• До 50% ОТСТЪПКА на термални и мицеларни води
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Чувствате постоянна умора, ето решението 17.01.2020

  Чувствате постоянна умора, ето решението

  Нормално е човек да се чувства уморен – работа, семейство, приятели, безкрайни ангажименти, които трудно се побират в 24 часа. Но понякога умората не си отива с натоварения период, не я пропъжда почивката. Не успявате да се възстановите и качеството ви на живот се влошава. Лекарите съветват, ако състоянието продължи повече от две-три седмици, да потърсите помощ, да си направите изследвания. Когато всичко със здравето ви е наред, проблемът остава да е в начина ви на живот и ще се наложи да го промените.

  Балансирайте работата и почивката

  Вероятно смятате, че си почивате на среднощните купони с приятели? Да, така е. Стига те да не запълват повечето ви нощи. Човек има нужда от сън, за да бъде организмът му в кондиция. От пълноценен сън – не от лежане на дивана пред телевизора.

  Умерената физическа активност е част от пълноценната почивка. Подобрява дишането, насища кръвта с кислород, укрепва сърцето, отвлича мисълта ви от задачите и проблемите и ви разтоварва от нервното напрежение.

  Поне два пъти годишно задължително трябва да се откъсвате от работното си място и да сменяте – макар само за няколко дни – атмосферата. Добрият баланс между работа и почивка ви пази от преумора и подкрепя здравето ви.

  Избирайте храна, която ви доставя нужните хранителни вещества

  Има значение от каква храна получавате калориите си. Необходимо е тя да ви доставя хранителните вещества, без които организмът ви не може да функционира. При хранителни дефицити е невъзможно пълноценно обновяване и регенериране на тъканите и жизнените системи. Чувствате се слаби, изтощени, постоянно уморени. Затова подбирайте храната си така, че да получавате всички необходими хранителни съставки – както основните – белтъчини, въглехидрати и мазнини, така и витамини, минерали, фитохимикали, антиоксиданти и т. н.

  Ако по някакви причини храната не ви доставя всички нужни хранителни вещества, вероятно ще трябва да вземате хранителни добавки (витамин С, Е, В12 и всички от група В, селен, желязо, аминокиселини и др.). Попитайте за това лекаря си.

  Водата е не по-малко важна от храната. Тя поддържа водно-солевия баланс и прави възможна обмяната въобще. Недостигът на вода, дехидратирането ви прави вяли, отпуснати и уморени, дори замаяни.

  Научете се да се справяте със стреса  

  Стресът предизвиква редица промени на биохимично ниво, които ви изтощават, водят до постоянно усещане за умора и проблеми със здравето.

  Организмът приема като заплаха всяка промяна на средата, външните и вътрешните неблагополучия, които го принуждават да регулира установените параметри на работа. Стрес могат да причинят продължителната умствена и физическа претовареност, неудовлетвореността, проблемите в работата и вкъщи, финансовите проблеми, загубата на близък и раздялата и т. н.

  Научете се да се справяте със стреса, дори ако за целта трябва да потърсите помощ. Това е важно не само за да преодолеете умората, но и за да опазите здравето си. Един от факторите за облекчаване на стреса са пълноценното хранене, почивката и адекватната физическа активност.

  Сменете работата при нужда

  Работата на смени обърква циркадните ритми и биологичния часовник. Продължителната изложеност на изкуствена светлина внася допълнителен стрес. Колкото и да е важна за вас работата ви, здравето е по-важно. Затова, ако постоянно сте уморени, по-добре си потърсете нова.

  Откажете се от цигарите, намалете алкохола и кофеина

  Никотинът уврежда белите дробове и намалява капацитета му. Това понижава нивата на  кислорода в кръвта и влошава дишането на тъканите. Усещате го като отпадналост и умора. Така че може би е време да откажете цигарите.

  Намалете алкохола. Намалете и кофеиновите напитки. Те само ви дават видимост за ободряване. Скоро след като кофеинът спре да действа, се чувствате още по-зле – изцедени и изтощени.

  Умората има много причини. Някои от тях сочат към сериозни отклонения от здравните норми. Други са просто въпрос на лоши навици. За да сте бодри, отпочинали и изпълнени с енергия за всичко, което искате и обичате, си струва усилието да ги преодолеете.