• До - 50 % на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
    Поръчай сега
  • -20% на козметика SEBAMED
    Поръчай сега
  • -25% на козметика NUXE
    Поръчай сега
  • До - 25 % нa козметични комплекти
    Поръчай сега
  • Специални предложения

    Абонирай ме

    Защо Витания?

    Червената боровинка – голямата сила на малките плодчета 26.09.2019

    Червената боровинка – голямата сила на малките плодчета

    Ако сте градски човек, твърде вероятно е да знаете за червената боровинка от многобройните реклами на продукти с нейните съставки за лечение на цистит. Но какво представлява това растение и наистина ли има свойствата, които му се приписват?

    Червената боровинка е широко разпространена и добре позната

    Червената боровинка (Vaccinium vitis-idaea) е нисък храст с дребни алени плодове. Тя е широко разпространена в северното полукълбо. Понася спокойно студове до -40° С. Вирее най-добре на кисели почви (иглолистни насаждения), на надморска височина около и над 700 м. У нас се среща в почти всички планини – Стара планина, Родопите, Средна гора, Рила, Пирин и Беласица, Витоша.

    Въпреки че е широколистна, тя е вечнозелено растение – кожестите ѝ листенца с яйцевидна форма остават зелени до няколко години. Възможно е при големи студове да добият лилавееща окраска. Те са тъмнозелени, отдолу са по-светли и осеяни с малки петънца. Цветчетата приличат на светлорозови камбанки и са събрани в китки. Плодчетата са малки червени топчета с кисело-тръпчив вкус. Цъфти и узрява след синята и черната боровинка.

    Макар и не така високо ценена като синята и черната боровинка, червената боровинка е използвана за храна от векове. В регионите, където е широко застъпена и активно култивирана – САЩ, Канада, Скандинавските страни – тя има завидно място в кулинарията. Високо ценена е от традиционната медицина поради силно изразените ѝ противовъзпалителни и антибактериални свойства.

    Състав на червената боровинка

    Червените плодчета съдържат витамин А, бета каротин, лутеин и зеаксантин. Витамин В комплекс е представен с В1, В2, В3, В5, В6 и В9. Витамин С в 100 г достига до около 16% от препоръчителната дневна норма. Включват се още витамин Е и витамин К, като витамин Е е в рядко срещана много ефективна форма.

    От микроелементите манганът в 100 г плод задоволява около 17% от дневните потребности на човешкия организъм. Има още желязо, магнезий, фосфор, калии, калций и цинк.

    Истинската си антиоксидантна, противовъзпалителна и лечебна мощ червената боровинка дължи на специфичния си комплекс от фитохимикали: кверцетин, проантоцианидини, флавоноли, фитостероли, полиненаситените Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, арбутин, катехинови танини, органични киселини, хиперозид  и т. н.

    Разбира се, съставът ѝ варира според разновидността, региона, почвата и климатичните условия. Важно е да се знае, че 100 грама плодове дават около 46-48 калории.

    В кои случаи е препоръчителна червената боровинка

    Разнородният ѝ състав осигурява ползи за целия организъм – като започнете от опазване на зъбите от плака и стигнете до популярното противовъзпалително и пикочогонно действие. Съставките ѝ пречат на закрепването на бактериите към лигавиците на отделителната система. Извлек от листата е препоръчителен при камъни в бъбреците.

    Приемът ѝ намалява концентрацията на липиди в кръвта и нивата на холестерола, като облекчават работата на сърдечносъдовата система. Препоръчва се още при подагра, ревматични заболявания, проблеми с черния дроб, нередовен стомах и колит и др.

    Провеждат се обнадеждаващи изследвания за благотворното действие на фитохимичния комплекс на червената боровинка при някои видове рак и невро-дегенеративни заболявания като Алцхаймер.

    Основен проблем при използването на червената боровинка като лечебно средство

    Както вече стана дума – химичният състав на листата и плодовете на червената боровинка силно варира според условията, при които тя расте. Освен това изследванията показват, че за трайни резултати при приложението ѝ може да се говори само при доста високи концентрации на полезните съставки и продължителност на приема. Това трудно може да се осигури с пряка консумация на плодовете или сок и други продукти от тях.

    Без да се отказвате от боровинките като вкусна и полезна храна, при нужда от лечебните им свойства се консултирайте с лекаря си и се възползвайте от концентрираната им сила в подходяща хранителна добавка – като „Цистидеп“.