Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
  Поръчай сега
 • До 60% ОТСТЪПКА на козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на хранителни добавки ERBOZETA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика за коса и тяло BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Билки – натурални стимуланти за натрупване на мускулна маса и повишаване на енергията 21.10.2021

  Билки – натурални стимуланти за натрупване на мускулна маса и повишаване на енергията

  Клишето, че тялото е създадено за движение, е повече от вярно. С особена сила то важи за мускулите. Колкото по-малко се натоварват те, толкова повече се отпускат и деградират, толкова по-малка е силата и мощта им. Затова поддържането на мускулите в добро състояние е един от начините да се грижите за себе си и за добрия си тонус. Ако пък сте от хората, които държат на добре изглеждащата атлетична фигура, вероятно често мислите за това как масата на мускулатурата ви да нарасне.

  Стимулаторите за натрупване на мускулна маса

  В масовото разбиране за бодибилдинг добавките за интензивно натрупване на мускулна маса са неделима част от успеха. Много често сред тях фигурират синтетични анаболни (изграждащи) стероиди, които структурно и функционално са близки да главния мъжки хормон – тестостеронът. Злоупотребите със стероиди водят до дисбалансирана хормонална система и трайно влошено здраве. Те са особено опасни за младежите, които още растат.

  Безвреден заместител на синтетичните стероиди при оптимална употреба са някои билки. Те стимулират ендокринната система на организма да синтезира по естествен път повече собствен тестостерон. Това пряко води до повишено производство на енергия, увеличаване на силата, натрупване на желаната мускулна маса и подобряване на функционалността и мощта на мускулите. Бонус са засиленото либидо и сексуални възможности.

  Билки – стимулатори на натрупване на мускулната маса

  Тези билки са от голямото семейство на адаптогените. Освен че увеличават енергията на тялото и насърчават добрия растеж на мускулите, те имат общоукрепващо и оздравяващо действие върху целия организъм. Действат добре не само на активните млади спортисти, но и на по-възрастни хора, които – според възможностите си – се стараят да поддържат определена физическа активност.

  Ашваганда

  Ашваганда е билка с мощни регенериращи свойства и повлиява функциите на митохондриите – енергийните депа на организма, така че те активират производството на енергия. Приемът ѝ увеличава силата на долната и горната част на тялото. Нараства обиколката на ръцете и гърдите. Подобрява се ефективността. В същото време намалява болезнеността, тревожността и стресът. Наблюдава се по-добро възстановяване.

  Женшен

  Мощните биоактивни съставки на женшена – гинзенозиди, елеутерозиди и циуджианозиди – го превръщат в перфектен адаптоген. Той подобрява общото състояние, енергията и умствената дейност. Стимулира физическите показатели както при пасивни и обездвижени, така и при активни индивиди. Има много добро анаболно действие и подкрепя натрупването на мускулна маса.

  Женшенът повишава издръжливостта и мускулната ефективност. Антиокисаднтните му свойства улесняват функциите на митохондриите (производство на енергия) по време на тренировка. Подобрява спортните постижения, увеличава мускулната сила.

  Куркума

  Отличителният фитохимикал в куркумата е куркуминът. Той с успех овладява оксидативния стрес и възпалението. Притежава потенциал да предотвратява забавената мускулна болка, която възниква при непривични упражнения и при начинаещи, и при опитни спортисти. Билката съдейства за повишаване нивата на главния контролер на синтеза на белтъци, свързван със скелетната мускулатура. Това води до така желаната мускулна хипертрофия (натрупване на маса).

  Гуарана

  Гуараната се отличава с високото си съдържание на кофеин, който обаче, за разлика от този в кафето, се отделя бавно и действа като устойчив, стабилен стимулатор на организма. Смята се, че билката увеличава изгарянето на мазнини и повишава значително енергията. Това пък я прави много желана добавка за по-добри спортни постижения.

  Бабини зъби (tribulus terestris)

  Билката „Бабини зъби“ е широко разпространена и у нас. Тя е признат стимулант на собственото производство на тестостерон. А завишеният естествен тестостерон се отразява добре на мъжкото здраве и стимулира натрупването на мускули при подходяща физическа активност. Заедно с това засилва силата и мощта, сексуалното желание и половата мощ.