• До - 50 % на продукти при безсъние, стрес, депресия
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -30% на шампоани при косопад
  Поръчай сега
 • 25% нa SEBOGARD при акне
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Да отидете ли на море, ако сте бременна 02.07.2019

  Да отидете ли на море, ако сте бременна

  Лято е. Иска ви се ваканция, плаж, море. Но сте бременна и не сте много сигурна, дали можете да си позволите море. Принципно – да. Обаче след това „да“ следват някои уговорки, които задължително трябва да вземете предвид. И първата от тях се отнася до пътуването. Нека то да е максимално удобно, с чести прекъсвания за почивка.

  Защо морето може да е опасно за бременните

  Специалистите предупреждават, че най-подходящо за море е времето през втория триместър. В първите три месеца и в последните три е по-добре да сте у дома, без рязка смяна на обстановката и натоварвания. Всъщност за много бременни „у дома“ е на морския бряг и те не карат по-рискова бременност от всички останали. Опасно е не морето само по себе си, а поведението ви, когато сте край него.

  Основните рискови фактори, с които да се съобразите, са няколко:

  Слънцето и топлината

  Те носят риск навсякъде и винаги. Но бременните са по-податливи на прегряване, на изгаряне и дехидратиране. Затова е много важно да се пазите от пряко излагане на силно слънце и да използвате качествени слънцезащитни продукти със SPF 30 или SPF 50. Носете широки светли дрехи от памук и/или лен и широкопола шапка. Коремчето задължително да е покрито.

  Пийте много течности, но не газирани и кофеинови напитки. При най-малките признаци на претопляне – замайване, внезапна слабост – се приберете на хладно.

  Накратко – за вас плажът е безопасен до около 10 сутринта и след 17 часа надвечер. През това време можете да правите дълги разходки по брега, да седите под чадъра или да се разхлаждате, газейки в плиткото. За предпочитане е да организирате морската си ваканция в началото или края на сезона.

  Инфекциите

  Те винаги са неприятни. Но когато сте бременна, лечението им е по-сложно и съществува вероятност от увреждане на бебето. Затова е и изискването да сменяте банския си със сух веднага. Влагата провокира бурното развитие на бактериите и увеличава вероятността от инфекции.

  Плуването е препоръчително за бъдещите майки, но трябва да сте сигурни в хигиеничността на басейна, или в това, че на няколкостотин метра от вас в морето не е заустена тръба с отпадни води.

  Студената вода и вълните

  Вероятността за настинка при по-ниски температури на водата и престой с мокър бански не е за подценяване. Много сериозен е рискът за предизвикване на контракции – особено при вълнение. Ударите на силните вълни върху корема също могат да доведат до сериозни нежелани последици. Затова по-предпазливите дами си позволяват най-много да нагазят във водата до колене. Можете и да поплувате за 15тина минути – без напрягане и преумора – ако морето е напълно спокойно и чисто, а водата – топла.

  Храната

  Хранителни разстройства по време на почивка сполетяват не само бременните. Но за тях те са по-опасни. Необходимо е да сте много внимателни къде и с какво се храните. Най-добре се откажете от сандвичите и лакомствата, разнасяни по плажа. Морските дарове също могат да причинят нежелани проблеми.

  На плажа консумирайте най-вече пресни плодове, които сте измили лично. Носете си бутилка минерална или изворна вода и избягвайте да пиете от чешмата.

  Консултирайте се с гинеколога си

  Ако се колебаете, дали да отидете на море, консултирайте се с гинеколога си. Той най-добре знае, как протича бременността ви, съществуват ли настоящи или потенциални проблеми, заради които е по-добре да си останете вкъщи. Освен това от първа ръка ще научите какво може и какво не бива да си позволявате, в какви случаи трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

  Почивката на море може да е много укрепваща и зареждаща. Дали и вашата ще е такава, зависи само от вас.