• До 40% ОТСТЪПКА на овлажняващи капки за очи
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -20% на суперхрани Dragon superfoods
  Поръчай сега
 • До 30% на Пол крем за суха кожа
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Бял равнец – чудна билка за много болести 20.09.2019

  Бял равнец – чудна билка за много болести

  Белият равнец е широко разпространена билка, която често виждате край пътищата, по ниви и ливади, сред храсталаци и край дворове при различна надморска височина. Цъфти на широки бели съцветия, образувани от нежни, малки цветчета, обединени в кошнички, върху дълги тънки стебла. Свойствата му да спира кръвоизливи и да лекува рани го свързват с митичния Ахил. Дори латинското му наименование е Achillea Millefolium L. С подобни цели го носели със себе си войниците, които отивали на бой, и затова наричали белия равнец „мъжка билка“. Защитното му действие върху женския организъм пък му донесли името „женска билка“. Означава се с още множество имена, понякога съвпадащи с тези, на други билки – бяло еньовче, кровавник, ревеника, посекливче и т. н.

  За какво се използва белият равнец

  Лековитите качества на билката са познати на традиционната  медицина в цялото северно полукълбо. В страни като Швейцария, Германия, Франция и Чехия тя дори е включена в националната фармакопея.

  Много широко приложение намират нейните противовъзпалителни и кръвоспиращи свойства. Тя действа обезболяващо, пречиства кръвта и черния дроб, подкрепя жлъчката, детоксикира организма, подобрява кръвообращението и намалява кръвното налягане.

  Белият равнец има добра антиоксидантна сила, възстановява здравия сън, повишава апетита и пази стомашно-чревния тракт. Прилага се при кървящи венци и зъбобол, при главоболие и мигрена. Препоръчва се при алергии. Отличен диуретик е и се справя с инфекции и възпаления на отделителната система.  Смята се, че притежава противотуморна насоченост.

  Особено място има белият равнец при лечение на женски болести. Полезен е при вагинални инфекции, при тежка менструация и при характерните проблеми на менопаузата.

  Какъв е съставът на билката

  Белият равнец се отличава с много богат фитохимичен състав. Съдържа етерични масла (с хамазулен), танини, горчиви и слузни вещества. Богат е на апигенин, инулин, холин, органични киселини, мастни киселини и смоли, витамини С и К, минерали, флавоноиди, алкалоиди и т. н.

  Точно на тях се дължи многостранното действие на билката, което я прави толкова популярна. Така аспарагинът осигурява благотворното му влияние върху нервната система, противобактериалните и антисептични свойства се дължат на салициловата киселина. Прилага се като чай, екстракт, масло. Днес вече – и като таблетки от самите изсушени части на растението.

  Продукти от бял равнец в аптеки „Витания“

  Днес са малцина тези, които ще бродят да събират билки и ще ги сушат. За сметка на това можете да намерите качествени билкови продукти в аптеките. Ние ви предлагаме:

  Чай, бял равнец на „Билек“

  Сушените стръкове бял равнец използвайте като съпровождаща терапия при диспептични проблеми и липса на апетит. Подходящ е при кръвоизливи от матката. С него можете да правите облекчаващи седящи бани при хемороиди и т. н.

  Бял равнец, цвят, таблетки

  Те са на д-р Тошков. Предназначени са за лечение на болезнен и нередовен цикъл, ранен климактериум, миоми и кисти на яйчниците. Подходящи са също при наличие на бяло течение и мастопатия.

  Таблетките от бял равнец, цвят, са препоръчителни при възпаления на дихателните пътища и гърлото. Резултатите са забележими още след 14-15 дневен прием, но продължителен ефект се получава след поне 5-6 месеца.

  Въпреки несъмнените ползи, които носи белият равнец, преди да решите да лекувате с него един или друг проблем, добре е да се консултирате с лекаря или с фармацевта си.