Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти срещу болка в ставите и мускулите
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика SEBAMED BABY
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на витамини и минерали SUPRAVIT
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  5 ефективни начина за облекчаване на хемороиди: съвети и трикове

  07.01.2024
  5 ефективни начина за облекчаване на хемороиди: съвети и трикове

  Хемороидите са раздути, разширени вени в долната част на ректума и ануса. Те с нищо не заплашват здравето и се лекуват, но могат да са много болезнени и дискомфортни, особено ако се хронифицират. 

  Защо се появяват хемороидите? 

  Под лигавицата на най-долната част на ректума и ануса се крият подобни на възглавнички групи от вени. Напъването при изхождане, както и напрежението при увеличено налягане в коремната кухина оказват върху тях прекомерен натиск. Той ги раздува подобно на разширените вени на краката и те се превръщат в хемороиди. 

  Сред рисковите фактори за появата им са хроничният запек (или диария) и затлъстяването, което увеличава тазовото налягане. При бременност непрекъснато нарастващата матка притиска вените, а в напреднала възраст опасността идва от отслабване на мускулната и съединителна тъкан. Много рискове носят тежките физически натоварвания и заседяването. 

  Твърде вероятно е да страдате от хемороиди, ако и друг от семейството вече е имал. 

  Кашлицата, кихането и напъните за повръщане могат да ги влошат. 

  Какви видове има и какви са първите симптоми? 

  Вътрешни хемороиди 

  Развиват се вътре в ректума (връзката между дебелото черво и ануса). Не се виждат и не се усещат, сравнително рядко предизвикват дискомфорт. Дават сигнал за себе си с леко прокървяване без болка по време на изпразване на червата. Ще забележите малки капчици яркочервена кръв при избърсване или по изпражненията. 

  Външни 

  Появяват се под кожата около ануса. Симптомите за тях са: 

  • дразнене и сърбеж в аналната област; 
  • болка и неприятни усещания; 
  • подуване около ануса; 
  • кървене. 

  Възможно е във външен хемороид да се образува тромб. Появява се твърда безцветна бучка до ануса, развива се възпаление, силна болка (особено когато сте седнали) и подуване, ректално кървене. 

  Пролабиращи хемороиди 

  Понякога хемороидите се превръщат в пролабиращи - когато излизат през ануса и при внимателно натискане се връщат обратно. Могат да кървят, появява се дразнене и болка. Случва се и при вътрешните, и при външните. 

  Какво да предприемете и как да се справите с тях? 

  Въпреки че хемороидите могат да са болезнени и причиняват неприятности, те се лекуват и управляват лесно. Много често се подобряват сами. Благотворно се отразяват върху симптомите промени в храненето и физическата активност - упражнения с умерено натоварване. 

  Какво да предприемете вкъщи, за да се справите с хемороидите? Има 5 надеждни стъпки за това: 

  Използвайте лекарства без рецепта 

  Ще ви помогнат медикаменти за локално лечение - кремове и супозитории с активни вещества като лидокаин, хидрокортизон, хамамелис (билка). Хидрокортизона не бива да използвате повече от седмица, освен ако не го е препоръчал лекарят ви. 

  Увеличете приема на фибри 

  Необходими са ви 20 до 35 г на ден. Яжте повече плодове, зеленчуци, варива. Ако не можете да ги набавите от менюто си, приемайте хранителни добавки. Фибрите ще омекотят изпражненията, ще увеличат обема им и ще намалят напрежението. Необходимо е да увеличавате количеството фибри постепенно, за да не ви измъчват газове. 

  Пийте повече вода 

  Тя ще поддържа изпражненията меки и ще ви спести запека и напъването при изхождане. 

  Облекчете запека с лаксативи 

  Тази мярка също е насочена срещу напъването и запека. Прекаленото използване на лаксативи обаче води до нежелани последици и затова не пропускайте да се осведомите от лекаря или фармацевта си колко дълго да ги прилагате. 

  Правете седящи вани 

  Седящите вани в топла вода отпускат тъканите и намаляват симптомите. Нека продължителността им е около 10-20 минути. Можете да ги правите 2-3 пъти дневно. 

  При необходимост, приемайте срещу болката и възпалението нестероидни противовъзпалителни средства. За успокояване на симптомите прилагайте локално гел от алое вера и витамин Е. Кокосовото масло използвайте както локално, така и като го включите в ежедневната си диета. Можете също да го добавяте във водата за седящите вани. Добре действа в комбинация с други билки като хамамелиса. Пакетче с лед върху болезнената зона ще облекчи подуването и възпалението. 

  Ще изпитате облекчение, ако използвате влажна тоалетна хартия или неароматизирани мокри кърпи. Не отлагайте отиването в тоалетната при появил се позив, но и не се заседявайте дълго на нея. 

  Ако симптомите ви и особено кървенето не отслабнат до 6-7 дни домашни грижи, трябва да отидете на лекар. Ректално кървене може да е знак за други заболявания - включително и рак. 

  Причини да се доверите на онлайн аптека Vitania.bg 

  Онлайн аптека “Витания” притежава лиценз за търговия с лекарства без рецепта, хранителни добавки, хомеопатия, билки и билкови продукти, козметични формули и т. н. Гарантираме прозрачен произход, качество и оптимално съхранение на продуктите. 

  На Vitania.bg ще откриете достъпни цени, а честите промоции ви позволяват да се снабдявате и с по-скъпи желани формули. 

  Свържете се с нас! Разполагаме с всичко, което ще ви помогне при хемороиди!