• До 50% ОТСТЪПКА на продукти при крампи и сърдечносъдова система
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на продукти ASAM KRÄUTERHOF
  Поръчай сега
 • 30% ОТСТЪПКА на продукти DIFA COOPER за интензивно възстановяване и хидратация на кожата
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Ендокринолозите: за и против изкуствените хормони 15.01.2020

  Ендокринолозите: за и против изкуствените хормони

  Хормоните са специфични вещества, които регулират всички жизнени дейности в организма на биохимично ниво. Отделят се и функционират при постоянна обратна връзка и строг вътрешен контрол. Тяхната работа е фино обвързана и балансирана и се случва в тесни граници на вариране. Когато поради някакви причини производството на един хормон е в недостиг или излишък, това променя функциите на прицелните за него тъкани и органи, дисбалансира цялата хормонална система и влошава здравословното състояние на целия организъм.

  Тогава лекарят ви препоръчва хормонозаместваща терапия. Ще рече – изписва ви хормони – продукт на фармацевтичната промишленост, които да допълнят недостатъчното или липсващо собствено производство.

  Как действат изкуствените хормони

  Христоматиен е станал образът за ключа и ключалката, с който се обяснява взаимодействието на хормоните със съответните рецептори. Изкуствените хормони използват същия механизъм. Те се явяват резервният ключ, който отключва ключалката, задейства рецепторите и активира процесите, които недостатъчните собствени хормони вече не могат да активират. В този смисъл те са безусловно полезни.

  Но според ендокринолозите възникват няколко проблема:

  Внасяните в организма изкуствени хормони надделяват и изместват при рецепторите собствените. Мозъкът получава ясен сигнал, че необходимото количество е налично и спира напълно собственото производство. От една страна така намаляването или преустановяването на приема на изкуствени хормони става невъзможно. От друга – това  производство е обвързано с производството и действието на други хормони. И когато то спре, обикновено организмът го приема като сигнал да се активира или да затихне и друг/и процеси.

  Рецепторите за съответния хормон никога не са разположени само в органите, към които е прицелено лечението – примерно, към потискане на узряване на яйцеклетката в яйчниците при контрацептивите. Прогестините откриват своите рецептори дори в мозъка и сърдечносъдовата система, и разбира се, взаимодействат с тях. Понякога взаимодействието на изкуствените хормони с други клетъчни структури и тъкани е за добро, понякога за лошо. Най-често какви точно са резултатите от тези взаимодействия не е напълно ясно.

  Изкуствените хормони не съвпадат напълно с човешките. Различията в структурата и съставът неминуемо влекат различия както в начина на протичане на биохимичните реакции, така и различни резултати от действието им. Тази разлика обикновено се проявява след години и е трудно да се предскаже в момента на приема.

  Изкуствени хормони – видове според източника им

  Синтетични, изкуствени, натурални, естествени, биоидентични – понятията, вместо яснота, внасят объркване и дезориентация. Кои са най-полезни и кои най-вредни? Въпросът е зададен твърде обобщаващо и не предполага коректен отговор.

  • Синтетични хормони са тези, създадени в резултат на синтез на различни вещества – произведени в лаборатория.
  • Изкуствените не съществуват в природата във вида, в който стигат до пациента.
  • Натурални (естествени) са добиваните от растителните хормоноподобни вещества и от животните. Но в медикаментите те в никакъв случай не са във вида, в които са добити от източника – задължително са подложени на обработка. Също не съвпадат като структура и състав с човешките. Просто имат сходно действие.
  • Биоидентични са хормоните, които като химическа формула и структура напълно наподобяват секретираните от човешката ендокринна система. Затова се предполага, че това ги прави много по-безопасни от всички останали, но все още липсват достатъчно изследвания за потвърждение на тази безопасност.

  Така че широко разпространените определения твърде често се използват некоректно, противопоставят едни продукти на други, изтъкват някои като по-добри без реално да са такива и въвеждат потребителите в заблуждение.

  Употребата на хормони в медицината спасява животи и подобрява осезаемо качеството на живот на болните. Но е задължително те да бъдат използвани само след надеждно диагностициране и да се приемат точно според указанията на лекуващия лекар. Дори смятаните за безобидни противозачатъчни могат да нанесат сериозни щети на здравето, ако не са подходящи за вас. Затова не си ги назначавайте сами и не използвайте тези, изписани на приятелката ви.