• До 40% ОТСТЪПКА продукти при кашлица
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на витамини и минерали SUPRAVIT
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Диабет – видове, симптоми и профилактика 08.12.2020

  Диабет – видове, симптоми и профилактика

  Диабетът е едно от най-сериозните заболявания в наши дни. Той се изразява в трайно повишени нива на глюкозата в кръвта, която, поради недостатъчно инсулин или нечувствителност на клетъчните инсулинови рецептори към хормона, не може да бъде оползотворена от клетките.

  Има различни видове диабет

  За него се говори като за една болест, но на практика това са няколко различни заболявания, от които най-популярни са:

  Тип 1

  Проявява се в детска и младежка възраст. Панкреасните клетки силно намаляват секретирането на инсулин. Смята се, че това се случва поради автоимунни проблеми, но защо се стига до тях, не е ясно. Освен на генетичния фактор, значение се отдава и на влиянието на външната среда. Какво е това влияние, също тепърва ще се изяснява.

  Тип 2

  Той е характерен за възрастните и от него са застрашени хора над 40те. Отслабналата чувствителност на инсулиновите рецептори пречи на усвояването на глюкозата в кръвта и  стимулира увеличаване на производството на инсулина. Повишеното секретиране на хормона допълнително повишава резистентността на рецепторите и цикълът се повтаря до изтощаване на секреторните клетки в панкреаса.

  Гестационен диабет

  Случва се по време на бременността. Променените хормони повишават устойчивостта на инсулиновите клетъчни рецептори. Панкреасните клетки наваксват със засилено производство. Но понякога инсулинът все пак се оказва недостатъчен, за да се оползотвори цялото количество глюкоза. Нивото ѝ в кръвта се повишава и се стига до гестационен диабет. Той отшумява след раждането, но вероятност жената да развие тип 2 на по-късна възраст е сериозна.

  Симптоми при диабет

  Макар че симптомите при различните видове са сходни, диабет тип 2, наричан още старчески, се развива по-бавно и когато симптомите станат забележими, е твърде вероятното високата кръвна захар да е нанесла увреждания на организма. Младежкият (тип 1) се развива по-бързо, а симптомите са по-тежки.

  Най-типични ранни признаци са:

  Силен глад и лесно уморяване поради неусвояването на кръвната захар и недостигащата енергия;

  Често уриниране, придружено със засилена жажда;

  Дехидратация поради честото уриниране – тя води до сухота в устата, до суха и сърбяща кожа;

  Замъглено зрение – отново поради промени, настъпващи заради общата дехидратация; 

  Внезапно отслабване, за което не сте полагали усилия.

  По-късните симптоми могат да включват:

  Сладникав кетонен дъх (когато, вместо от глюкоза, организмът произвежда енергия от протеини и мазнини);

  Избухливост и раздразнителност;

  Гъбични инфекции;

  Трудно зарастващи рани и др.

  Нелекуваният диабет води до тежки последици за всички органи, предизвиква сърдечно-съдови проблеми, страдат бъбреците, очите, засегнат е храносмилателният тракт. Може да е причина за слепота, невропатия и гангрена на долните крайници.

  Възможна ли е профилактика 

  Превенция за диабет тип 1 към момента е невъзможна. За тип 2 и гестационния тя е възможна, когато навреме се диагностицира състоянието, наречено предиабет (гранично, но все още обратимо) и още по-добре – още при първите прояви на инсулиновата резистентност.

  Достатъчна е промяна в начина на живот. Задължителни са:

  Системни физически натоварвания в зависимост от индивидуалното ви състояние;

  Разумна, балансирана диета с ограничаване на рафинираните и бързи въглехидрати и свръхприема на мазнини;

  Контрол на теглото;

  Контрол на хипертонията;

  Избягване на пушенето и алкохола и др.

  В комбинация с периодичен лекарски контрол, подходящи медикаменти при нужда и хранителни добавки инсулиновата резистентност и предиабетът са напълно обратими, което пък минимизира рисковете от развитие на диабет 2.

  Ако имате в семейството си диабетици, минали сте 40-те или сте бременна, ходете редовно на лекар и правете профилактични изследвания. Попитайте за подходящи подходящи хранителни добавки и живейте разумно.