• До 40% ОТСТЪПКА на овлажняващи капки за очи
  Поръчай сега
 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на ANTI-AGE козметика SWISS ENERGY
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на хранителни добавки NATURALICO
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Бременността и възможните проблеми, които носи тя 26.01.2021

  Бременността и възможните проблеми, които носи тя

  Според утвърдената масова представа това е най-щастливото време в живота ви. Но по ред причини вие може съвсем да не се чувствате така. И в това няма нищо укорително. Причините може да са много – да не се чувствате готови, бременността да е неочаквана и да е в разрез с плановете ви, да не се чувствате добре физически и т. н. 

  Рисковете на бременността 

  Вярно е, че бременността не е болест, а нормално физиологично състояние за жената в детеродна възраст. Но в женското тяло се извършват твърде много промени. Износването на бебето предявява високи изисквания към организма. И докато някои жени почти не усещат деветте месеца, при други възникват проблеми. Едни от тях са сравнително леки и отзвучават с раждането. Някои обаче могат да се отразят сериозно на развитието на плода и на здравето на майката. 

  Първи триместър – симптоми и потенциални проблеми до 12-та седмица

  Първите седмици отминават, докато се чудите дали просто ви закъснява, или сте бременна. Тестът ще даде положителен резултат най-рано осем дни след деня на пропуснатата менструация. Докато си изяснявате какво се случва (особено ако цикълът ви е нередовен по принцип), гърдите ви ще станат чувствителни и леко болезнени. 

  Повишеният прогестерон ще ви кара да се чувствате сънлива и уморена. Ще пишкате по-често, защото увеличаващото се количество кръв повишава и обема на отделената урина. 

  Прословутото сутрешно гадене, придружено евентуално с повръщане, ще се появи към края на четвъртата седмица. Може да ви се отвори прекомерен апетит за някои храни или да изпитвате отвращение към други и дори към миризмата им. Нормално е при бременността да се появят киселини в стомаха и запек. Може да ви боли глава.

  Честите и резки промени в настроението, както и физическите несгоди, са последица на рязката промяна в баланса на хормоните ви. Не се противете, не се правете на герой – почивайте, поспивайте повече, хранете се балансирано и често. Не преяждайте, но и не оставайте стомаха си празен. Това определено ще ви накара да се чувствате по-добре. 

  Втори триместър (13-та до 27-ма седмица)

  За някои дами вторият триместър на бременността е по-лек от първия. Няма го сутрешното гадене и повръщане, умората си е заминала. Но пък се появяват болки в гърба, в слабините и корема, който се разтяга, за да осигури място за растящото бебе. Това е времето, в което е вероятно да се появят стрии. Ще потъмнеят ареолите, може да се сдобиете с така наречената маска на бременността – по-тъмни петна по челото, бузите, носа, над горната устна. 

  Някои жени се оплакват от изтръпнали ръце (синдром на карпалния тунел), от отоци около глезените, на пръстите и лицето, сърбеж по дланите, стъпалата, корема. Приема се, че тези явления са в рамките на нормалното за бременността. Но ако се подуете внезапно или рязко се увеличи теглото ви – свържете се с лекаря си. Може да са симптоми на прееклампсия (повишено кръвно налягане и отделяне на протеин), която носи рискове и за майката, и за плода. А ако сърбежите са придружени от повръщане, липса на апетит, умора, пожълтяване на лицето и урината – състоянието е спешно – може да имате проблеми с черния дроб. Вероятно ще преживеете аритмии и сърцебиене. Вторият триместър е времето за скринингови тестове за генетични заболявания. 

  Трети триместър (28 – 42 седмица) 

  С напредването на бременността бебето уверено расте и притиска вътрешните ви органи. Ще пишкате още по-често и отново ще усещате киселините в стомаха. Пъпът ви ще щръкне над порасналото коремче. Ще се затрудни дишането и ще усещате понякога задух. Ще продължат да са подпухнали глезените, пръстите и лицето. Опасността от прееклампсия продължава да съществува. 

  При напредналата бременност от чувствителните гърди се случва да изтече коластра. Появяват се проблеми със съня, могат да се развият хемороиди. Бебето слиза надолу, усещате контракции. С наближаването на термина шийката на матката се подготвя за преминаването на бебето през родовия канал. 

  Прокървяването в който и да е период на бременността трябва да заостри вниманието  ви, може да е начало на спонтанен аборт. 

  Бременността понякога отключва проблеми, които биха могли да повлияят върху здравето ви в по-късни периоди. Такива са:

  • анемията; 

  • хипертонията; 

  • гестационния диабет; 

  • депресията и др. 

  Дори бременностите при една и съща жена обикновено не са еднакви. Така че е трудно да се предскаже каква ще е вашата. Добрата грижа за себе си и самонаблюдението, бързата реакция при нужда безусловно помагат. Изберете гинеколог, на когото имате доверие. Ходете редовно на планираните прегледи и му се обаждайте веднага, щом нещо ви притесни. Подбирайте добре храната си, за да не трупате излишни килограми. Правете дълги разходки и леки упражнения. И не забравяйте витамините за бременни!