• До 50% ОТСТЪПКА на продукти при крампи и сърдечносъдова система
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти ASAM KRÄUTERHOF
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на продукти DIFA COOPER за интензивно възстановяване и хидратация на кожата
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  9 съвета за облекчаване на сърбежа 01.07.2020

  9 съвета за облекчаване на сърбежа

  Сърбежът е онова усещане за дразнене и дискомфорт, което ви кара да се почесвате дискретно или да го правите яростно – до прокървяване. Той може да се дължи на множество причини – от тревожност, притеснения и стрес, през ухапване на насекоми, алергии, кожни заболявания и инфекции, до болести на черния дроб, диабет и др. Може да ви сърби по цялото тяло или на едно ограничено място, да не се забелязва нищо по кожата или да е съпроводен с обрив. Най-често преминава бързо, но ако надхвърли 6 седмици, вече се смята за хроничен и ви е нужно дерматологично лечение.

  Как да си осигурите облекчаване, когато внезапно ви засърби?

  1. Овладейте порива към разчесване

  От каквото и да е причинен сърбежът, единственото, което искате в такъв момент, е да се почешете. Положете усилия да не го правите! Започнете ли, трудно ще спрете, а надраскването води до разраняването на и без това раздразнената кожа и предразполага към бактериални инфекции. Понякога сърбежът се засилва през нощта и несъзнателното разчесване до кръв е често явление. Изрязвайте ниско ноктите си и слагайте меки ръкавици.

  2. Правете студени компреси

  Обливането със студена вода определено носи облекчаване. Можете да поставяте студени компреси с натрошен лед в пластмасова торбичка, поставен в мека кърпа. Обтривайте с кубче лед, но нека да е обвито в памучна кърпа, за да не усложни допълнително състоянието ви прекият допир на леда до раздразнената кожа. Компресът да е с продължителност до десетина минути. След час повторете пак.

  Използвайте охлаждащи мазила с ментол, с алое вера.

  3. Овлажнявайте кожата

  Веднага след измиване нанасяйте овлажняващ продукт. Нека да е без парфюм и ароматизатори. Дръжте го в хладилника, за да постигнете двоен ефект при нанасянето му. Втривайте лекарството преди овлажнителя, освен ако лекарят ви изрично не предпише друго.

  Облекчаване носи така наречената терапия с мокра обвивка. Навлажнете марля. Покрийте с нея сърбящия участък. Превържете я отгоре със суха превръзка. Оставете да престои няколко часа или през цялата нощ. Влажната обвивка ще рехидратира кожата и ще донесе облекчение. Прилагайте я след втриване на лекарството и нанесения овлажнител.

  4. Възползвайте се от успокояващото действие на овеса

  Смелете ситно овесени ядки. Можете да ги използвате във ваната или да ги овлажните и да ги поставите като компрес на сърбящото място. Особено ефективни са при поражения от коприва, слънчево изгаряне, варицела и обриви. Потърсете козметични продукти с овес.

  5. Използвайте противосърбежни лекарствени средства

  Това са медикаменти, локални антихистамини, които потискат сърбеж от различен произход и носят облекчаване.

  6. Носете свободни памучни дрехи

  Ако сте склонни към честа поява на сърбеж, забравете вълната, допираща се до кожата ви, и синтетиката. Бельото и дрехите в контакт с кожата трябва да са от памук и да не ви пристягат.

  7. Спете в по-хладна спалня

  Препоръчително е през деня да държите в стаята си по-ниски температури, но особено нощем е задължително. Това ще доведе до осезаемо облекчаване на сърбежа.

  8. Избягвайте и контролирайте стреса

  Стресовите ситуации и нервното напрежение често възбуждат сърбеж без никакви видими причини. Това е още един повод да се научите да контролирате стреса в живота си.

  9. Не правете следните неща: 

  ·  Не се обливайте и не се къпете с по-топла вода. Дори и да ви се струва, че в момента на обливането изпитвате облекчаване, това е временно усещане. Топлината изсушава кожата и насърчава сърбежа.

  ·  Не използвайте агресивни почистващи средства, както и силно ароматизирани. Те изсушават, дразнят и създават предпоставки за раздразнения и сърбеж.

  ·  Не стойте в преотоплени помещения с прекалено сух въздух, това насърчава изсушаването на кожата.

  Когато въпреки всичко не последва облекчаване на сърбежа до няколко дни, запазете си час за лекар.