• До - 50 % на продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -30% на шампоани при косопад
  Поръчай сега
 • 25% нa SEBOGARD при акне
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Блокирането на мастните киселини забавя рака на простатата 25.06.2019

  Блокирането на мастните киселини забавя рака на простатата

  Наскоро на страниците на списание Science Translational Medicine бе публикувана статия за изследване, установяващо връзка между мастните киселини и развитието на рака на простатата. Според изследователите, забавеното усвояване на мастните киселини забавя прогресивното развитие на рака, което пък дава нови надежди за терапия на канцерогенното заболяване на простатата.

  Ракът на простата и липидният метаболизъм

  Ракът на простатата е един от най-разпространените сред мъжката половина на човечеството. Принципно той се развива бавно, но така или иначе към момента напредването му не може да бъде предотвратено и рано или късно той достига до своя агресивен стадий.

  Знае се, че болестта протича с промени в метаболизма, но не бе достатъчно изяснена ролята на обмяната на липидите в развитието ѝ. И точно този проблем е на фокус в новото изследване. За избора му до голяма степен е допринесла впечатляващата връзка между храненето, затлъстяването и рака на простатата при мъжете и особено наблюденията, които подсказват, че когато в диетата на господата присъстват повече наситени мастни киселини, ракът е по-агресивен.

  Блокирането на транспорта на мастни киселини забавя развитието на рака

  Екипът имплантирал тъкан от пациенти с рак на простатата на мишки. Оказало се, че злокачествената тъкан усвоява ускорено мастни киселини и те се използват за нарастване на тумора. При това промените в обмяната се опосредствали от транспортера на мастните киселиниCD36. Изследователите забелязали също, че той е в корелативна връзка с агресивните форми на онкологичното заболяване.

  Учените премахнали гена, който се свързва със създаването на CD36. Тестовете на мишките с рак на простата показали, че сигнализиращите липиди, които отключват формирането на тумора, намалели и това забавило развитието на болестта. Проведеното лечение с антитела на CD36 пък намалило тежестта на заболяването при ксенотрансплантатите.

  Изследването поставя нови терапевтични цели

  Като установява критичната роля на опосредстваното от CD36 усвояване на мастните киселини при пациенти с рак на простатата, изследването води до предположението, че регулирането на приема им може би ще се окаже ефективно за лечението на заболяването. А това пък от своя страна ще доведе до повишена преживяемост и по-добро качество на живот на милиони мъже по света.

  Само в САЩ през 2019 година се очакват да бъдат диагностицирани 175 000 човека, а повече от 30 000 мъже ще умрат. Болестта в Америка е на второ място по смъртен изход при раковите заболявания при господата след рака на белия дроб.

  Затова ръководителите на изследването Рене Тейлър, заместник-директор на Cancer Program at the Monash Biomedicine Discovery Institute в Клейтън – Австралия, и професор Матю Уат, шеф на Катедрата по физиология в Университета в Мелбърн, са удовлетворени от постигнатите резултати. Те дават надежда чрез блокиране на транспорта на мастните киселини да бъде създадена успешна терапия за стопиране развитието на рака на простатата и навлизането му в агресивен стадий.

  Изследването е и поредното потвърждение на схващането, че дисфункциите при обмяната на мастните киселини са в основата на множество хронични заболявания.