Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти за гърло
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика за бебета и деца MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти LecoVITA
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  COVID-19 и сезонният грип – нежелана, но възможна комбинация 13.10.2021

  COVID-19 и сезонният грип – нежелана, но възможна комбинация

  С напредването на есента нарастват очакванията тази година да боледуваме и от коронавирус, и от грип. Чуват се предупреждения, че прекаралите COVID-19 възрастни и хронично болни, пък и не само те, ще са лесна плячка на грипните вируси, а последиците за тях ще са тежки. Разбира се, че са осигурени 230 000 безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 години и около 160 000 за свободна продажба.

  Мерките за ограничаване на COVID-19 ограничават и грипа

  Предишната зима нямаше епидемия от сезонен грип. Острите респираторни заболявания бяха многократно по-малко от обичайното. Обяснението беше, че сериозните мерки за ограничаване на коронавируса ограничиха и разпространението на сезонния грип. Тази година не че няма КОВИД-19, но продължителните ограничения ни изтощиха, попривикнахме с броя на заразените и броя на починалите и определено поведението ни – лично и като общество – е по-лежерно. Затова вероятно предупрежденията са основателни.

  Симптомите на грипа и на  COVID-19 до голяма степен съвпадат

  Както при повечето респираторни заболявания, основните симптоми при двете вирусни инфекции са сходни:

  • отпадналост и умора;
  • главоболие и болезненост в тялото;
  • хрема;
  • възпалено гърло;
  • температура и втрисане;
  • кашлица;
  • затруднено дишане.

  Грипът има по-кратък инкубационен период, оплакванията се появяват по-скоро след заразяването и преминават по-бързо и леко от тези при КОВИД-19. Въпросът е, че няма как да сте сигурни кога и къде сте се заразили. Да не говорим, че леките форми на коронавирусната инфекция протичат почти идентично с грипа и само изследванията достоверно могат да определят от какво боледувате.

  Несигурността идва от мутациите на вирусите

  За две години COVID-19 мутира и се появиха различни варианти с различна степен на заразност и тежест на пораженията, които нанасят на организма. Успокоението, че децата почти не боледуват или боледуват много леко, което имахме в началото на пандемията, отминава заедно с настъпването на силно заразния „Делта“ и разболяването на все повече деца – включително с трагичен изход.

  Като по-опасна, макар и по-слабо заразна от „Делта“, се сочи мутацията „Мю“. У нас все още няма съобщение за регистрирани заразени с „Мю“.

  Мутират и вирусите на грипа, в различно време широко разпространение добиват различни щамове. Затова и всяка година се разработва специална ваксина за тях.

  Как да защитите здравето си в тези условия

  Срещу вирусните заболявания най-добрата защита са ваксините. Дали обаче състоянието ви позволява да си поставите ваксина? Можете ли да се ваксинирате за кратко време с двете ваксини – срещу грип и срещу  COVID-19? Какво да правите с децата си? На коя от двете ваксини да дадете предимство? Въпросите са трудни и отговор за тях трябва да търсите заедно с личния си лекар.

  Не забравяйте обаче, че доколко податливи ще сте на болестите и как ще се справите с тях, ако ви връхлетят, зависи от общото състояние на организма ви и от имунитета. Обърнете внимание на храненето си – нека да са повече зеленчуците и плодовете, ядките и пълнозърнестите. Спестете си захарта и тестените продукти. Разхождайте се на открито и спете достатъчно. Танцувайте, карайте колело, изкачвайте се и слизайте по стълбите, ако не можете да си осигурите други физически активности.

  Не пропускайте хранителните добавки с натурални съставки, които засилват имунната система, противодействат на започващи вирусни, бактериални и гъбични инфекции и рецидивирането им, потискат възпалението.

  „Ампкеър“ на „Дифа Купър“ е предназначен както за профилактика, така и за острата фаза на грипа и инфекциозните заболявания.

  „Фрутдеп имуно“ на „Ербозета“ доставя витамини и биоактивни съставки, извлечени от плодове – ябълка, круша, манго, портокал, ананас, кайсия, боровинка, бъз и др. Подкрепя имунитета и предпазва от инфекции.

  За подкрепа на незрялата имунна система на деца над 3 месеца са особено подходящи „Фрутдеп микс, мултивитаминни капки“. Те осигуряват допълнителни количества витамини А, С, D, Е, К, тези от група В – включително фолиева киселина, биотин.