• -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Главоболиe– причини и лечение 20.02.2015

  Главоболиe– причини и лечение

  Главоболието се определя като болка идваща от главата или горната част на шията. Тази болка идва от тъканите и структурите,, които обграждат мозъка, защото мозъка сам по себе си няма нерви, които водят за усещане на болката. Надкостницата, която обгражда костите, мускулите, които обвиват черепа, синуси, очи и уши, и обвивки, които прикриват повърхностността на мозъка и гръбначния мозък, артериите и вените и нервите, всички може да се възпаляват или да са раздразнени и да причинят главоболие. Тази болка може да е тъпа, остра, пулсираща, постоянна, лека или интензивна.  

  Има три основни категории главоболие, които са базирани на източника на болка:

  Първични главоболия;

  Вторични и черепни невралгии, лицева болка, и други главоболия. 

  Първичното главоболие включва мигрена, напрежение, и редица други по-редки видове главоболия. Главоболието причинено от напрежение са най-често срещаният тип. По-често се появяват при жените. Според световната здравна организация 1, на 20 души страда от този тип главоболие. 

  Мигрената е втората най-често срещана. Мигрената може да се появи и при децата, както и при възрастните. Преди пубертета мъжете и жените еднакво са засегнати от този тип болка, докато след пубертета по-често се среща при жените, отколкото при мъжете. 

  Първичните главоболия може да влияят на качеството на живот. Някои хора са засегнати само със случайни главоболия, които отминават бързо, докато при другите са изтощителни. 

  Много хора свързват силното главоболие с мигрена, но трябва да знаете, че количеството болка не определя диагнозата на мигрена. 

  Вторичните главоболия се дължат на основните структурни проблеми в главата и врата. Това е голяма група от заболявания, вариращи от зъбна болка до болка на синусите, менингит и пр. Травматичните главоболия също попадат в тази група, включително и тези след мозъчно сътресение. Също така в тази група попадат и главоболия, свързани със злоупотребата на наркотичните вещества и излишната употреба на лекарства. 

  Най-лесния начин за лекуването на главоболието е разбира се с медикаменти, но днес ще ви покажем няколко лесни съвета, за премахването на болката без лекарства. 

  Когато  усетите болка в главата вземете си топла вана или поне да си напарите краката в гореща вода за 10-15 минути. Другото, което може да предприемете е като си направите масаж. Без натиск, разтривайте между точките на очите, челото и носа. Пийте чай от джинджифил. Ябълките и ябълковия оцет също помагат в борбата срещу главоболието. Изяжте няколко парчета ябълки със сол, след това пийнете малко топла вода. 

  Ако болката е силна и никои от тези методи не помагат, тогава отидете на лекар за консултация.