Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти срещу болка в ставите и мускулите
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика SEBAMED BABY
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на витамини и минерали SUPRAVIT
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  5 удивителни предимства при приема на магнезий

  07.01.2024
  5 удивителни предимства при приема на магнезий

  Магнезият е сред най-важните минерали за биохимичните процеси в човешкия организъм. Приемаме го често при мускулни крампи, при проблеми със сърцето и със съня. Но попълването на магнезиевия дефицит носи още много ползи. 

  Какви са предимствата от приема на магнезий? 

  Условие е за метаболизма на витамин D 

  Оптималното му присъствие регулира метаболизма на витамин D, като повишава или намалява нивата на активната му форма според потребностите на организма. 

  Защитава психическото здраве 

  Намалява тревожността и депресията. Ниските му нива се свързват с рязък скок на риска от психически заболявания, а добавянето на магнезий е ефективно колкото приема на антидепресанти. 

  Полезен е за управлението на диабета 

  Прави го, като се включва в регулиране на функциите на инсулина и усвояване на кръвната захар. Недостигът му се свързва с риск за инсулинова резистентност и развитие на диабет тип 2. 

  Подобрява енергията и представянето при тренировки 

  Магнезият подобрява резултатите при професионални спортисти, но също представянето на възрастни, болни от коронарна артериална болест и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Стимулира производство на енергия и помага за преодоляване на умората. 

  Редуцира симптомите при ПМС 

  Наблюдават се ниски нива на магнезий при жени, оплакващи се от предменструален синдром. Попълването му с прием на добавки подобрява настроението, намалява задържането на вода и приглушава болката при месечния цикъл. 

  Приемът на таблетка Mg носи още много ползи, за някои от които вероятно не сте подозирали - укрепва костите, облекчава мигрената по-ефективно и по-бързо от някои лекарства срещу мигрена. Пази мозъка и нервната система. Улеснява храносмилането на мастни киселини и протеини, като повлиява ензимите. Необходим е за клетъчното делене, за репликация на ДНК и синтез на РНК. 

  Какви видове има и как да го приемате? 

  Магнезият се предлага в различни форми, определяни от това в съединение с какво вещество е. Някои от тях се усвояват по-добре и осигуряват по-добра бионаличност. С най-добра усвоимост са: 

  • магнезиев цитрат - получава се от Mg и лимонена киселина; 
  • магнезиев малат - съдържа Mg и ябълчена киселина; 
  • магнезиев глицинат - резултат от взаимодействието на минерала с аминокиселината глицин; 
  • магнезиев таурат - към Mg е добавен таурин (аминокиселина). 

  Магнезиевият L-треонат е единствената форма, която преминава кръвно-мозъчната бариера и е предназначен за поддържане на паметта, познавателната функция и общото здраве на мозъка. 

  Магнезиевият оксид се използва най-често за локално приложение, при устен прием е с умерена бионаличност. Той е евтин, но с усвоимост само около 4%. 

  Препоръчителни са от 310 до 420 мг общ магнезий дневно според пола и възрастта ви. Недостигът му е най-вероятен при смяна на сезоните. Няма специални условия за приемането на хранителните добавки с магнезий. Можете да пиете хапчетата по различно време на деня, преди или след хранене, няма ограничения или препоръки за консумираните храни. При остри сърдечни състояния и прееклампсия може да се поставя венозно. 

  Минералът се предозира трудно, но все пак е възможно при приема на хранителни добавки - особено при бъбречни и чревни заболявания. Освен това са възможни някои лекарствени взаимодействия, затова се консултирайте с лекуващия си преди приема му. 

  С какво можете да го комбинирате за добри резултати? 

  Много често витамините и минералите взаимно повлияват усвояването си - подобряват го или го блокират. А други работят в една и съща посока. 

  Много от магнезиевите добавки са комбинирани с витамини от B комплекс. Добре е да знаете, че нивата на витамин B6 в тялото определят колко от приетия магнезий ще се абсорбира в клетките. 

  Взаимно се подкрепят магнезият и цинкът. Mg регулира нивата на цинка, а цинкът подобрява абсорбирането му. Често ще ги намерите в една таблетка. Действат в синергия и стимулират съня, възстановяването на мускулите и на кожните увреждания. Ускоряват метаболизма и поддържат електролитния баланс. 

  Дали да комбинирате магнезия с други хранителни вещества, зависи и от целите, заради които го приемате. Ако задачата е заздравяване на костите, наистина добро съчетание е Mg с калций и витамин D. Комбинацията е добра за сърдечносъдовото здраве, както и за общото благополучие на организма. При някои заболявания се препоръчва пък комбинирането му с калий. 

  Защо да купите онлайн от аптека Vitania.bg? 

  Онлайн аптека “Витания” ви дава възможност да пазарувате по любимия си начин - бързо, лесно и удобно. Към това добавете гаранциите за качество и сигурността, която получавате от лицензирания за онлайн търговия с лекарства, хранителни добавки и козметика сайт. 

  Предлагаме ви по-изгодни цени от тези във физическите обекти, възможност за индивидуална консултация от квалифициран фармацевт и надеждна доставка до посочен от вас адрес в избрано от вас време. Възползвайте се и поръчайте нужната ви магнезиева добавка на Vitania.bg!