта на капилярите.

  „Диосминол“ и „Флебодия“ са предназначени за възрастни. Могат  да се използват  от бременни и кърмачки само след изрично предписание от лекар.

  Не гледайте на разширените вени като на козметичен проблем. Когато ги лекувате навреме, си спестявате сериозни здравословни проблеми и рискове.