Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти против изпотяване
  Поръчай сега
 • До 50% ОТСТЪПКА на слънцезащита
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на продукти URIAGE BEBE
  Поръчай сега
 • До 35% ОТСТЪПКА на козметика АVENE
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Фолиева киселина - всичко, което трябва да знаете

  09.09.2023
  Фолиева киселина - всичко, което трябва да знаете

  За фолиевата киселина се говори като за един от най-важните витамини от група B. Така ли е наистина и защо? Задължителен ли е приемът ѝ като хранителна добавка и кога?

  Какво представлява фолиевата киселина (B9)?

  Фолиевата киселина е витамин от група B - B9. Тя е синтетично произведена и има специфична структура и действие върху биохимичните процеси в тялото, като е по-стабилна от натуралния фолат.

  Понятието “фолат” включва познатите форми на витамин B9, включително този от естествен произход. Организмът ни не го произвежда и изцяло задоволява нуждите си от храната.

  В тялото при нормална ситуация се откриват между 15 и 30 мг фолат. Среща се в кръвта и всички тъкани, но по-голямата част е в черния дроб.

  Какви са ползите от приема на фолиева киселина?

  Като повечето витамини, фолиевата киселина има разностранно влияние върху организма, включва се в различни биохимични реакции и е от значение за работата на различни органи и системи. Някои от основните ползи от приема ѝ се изразяват в:

  • подкрепа на нервната система;
  • участие в производството и съзряването на червените кръвни телца;
  • помощ при метаболизма на протеините - разграждане, използване, синтез;
  • осигуряване на нормално развитие и функционалност на клетките и растежа на тъканите;
  • образуване на ДНК и РНК и др.

  Защо е толкова важна по време на бременност?

  Фолатът повлиява качеството на яйцеклетките и способността им да се имплантират в матката, което пък означава по-лесно забременяване.

  Фолиевата киселина се намесва във формирането на плода със самото забременяване. Особено важна е за оптималното развитие на нервната система и гръбначния мозък. Достатъчните ѝ нива в организма на бременната понижават силно риска от увреждания на невралната тръба и спина бифида, увреждания на мозъка, аутистични разстройства. Подобряват бъдещата умствена функция на детето.

  Фолиевата киселина намалява и вероятността от усложнения при бременните жени - прееклампсия, раждане много преди термина.

  При планирана бременност трябва да започнете с допълнителен прием на витамин B9 преди тя да се случи и в следващите 3 месеца. Ако бебето дойде непланирано, започнете веднага щом разберете. Ежедневният прием трябва да е около 400 - 600 микрограма, но гинекологът ви ще прецени по-точно на база моментното ви здравословно състояние и протичането на предишните бременности.

  Източници, с помощта на които може да се набави

  Пълноценното, разнообразно меню доставя ежедневно достатъчно количество фолат. Полезни източници са яйцата и черният дроб, зелевите, бобовите, зърнените култури, цитруси и други плодове, листни зеленчуци и др. На пазара ще откриете храни с добавен витамин B9 - например брашно, хляб, зърнени закуски.

  Той е от групата на водоразтворимите витамини. Не формира запас в организма и е необходим ежедневен прием. Част от съдържанието му се губи при приготвяне, затова избирайте щадяща обработка на храната - задушаване, готвене на пара.

  При нужда, фолиева киселина можете да си набавите от хранителни добавки, включително в комбинации с други видове витамини и минерали.

  Симптоми при дефицит и странични ефекти

  Дефицитът се обуславя от разнообразни причини - небалансирана диета, заболявания и състояния, които пречат на усвояването на фолата, недостиг на специфични ензими, участващи в метаболизма му, повишени потребности при бременност и др.

  Недостигът на фолиева киселина предизвика неблагополучия и здравословни проблеми. Някои от тях са:

  • неправилно вътреутробно развитие на плода;
  • анемия;
  • депресивни състояния;
  • нарушаване на имунната функция;
  • повишена опасност от болести на сърдечно-съдовата система;
  • нараснала вероятност за някои видове рак и пр.

  Ниските нива на витамин B9 в кръвта влошават умствените способности и носят повишен риск за деменция - особено при по-възрастните. Отразяват се зле на усвояването на кръвната захар, на състоянието на бъбреците, на жените в менопауза.

  Въпреки всички ползи, които носи фолиевата киселина, тя встъпва във взаимодействия с някои лекарства, а при предозиране дава нежелани ефекти. При започване на приема може да усещате гадене и повръщане, леко подуване. Някои хора реагират с алергии. Затова преди да посегнете към добавката, задължително говорете с лекаря си.

  Причини да се доверите на онлайн аптека Vitania.bg

  Vitania.bg е част от аптечна верига “Витания”, която обслужва дневно над повече от 3000 потребители. Сайтът е лицензиран за продажба на дребно на хранителни добавки. Обслужват ви фармацевти и магистър-фармацевти с много опит, които следят непрекъснато новите тенденции в развитието и приложението на лекарства и хранителни добавки. Можете да ни попитате за всичко, което ви интересува, и ние ще ви отговорим с разбиране и внимание.

  Осигуряваме ви достъпни цени и постоянни промоции, които допълнително поевтиняват необходимите ви продукти.

  Попитайте ни за фолиева киселина и ние ще подберем за вас най-подходящата формула!