• До - 50 % на продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -30% на шампоани при косопад
  Поръчай сега
 • 25% нa SEBOGARD при акне
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Брекетите – пътят към красивата усмивка 05.07.2019

  Брекетите – пътят към красивата усмивка

  Красотата все повече се издига в култ. Блестящата усмивка е неделима част от нея. Но зъбите не е достатъчно да са бели, те трябва да са равно и правилно подредени – като бисерни мъниста. А според статистиката по-малко от половината хора по света имат този късмет по рождение. И затова са измислени брекетите.

  Какво наричаме „брекети“

  Това е ортодонтска система от пластини, през които минава здрава метална дъга. Благодарение на топлината в устната кухина дъгата се стреми да се върне към предварително зададената си форма, при което упражнява сила върху зъбите и те бавно се придвижват към нормалните си места. Така за около две години и най-кривите и струпани зъби се подреждат в красива захапка.

  Кой може да носи брекети

  Като възраст съществува долна граница и тя се определя от момента на пълната смяна на млечните зъби с постоянни. Горна граница на практика няма. На-добри и най-бързи резултати се постигат, когато брекетите се поставят преди да завърши растежа на челюстта, но практиката доказва, че при нужда, може да бъде поправена захапката и на човек на повече от 40 години.

  Особености при поставянето и поддържането на брекети

  Задължително е при нужда от брекети да се консултирате с ортодонт. Той прави необходимите прегледи и при добро здраве на съзъбието поръчва специално за вас изработката на брекетите. Поставят се в неговия кабинет. С тях се свиква сравнително бързо.

  В първите часове и дни вероятно ще изпитвате дискомфорт, болка, трудност при говорене. Затрудненията отзвучават за около седмица до десетина дни. Много важно е зъбите с поставените брекети да се поддържат идеално чисти. В противен случаи са възможни кариеси и възпаления на венците. Имате предварително направен план за прегледи в кабинета на вашия ортодонт, който следи процеса на наместване на зъбните редици. При по-младите този процес е по-бърз, при по-възрастните – по-бавен.

  Видове брекети

  Според начина на поставяне ортодонтските конструкции са два вида – за монтиране на външната повърхност на зъбите и на вътрешната. Предимството на тези, поставяни от вътрешната страна е, че не се виждат. Недостатъкът им е, че изискват доста по-дълг период на свикване

  Според материала брекетите могат да са метални, керамични, пластмасови. Металните са стоманени, титаниеви или от благородни метали. Керамичните могат да са с цвета на зъба или прозрачни – почти незабележими. Незабележими са и така наречените алайнъри (Aligner). Представляват комплект шини, които се използват в определена последователност за определено време. Всяка от тях върши своето за наместването на зъбите на набелязаните им места. Те могат да се махат за почистване и за хранене и да се поставят отново.

  След като брекетите свършат своята работа, за стабилизиране и задържане на положението на зъбите се носят специални ретенционни апарати.

  Какво се очаква от вас, докато носите брекети

  Разбира се, основното изискване е да посещавате редовно кабинета на лекаря си и да следвате стриктно всичките му указания. За необходимостта от стриктна хигиена вече стана дума.

  Но красотата иска жертви! Ще трябва да промените хранителните си навици. Докато носите брекети ще ви е забранено да дъвчете дъвка и да пиете газирано. Ще трябва да избягвате твърдите ядки и да се откажете от семките. Печената филийка, шоколадът, ябълките трябва да режете на парченца. Като цяло – препоръчителни са по-меките храни, супите.

  Но пък след това ще имате зашеметяваща усмивка. Струва си!