'
 • до -50% на продукти при гадене и повръщане
  Поръчай сега
 • -20% на продукти при косопад ADENOSIL
  Поръчай сега
 • -20% на продукти при целулит, стрии и белези
  Поръчай сега
 • до 20% нa слънцезащита EUCERIN
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Естествено раждане срещу секцио 10.04.2019

  Естествено раждане срещу секцио

  Терминът наближава, бременността е към края си. Вече се обсъжда раждането. И се оказва, че почти всяка втора жена у нас ражда секцио. Всъщност – в по-големите градове с по-висок стандарт ражданията с цезарово сечение клонят към 100%, в по-малките – има дори такива без нито една операция. Защо, при препоръчвани от СЗО 10-15% оперативни раждания, у нас те са почти 50% и през последните години тенденцията към увеличаването им е устойчива?

  Какво се случва при естествено раждане

  По време на бременността бебето е на топло, околоплодните води омекотяват земното притегляне, белите дробове също са пълни с течност, храненето и дишането не изискват никакви усилия и т. н. Преходът от тези идеални условия към самостоятелния живот е шокиращ за новороденото и изисква известна подготовка. Затова и естественото раждане продължава часове наред – до около 12 часа при първескини.

  Започването на болките и нарастващият страх освобождават в организма на родилката кортикостероидни хормони. Под тяхно влияние се синтезира смес от белтъци и липиди – сърфактант, който е необходим за устойчивостта и оптималната работа на белите дробове. Те пък се освобождават от околоплодните води, докато бебето излиза през тесния родов канал на майката.

  Пак при раждането малкото се сдобива с първите си млечно-кисели пробиотични бактерии, които подкрепят развитието на имунната му система.

  Въпреки съществуващите рискове, женското тяло е подготвено за момента на раждането. Когато то протича естествено и безпроблемно, възстановяването е бързо, разхлабените тъкани се връщат към обичайното си състояние без дългосрочно травмиране. Майката е в състояние да се грижи за бебето си почти веднага. Принципно слизането на кърмата е по-бързо.

  Какво се случва при секцио

  След поставяне на упойката – спинална (по-рядко епидурална) или обща – опериращите преминават през различни тъканни пластове, отместват пикочния мехур, разрязват матката, изваждат бебето и плацентата и започват по обратния ред да възстановяват и зашиват. Следва първото ставане след около 8-10 часа, постепенното преминаване към нормална храна, свалянето на катетъра, болка и обезболяващи, нормализиране на отделителните функции. Възстановяването отнема доста повече време – до пълното зарастване на срязаните тъкани.

  Бебето се изважда в самото начало на операцията. Понякога плановото секцио се извършва до 2 седмици преди термина. Това са две седмици по-малко в периода на най-ускорено развитие на човечето. Течността от белите дробове се премахва изкуствено, често на бебето се подава допълнително кислород. Първите бактерии, които поема, са тези от операционната зала, първото поставяне на гърдата е средно с 24 и повече часа по-късно спрямо естествено родените.

  Какви са рисковете при цезарово сечение

  За майката

  То носи всички рискове на една коремна операция. Дори опитните лекари споделят за опасност от засягане на съседни органи, кръвоизливи, инфекции, формиране на тромби, запушване на съдове с опасност за живота и т. н. Към тях се наслагват нормалните рискове от анестезията, бременността и евентуални по-късни усложнения, които могат да се случат и месеци по-късно. Според специалистите секциото е до десет пъти по-опасно от естественото раждане. По-рискови са и последващите раждания поради по-слабата устойчивост на матката на мястото на срязването.

  За бебето

  Съвсем реален е рискът за нараняване на бебето при изваждането му. Липсата на подготвителния период при естественото раждане го изправя пред много по-голям стрес и по-трудна адаптация.  Сравненията с европейски страни, в които цезаровото сечение се прилага само при около 20% от ражданията, показват, че секциото не намалява детската смъртност.

  Анализи на дългогодишни наблюдения показват, че родените чрез операция деца са по-заплашени от затлъстяване,  алергия, астма, диабет, дори рак.

  За и против секциото

  Когато секциото е по медицински показания, едва ли някой би оспорвал избора му. Когато се появят неочаквани усложнения при естественото раждане, то отново е по-малкото зло.

  Но когато при здрава жена и нормална бременност секциото е първи избор, се поемат излишни рискове и за майката, и за плода. Водят се спорове, дали вината е на лекарите, за които операцията по ред причини е по-приемлива, или на бъдещите майки, които също имат своите съображения – често не отчитащи потенциалните рискове. Явно – „заслуга“ в някои болници секциото да клони към 100% от ражданията е и на двете страни.

  Но ако ви предстои раждане, премислете все пак, как да дойде на бял свят детето ви!