Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти за здрава коса, кожа и нокти
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика за бебета и деца BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • До 20% ОТСТЪПКА на козметика за коса REVALID
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти TEVA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Акне при младежи и при възрастни – особености, лечение и грижа за акнеичната кожа 10.09.2021

  Акне при младежи и при възрастни – особености, лечение и грижа за акнеичната кожа

  Интервю с д-р Валерия Матеева, д. м., специалист по кожни и венерически болести.

  За акнето се пише и говори много и въпреки това темата винаги буди интерес не само сред  тийнейджърите, но и сред доста хора в зряла възраст. За най-популярния дерматологичен проблем разговаряме с д-р Валерия Матеева, д. м., специалист по кожни и венерически болести. Тя се спира на основните въпроси, свързани с него, и споделя професионалните си впечатления от серията за лечение на акне „Себогард“ на дерматологичната компания DIFA COOPER.

  Доктор Матеева, бихте ли изяснили накратко какво представлява акнето?

  Acne vulgaris е възпалително кожно заболяване, което засяга космено-мастния фоликул. Проявява се с образуване на първоначално невидими с просто око микрокомедони, които впоследствие се развиват в същински комедони. При подрастващите те обикновено са най-видими в областта на челото, като се различават два основни типа: отворени (така наречените „черни точки”) и затворени (с цвета на кожата). Комедоните преминават във възпалени папули (пъпки) или папуло-пустули (пъпки с гноен връх). При тежките случаи се развиват дълбоки нодули (възли) и кисти, които преминават с остатъчен белег.

  Не всяка лезия по лицето е акне. Съществуват дерматологични заболявания като розацея и периорален дерматит, които могат да приличат на acne и понякога дори да създадат диагностичен проблем. Характерна негова черта е, че в някои случаи има разпространение и извън лицето – например – по гърба и гърдите. При много тежките случаи  се прави диференциална диагноза с така наречения  гноен хидраденит или acneinversa, при който обикновено се ангажират и големите гънки на тялото – аксиларни и ингвинални. Необходима е консултация със специалист-дерматолог, който да постави точната диагноза.

  От акне страдат не само тийнейджърите. Бихте ли сравнили характеристиките му при подрастващите и в зряла възраст?

  Въпреки че се среща предимно в юношеската възраст, то засяга и възрастните. Старият термин за него е „acnetarda” или в превод – късно акне. Днес се нарича „възрастово” или „адулторно”. По-често засяга жените, като дамите може и да не са страдали от acne през тийнейджърските си години.

  При зрели жени, когато не е асоциирано с други хормонални нарушения, обикновено засяга долната част на лицето – по брадичката и линията на долната челюст, като тежестта му варира с месечния цикъл и се поддава по-трудно за лечение.

  Двете основни форми на акнето – при подрастващите и при възрастните – имат сходна морфология (външен вид) на лезиите, но относително различна честота на срещане на различните лезии. Разлика има и в разпространението на заболяването и най-често засегнатите области (в таблицата):

  ФОРМА НА АКНЕ

  МОРФОЛОГИЯ (ВИД) НА ЛЕЗИИТЕ

  РАЗПРОСТРАНЕНИЕ

  при подрастващите

  комедони, папули, пустули, нодули, кисти и белези

 •   по-често наличие на отворени комедони
 •   Т-зона на лицето (чело, нос, брадичка)
 •   гърди, рамене и гръб
 • при зрялата кожа

  комедони, папули, пустули, нодули, кисти и белези

 •   по-често наличие на нодули, кисти и белези
 •   U-зона на лицето (по хода на долната челюст)
 • Комедони, папули, пустули, нодули – това различни видове акне ли са или отделни фази в развитието му?

  Съществува невъзпалителна фаза с невъзпалителни лезии (комедони и белези) и възпалителна фаза с възпалителни лезии (папули и пустули). Разликата е в наличието или липсата на възпалителен процес. Всеки обривен елемент е етап в еволюцията на лезиите. Например:

  • микрокомедонът се превръща в комедон
  • комедонът – в папула
  • може да следва преход към нодул
  • след чиято резорбция е възможно да остане белег (цикатрикс)

  Различните лезии може да се намират в различна фаза, т. е. на едно лице може да има едновременно комедони, папули, пустули, нодули и белези. Този феномен се нарича еволютивен полиморфизъм.

  Острата (възпалителна фаза) се характеризира с поява на папули, пустули и нодули. При най-леките форми на заболяването – предимно при подрастващите – може да се наблюдават само комедони, без възпалителни лезии. Счита се, че спирането на процеса още на ниво микрокомедон/комедон, би спряло прогресията към възпалителната фаза.

  Доктор Матеева, защо се появява акнето? Какви са неговите причини и механизъм?

  Класическата триада, която води до появата му, включва:

  • повишена продукция на секрет от мастните жлези (себум);
  • нарушена кератинизация в отвърстието на космения фоликул (хиперкератоза);
  • последваща бактериална колонизация и възпаление.

  При младежите появата му се асоциира с половото съзряване и повишената себумна секреция през пубертета, като при момчетата основна роля има тестостеронът, а при момичетата – прогестеронът.

  Към момента се счита, че до 40% от жените над 35 г. могат да развият акне. Най-засегната е възрастта между 35 и 45 години, но може да се яви и след това. При възрастните появата му може да е свързана с хормонални нарушения или прием на определени медикаменти (кортикостероиди, противоракови медикаменти, нови лекарства тип „малка молекула”). Известно е, че тютюнопушенето може да го провокира или влоши при зрели жени.

  При голяма част от случаите обаче не се открива подлежаща причина. Зачестяването на  адулторния тип вероятно има връзка и с урбанизацията, замърсяването и повишените нива на хроничен стрес сред активните хора на средна възраст. При стари хора акнеиформени реакции могат да се наблюдават като страничен ефект на други терапии.

  Практически горна възрастова граница за развитие на заболяването няма.

  Съвременните проучвания показват, че съществуват определени гени, които се свързват с развитието на акне. Сред тях са тези, които кодират ензима 21-хидролаза, стероид 5α-редуктаза тип I (SRD5A1), андрогенния рецептор (AR), протеини, участващи в соматотропната ос (GH1, GHR, IGF1, IGFBP3, IGF1R), матриксни металопротеази (MMP1, 2, 3, 9, и 13), TNF-α (TNF), IL-1α (IL1A) и Toll-like рецептори (TLR2 и TLR4). Следователно, съществува определена генетична предразположеност за развитие му, която е свързана с определен индивидуален риск. Дали ще се развие заболяването или не и в каква тежест, вероятно зависи и от определени външни за организма фактори.

  Може ли акнето да е следствие, симптом на други заболявания или неблагополучия в организма?

  При зрелите жени то може да се свързва с подлежащ хормонален дисбаланс. Сред другите симптоми на заболяването са окосмяване от „мъжки” тип (по гърдите, лицето, корема); загуба на коса (андрогенна алопеция); смущения в менструалния цикъл.

  Най-честото хормонално нарушение, свързано с поява на acne при жени, е синдромът на поликистозните яйчници.

  При наличие на подлежащо автоимунно заболяване, за контрола на което е необходим прием на системни кортикостероиди, е възможно да се развие т. нар. стероидно акне. То се характеризира с пряката си връзка с приема на кортикостероидите и се очаква да претърпи обратно развитие след спирането им.

  Някои съвременни медикаменти за терапия на рак или хронични възпалителни заболявания (моноклонални антитела или малки молекули) водят до появата му като страничен ефект от терапията. В някои случаи това дори може да се разглежда като положителен сигнал, че е достигната оптималната терапевтична доза. Очаква се зачестяване на случаите на млади хора с атопичен дерматит, които развиват акне като нежелана реакция към провеждано лечение с нови медикаменти.

  Съществуват и редки наследствени синдроми, при които acne се съчетава с артрит (болки в ставите) или други кожни заболявания (гноен хидраденит, пиодерма гангренозум).

  Може да бъде и симптом при отравяне с бром или хлор, при които се развиват съответно бромакне и хлоракне.

  Не на последно място, дългогодишното прекомерно излагане на слънце може да доведе до кожни промени, включително поява на комедони по скулите на лицето.

  В обществото сякаш цари мнението, че акнето се лекува трудно или не се лекува. Каква е истината?

  Акнето е лечимо и изборът на лечение зависи най-вече от тежестта на заболяването:

  • При най-леките форми е достатъчно използването на медицинска козметика.
  • При средно тежките форми се съчетава локално медикаментозно лечение (локален антибиотик, бензил пероксид, ароматен ретиноид) с подходяща медицинска козметика.
  • При тежките форми, където съществува риск от развитие на белези, се стартира системно (през устата) лечение с антибиотици (дълъг курс) или ароматни ретиноиди. При такъв тип терапия медицинската козметика е насочена към неутрализиране на страничните ефекти от провежданото лечение – сухота, повишена чувствителност към излагане на слънце и т. н.
  • При acne vulgaris не се използват оперативни методи за лечение. Възможно е те да се прилагат за терапия на гноен хидраденит, който може да се асоциира с акне.

  Приложение намират и съвременните светлинно-базирани устройства (включително лазери). Някои от тях се употребяват поради антиинфламаторния (противовъзпалителния) им ефект и/или бактерицидното им действие (например синята светлина). Други лазери като Nd:Yag и фракционираните CO2-лазери намират място при лечението на белезите. Изборът на подходяща апаратна процедура трябва да е съобразен с фазата на заболяването (възпалителна или невъзпалителна).

  Химичните пилинги имат място при невъзпалителните форми – за редуциране на комедоните и изглаждане на белезите.

  В 21-ви век всички форми на акне, дори и най-тежките, са напълно лечими. Единственото условие да не останат белези, е да се започне максимално рано лечение, което да е съобразено с тежестта на заболяването. Ранното лечение позволява да се избегне развитие на белези.

  Доктор Матеева, бихте ли коментирали някои модерни продукти за локално приложение?

  За да е ефективно едно средство за локално лечение, то трябва да притежава три основни действия:

  • намаляване на себумната секреция;
  • освобождаване на отвора на космено-мастния фоликул, за да се предотврати задържането на себум и образуването на комедони;
  • намаляване на бактериалната колонизация с C. Acnes.

  Продуктитеза лечение на акне „Себогард“ съдържат ефективни съставки в борбата с него и адресират специфичните нужди в терапията при подрастващите и при зрялата кожа.

  „Себогард гел“ е насочен към юношите с акне

  Той действа върху два основни патогенетични момента – бактериалната колонизация и хиперкератозата на фоликулното отвърстие. „Себогард гел“ има бактерицидно действие, осигурявано от уникалната патентована съставка „Биопен 15®“, която представлява комплекс от 15 аминокиселини. Салициловата киселина, която продуктът съдържа, има пилинг ефект, нежно ексфолира кожата и отпушва отвора на космено-мастния фоликул, за да не се задържа себум. В допълнение, формулата на „Себогард гел“, който е наличен като хидро-гел, не омазнява, възприема се добре и има овлажняващ кожата ефект, поради съдържанието на естествения овлажняващ фактор треалоза.

  „Себогард Elle” е разработен специално за зрелите жени с акне

  Той съдържа витамин А, който има себорегулиращо действие. Специалната патентована съставка “Келизин“® на „Себогард ELLE“ е обратим антагонист на ацетилхолина, която подобрява качеството на себума и кожните прояви в резултат на хормонални промени. Цинкът има себорегулаторно и антибактериално действие. Бизабололът е с ексфолиращ и заглаждащ кожата ефект, поради което действа благоприятно върху ранните белези.

  „Себогард орал“, сашета

  Това е хранителна добавка на базата на цинк, никотинамид, витамин Е, концентриран сок от пъпеш и др. Тези съставки действат, като намаляват отделянето на себум, стабилизират кожната бариера, подобряват метаболизма на глюкозата. Препоръчва се при всички форми на кожното заболяване.

  Доктор Матеева, бихте ли посъветвали читателите ни как да се грижат за кожата си, за да си спестят възпалителната фаза и евентуалните белези?

  Мерките за превенция на акне са простички, достъпни и валидни за всяка възраст. Достатъчно е да:

  • избягвате излагането на слънце, което води до вроговяване на отвора на космено-мастния фоликул и задържане на себум;
  • ексфолирате нежно кожата и използвате средства, които намаляват мастната секреция;
  • поддържате разнообразна и здравословна диета с избягване на така наречените бързи храни.

  Намаляването на нивата на стрес в ежедневието, също действа превантивно.

  В пубертетна възраст се препоръчва да:

  • измивате лицето си веднъж или два пъти на ден;
  • използвате медицинска козметика;
  • избягвате манипулирането на лезиите (изстискване, чоплене и т. н.), тъй като то може да задълбочи проблема и да доведе до поява на белези;
  • избягвате провокиращи или влошаващи го фактори като излагане на слънце, нездравословно хранене, психо-емоционален стрес;
  • избягвате контакт на акнеичната кожа с гел или лак за коса, тъй като те теоретично могат да запушат порите;
  • се консултирате веднага с дерматолог, ако акнето ви не се повлиява от приложените процедури и има риск да остави белези.

  При зряла кожа

  Важат всички препоръки, насочени към младежите, като освен това:

  • преустановите тютюнопушенето;
  • се подложите на скрининг за подлежащи хормонални проблеми и коригирането им;
  • проведете ранна консултация с дерматолог, за да се предотврати поява на белези.

  Продуктите „Себогард“ на DIFA COOPER имат място във всички фази на заболяването. Те могат да се прилагат самостоятелно или в комбинация с локално или системно лечение за акне. „Себогард гел“ е подходящ за юношите, при които е необходимо повече ексфолиране. „Себогард Elle” отговаря специфично на нуждите на дамите с Adult acne.