• -20% на козметика SEBAMED
  Поръчай сега
 • -25% на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • До - 25 % нa козметични комплекти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Херпес – съвети и лечение 13.02.2015

  Херпес – съвети и лечение

  Съществуват най-различни херпеси, които се появяват на отделни части от тялото. Днес ще говорим за херпеса на устните, защо се появява и как да го лекувате?

  Това е един от най-безобидните херпеси, който се появява доста често почти при всички хора. Появата на херпеса е предизвикана от вирус на обикновения херпес, който биват два вида: вирус от тип едно, който засяга най-често устните и вирус от тип две- гениталите.

  Обикновения херпес се появява с мехури по кожата, които се пукат и образуват ранички. Другото наименование на херпеса по устните е лабиален херпес или кожен херпес.

  Най-често този вид херпес се предава чрез контакт с друго заразено лице, но не е задължително лицето да е с херпес в този момент, той може да бъде само носител на вируса и да го предаде чрез целувка или използването на едни и същи прибори.

  Попадне ли вирусът на херпеса в тялото ни не може да бъде излекуван напълно, човекът си остава носител. Появява се в моменти, когато имунната ни система е слаба. Когато се появи херпеса е важно да не го пукате или разчесвате, защото по този начин ще увеличите опасността да се появата нови херпеси около мястото на сегашния. В тези случаи е най-добре да се мажете с продукти, които ще ви помогнат за по-бързо отстраняване на херпеса. Въпреки че няма лек за херпеса, можете да предприемете мерки за да се предпазите от заразяване или да предотвратите разпространението на вируса на друго лице.

  За тази цел е добре да не споделяте вашите предмети с други хора като чаши, кърпи, дрехи, грим или балсам за устни. Мийте редовно ръцете си, ако са били в контакт с вашите рани.

  Може да успокоите болката и дискомфорта с помощта на працетамол или ибупрофен.

  Задължително си вземете антивирусни кремове за херпес.

  Екстрактът от ванилия помага за лекуването на херпеса и прави труден процесът на вируса да се развива, заради алкохолната си основа. В случая ще имате нужда от чист екстракт от ванилия и памучни тампони. Накиснете тампоните във ванилията и нанесете директно върху херпеса и задръжте така на едно място за минутка две. Правете това четири пъти дневно.

  Ледът е другият вариант, който може да пробвате за лечение срещу херпеса. Сложете едно кубче лед върху раната, колкото е възможно най-дълго а след това сложете вазелин с леки потупвания.

  Другия начин, за домашно лечение на херпеса е с използването на мляко.

  Сложете половин чаша пълномаслено мляко и с помощта на памучни тампони го нанесете върху раната в продължение на няколко минутки. Ако се чудите защо точно с мляко, причината се крие в протеините, които то съдържа, известни още като имуноглобулни, които по същество са анти-тела, които могат да се преборят с вируса.