• До - 50 % на продукти при хрема и запушен нос
  Поръчай сега
 • -20% на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • -25% на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • -25% нa козметика за суха и атопична кожа DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Чревна инфекция с кандида 11.07.2019

  Чревна инфекция с кандида

  Candida са гъбички, които естествено живеят по лигавиците в човешкия организъм. Срещат се в устата, червата, влагалището. Когато защитата на организма отслабне, те се размножават буйно и се стига до гъбични инфекции. По кръвен път инфекцията може да достигне до всички части на тялото.

  Инфектиране на червата с гъбички

  Най-често виновник за чревната гъбична инфекция (гъбичен ентерит) е Candida albicans. Тя се храни с прости въглехидрати (захари) и е принципно безопасна. Размножаването ѝ се контролира от добрите чревни бактерии. Когато балансът в организма се наруши, тя се размножава взривно, колонизира усилено червата, уврежда чревната стена и я прави пропусклива, което само по себе си нарушава здравето на стомашно-чревния тракт. Освен това прави възможно проникването ѝ в коремната кухина и засилва риска от нахлуването ѝ с кръвта в други вътрешни органи. Влошаване на общото състояние предизвикват и токсините, отделяни от кандида. Заболяването се нарича още гъбичен или кандидозен ентерит.

  Рискови фактори за гъбична инфекция в червата

  •  Отслабена имунна система, която не успява да се справи с инвазията на кандида; лечение с имунопотискащи медикаменти, химио- и лъчетерапия, кортикостероиди и т. н.;
  •  терапии с широкоспектърни антибиотични препарати – те унищожават не само патогенните бактерии, но и пробиотичните, които потискат развитието и размножаването на гъбичките;
  •  системни болести – диабет, чернодробни и др.;
  •  вътрешни травми, хирургически операции и възпаления – смята се, че възпалението подтиква инвазията на кандида, а от своя страна бурното ѝ развитие пречи за отшумяване на възпалението;
  •  продължително недохранване.

  Особено уязвими са вече страдащи от различни заболявания възрастни и децата.

  Симптоми при кандида в червата

  Те нямат изявена специфика и могат лесно да се сбъркат със симптомите на други заболявания. Сред тях са лесна умора и температура; подуване и евентуално болка в корема; увеличаване на лимфните възли; кашави, воднисти или пенести изпражнения до 10 и повече пъти на ден с характерен жълто-зелен цвят. Ако наскоро сте прекарали млечница (гъбична инфекция в устната кухина), най-естествено е при подобни симптоми да мислите за инфектиране на червата.

  Лечение на Candida в червата

  Основното за лечението е ограничаване на развитието на гъбичките и възстановяване на нормалните вътрешни условия за организма, които ги държат под контрол. Това се случва главно по три линии:

  •  Лечение на заболяванията, предизвикващи отслабване на организма и срив в защитните му функции, и балансиране на имунната система.
  •  Възстановяване на нормалната чревна флора, което изисква прием на подходящи пробиотици (бифидус и ацедофилус).
  •  Промени в храненето, които да изчистят менюто ви от захари и бързи въглехидрати – основната храна за Candida albicans.

  Това означава по-малко тестени и нишестени храни, по-малко сладкиши и газирани напитки, силно подсладени бонбони, вафли, десерти, сладки плодове. Откажете се от високо преработените храни и храните с плесени като различните сирена. Включете много зеленчуци и несладки плодове, ябълков оцет, храни с фибри (пълнозърнести) и т. н.

  Възползвайте се от силата на проверени противогъбични средства като суров чесън, кокосово масло, чай от розмарин, мента, риган, лайка, черна и червена боровинка, мащерка, кисел трън, джинджифил и др. Поне месец след започването на диетата въведете някои нишестени зеленчуци. Вероятно ще се наложи да промените начина си на хранене като цяло.

  При нужда вашият лекар ще направи изследване и според вида на кандида, предизвикал инфектирането, ще ви изпише подходящи лекарства.