• До 50% ОТСТЪПКА на продукти при възпалено гърло
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на серия SEBOGARD на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на продукти EUCERIN
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Акнето в зряла възраст 16.10.2020

  Акнето в зряла възраст

  Акнето е ужасът на тийнейджърите. Проблемът е, че понякога то не отминава заедно с пубертета, или пък се появява съвсем неочаквано в зряла възраст – дори до около почетните 50 години. Дискомфортът и неудобството за възрастните съвсем не са по-малки, отколкото за младежите. По-често са засегнати дамите. Към притесненията за издайническите бръчки се прибавя и притеснението за черни и бели точки, пъпки и болезнени възпаления, трудно заличими белези. 

  Кои са факторите, водещи до акне в зряла възраст 

  В основата му най-често са 

  • хормоналните промени – месечната цикличност при жените, бременност, всеки неочакван дисбаланс, климактериум и т. н.;

  • наследственост; 

  • прекаляване с козметични продукти за кожата и косата; 

  • механично триене и натиск от очила, ленти за глава, дрехи, телефони, раници и др. 

  • стресът и постоянно високите нива на кортизол; 

  • диета, обременена с много мазнини, захари, рафинирани въглехидрати и  т. н. 

  Въпреки че експертите не са на едно мнение за стреса и храната като фактори за поява на акне в зряла възраст, поне в някои случаи те са сред неоспоримите му активатори. 

  Най-честите грешки, които задълбочават проблема

  Макар че в зряла възраст хората би трябвало да са по-разумни от тийнейджърите, страхът от влошаване на състоянието на кожата, от болезнените пъпки и загрозяващите белези води до грешки, които изострят процесите, вместо да ги тушират. 

  Черните и белите точки, пъпките, кистите се развиват подкожно. Яростното почистване по много пъти на ден няма как да им повлияе, но пък може да изсуши кожата, да я направи чувствителна и да влоши акнето в зряла възраст. 

  Честата смяна на използваните продукти и лечебни средства, прилагането наведнъж по няколко също не води до нищо добро. Обременяването с твърде много съставки по-скоро не решава проблемите и дори води до нови. 

  Както в младежка, така и в зряла възраст чопленето и изстискването на черните точки и пъпките само ви отдалечава от разрешаването на проблема и по-скоро го усложнява.

  Особено рискови са продуктите с високо съдържание на мазнини. Не е задължително да ги нанасяте на лицето си, непредпазливото третиране на косата също може да окаже нежелано влияние. Използваната цветна козметика може да запуши отворите на порите, а натрупването на себума в тях затваря иначе безвредната бактерия Propionibacterium acnes в  среда без достъп на въздух. Тя се активира и преобразува мастните киселини в себума, а те на свой ред провокират възпалителен процес в околните клетки. 

  При акне в зряла възраст е наложителен преглед от дерматолог. 

  Използвайте специализирани продукти за акнеична кожа при възрастни 

  Такива са представени в серията „Себогард“ на италианската дерматологична компания „Дифа Купър“. Серията включва: 

  „Себогард елле за акнеична кожа“, адювантен (намаляващ вероятността от рецидиви, помощен) крем, разработен на базата на Бяла перуника и иновативната технология „Келизин“, включваща пептиден комплекс. Той предотвратява окисляването на мастните киселини в себума, подобрява като цяло състоянието на зрялата акнеична кожа (под и над 40 г.).

  При редовна употреба скоро ще забележите не просто облекчаване на акнето и заздравяване на кожата, но и подобряване на еластичността и мекотата ѝ, забавено стареене и формиране на нови бръчки. 

  „Себогард възстановяващ гел“  – предназначен е за лечение на акне и възстановяване. Потиска активността на бактериите, има изявен пилинг ефект и осигурява обновяване на клетките. При липса на усложнения оставя кожата ви чиста, гладка и мека. 

  „Себогард орал, сашета“ е хранителна добавка, която съдържа основни хранителни, антиоксидантни и защитни вещества, осигуряващи доброто здраве на кожата. Действа противовъзпалително и антибактериално. 

  Серията „Себогард“ на „Дифа Купър“ ви помага да се справите с акнето в зряла възраст, подобрява визията ви и самочувствието ви. 

  Възползвайте се от изгодното ни предложение и вземете две опаковки крем или гел на цената на една