• До -50% ОТСТЪПКА на продукти при безсъние, стрес, депресия
    Поръчай сега
  • -25% на козметика MUSTELA
    Поръчай сега
  • -20% на продукти ERBOZETA
    Поръчай сега
  • -15% на Шуслерови соли
    Поръчай сега
  • Специални предложения

    Абонирай ме

    Защо Витания?

    Авокадото – състав и ползи 19.12.2019

    Авокадото – състав и ползи

    Светът става все по-малък. Храни, за които доскоро не подозирахме, че съществуват, днес заемат все по-важно място на трапезата ни. Една от тях е обявеното за супер храна авокадо. Консумацията му в световен план бързо нараства и познатият някога единствено в Мексико плод вече се добива от плантации в Калифорния и Средиземноморието.  

    Защо авокадото е в списъка на суперхраните

    Авокадото е странен плод. В 100 г от него се съдържа по-малко от 1 г захар, но за сметка на това пък мазнините са почти  15 г – в преобладаващата си част ненаситени. Има 2 г белтъчини и около 7 г фибри. То е много добър източник на пантотенова киселина (В5), пиридоксин (В6), фолат (В9), витамини К, Е, С, ниацин (В3), рибофлавин (В2), тиамин (В1), бета каротин, лутеин и зеаксантин. Доставя също калий, магнезий, манган, цинк и фосфор, желязо, мед и калций. Плодът е богат на бета-ситостероли и етерични масла. Всичко това – срещу 160 калории в сто грама.

    Точно съставът и високата хранителна плътност печелят все повече привърженици на  авокадото и карат диетолози и специалисти по хранене да настояват за включването му във всяко здравословно меню.

    Ползи от консумацията на авокадо

    Отделните съставки на авокадото и синергичното им действие са полезни за общото здраве на организма. В него на практика липсват холестерол, натрий и захар. Консумацията му стимулира храносмилането,  метаболизма и добива на енергия, допринася за подобреното усвояване на редица мастноразтворими хранителни вещества, полезна е за контрола на теглото; подкрепя сърцето, намалява холестерола и триглицеридите в кръвта и понижава кръвното налягане; подобрява защитата на клетките от оксидативен стрес, намалява възпаленията, помага при артритни болки, подпомага зрението и пази очите от дегенеративни заболявания; поддържа оптималната работа на имунната система и бързото възстановяване от умората и напрежението; осигурява условия за контрол върху кръвната захар; овлажнява кожата и изтощената коса, помага при слънчево изгаряне и т. н.

    Съставът му и здравословните ползи, които носи, го правят добра храна за бременни жени и кърмачки. Специалистите препоръчват суровото авокадо да се включва в диетата на бебетата и малките деца. Подходящо е за менюто на болните от диабет 2.

    Чудният плод намира място и в козметиката. Осигурява подхранване и овлажняване на кожата, повишава еластичността и здравето ѝ. Намалява петната и хиперпигментацията и забавя процесите на стареене.

    Авокадото е не само полезно, но и много вкусно

    Тайната на авокадото е, че не само е много полезно, но е и много вкусно. То е с гладка, маслено-кремообразна консистенция. Има специфичен приятен вкус и аромат, когато е узряло. Освен като пресен плод има множество различни приложения в кулинарията. Използва се за приготвянето на разнообразни салати, за супи и ястия, за гарнитури, сандвичи, за десерти и смутита.

    Полезните му мононенаситени и полиненаситени мастни киселини заместват наситените мазнини и трансмазнините в множество рецепти – още повече, че маслото от авокадо се окислява при доста високи температури.

    Възможно е авокадото да предизвика алергична реакция. Не бива да го консумирате, ако имате проблеми с жлъчката и черния дроб. Не се консумират също кората и голямата костилка.

    Още се колебаете? Дайте шанс на авокадото. И на себе си!