Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на пробиотици
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 15% ОТСТЪПКА на анти-ейдж грижа DIFA COOPER MAGISTRALI
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на продукти DANHSON
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Хиалуроновата киселина в козметиката 16.06.2022

  Хиалуроновата киселина в козметиката

  Стареенето на човешката кожа се обуславя от два типа биологични процеси – вътрешните,  които водят до стареене на целия организъм, и стимулираните от външните фактори като слънчеви ултравиолетови лъчения, замърсявания и др. И в двата случая влошаването на състоянието и стареенето ѝ, освен с редица други промени, се свързват със загубата на влага. А ключовото вещество, осигуряващо оптималната влажност на кожата е хиалуроновата киселина. 

  Какво представлява хиалуроновата киселина 

  Това е естествен гликозаминогликан – специфичен полизахарид, съсредоточен в съединителната тъкан на тялото, в междуклетъчното пространство. Характеризира се с невероятния си капацитет да свързва и задържа водните молекули. Произвежда се най-вече от мезенхимните, но и от други видове клетки. Ще я срещнете описана още като хиалурон, хиалуронан и т. н. 

  Половината от наличния в тялото хиалуронан се намира в кожата. Високо е съдържанието му в стъкловидното тяло на окото, пъпната връв, синовиалната течност. Среща се в почти всички тъкани – в скелетните, кръвоносните съдове, сърдечните клапи, белия дроб и т. н. 

  Хиалуроновата киселина и стареенето на кожата 

  Тя е сред основните фактори, придаващи структура и плътен, хидратиран вид на кожата. Най-драматичната промяна, настъпваща със стареенето, е подчертаната загуба на хиалуронан в епидермиса, докато все още продължава да е наличен в дермата. Това означава, че епидермисът губи основното вещество, което свързва и задържа молекулите на водата – т. е. – лесно губи влага. 

  Фактът, съчетан с намаляващото производство на колаген и последиците от UV лъченията,  обяснява дехидратацията, атрофията и загубата на еластичност, изтъняването и сухотата, присъщи за стареещата кожа. 

  Хиалуроновата киселина и козметиката 

  Естествената роля на хиалуроновата киселина обуславя използването ѝ в козметиката. Провеждат се различен тип изследвания, които установяват ползите от локалното ѝ приложение чрез козметични средства. 

  Едно от тях констатира, че прилагането на кремове на базата на хиалуронан за 60 дни значително подобрява хидратацията и стойностите на общата еластичност, сравнено с плацебо. Продуктите с нискомолекулна хиалуронова киселина (130 и 50 kDa) намаляват по-категорично дълбочината на бръчките – вероятно поради по-добрата им способност за проникване в кожните слоеве. 

  През 2018 година е направен преглед на различни клинични и предклинични изследвания за установяване на действието на козметичните продукти с хиалуронова киселина против бръчки, при назолабиални гънки, за забавяне на стареенето и възстановяване на жизнеността. Прегледът уточнява, че резултатите са постигнати чрез увеличаване на меките тъкани, подобрена хидратация на кожата, стимулиране на колагена и еластина, възстановяване на обема и т. н. 

  Хиалуроновата киселина, самостоятелно или в съчетание с други ползотворни съставки, демонстрира 

 • добра ефективност при постигане на стегнатост и еластичност на кожата; 
 • намаляване на белези и бръчки; 
 • подмладяване на лицето. 
 • Макар че по-големите ѝ молекули не проникват в дълбочина, нанесени локално, те привличат влага от по-дълбоките слоеве в горните и пречат на трансепидермалната ѝ загуба. При наличие на влага в околната среда също я привличат в кожата. А добре овлажнена, тя изглежда по-гладка и с по-добър тен. 

  Продуктите с хиалуронова киселина от серията „Магистрали“ на „Дифа Купър“

  Това са модерни продукти, разработени специално за суха и уязвима кожа. Те са насочени срещу процесите на стареене и са плод на модерни технологии за постигане на плътна, стегната и сияйна кожа. Хиалуроновата киселина в тях е съчетана с естествени масла и екстракти. 

  Хидратиращия ребалансиращ крем използвайте при дехидратирана, помътняла, уязвима и чувствителна кожа. 

  Серумът срещу загуба на тонус и еластичност, освен на хиалуронана, разчита на пчелно млечице, стягащи пептиди и екстракт от Opuntia ficus-indica. 

  Серумът за уеднаквяване на тена при хиперпигментации и тъмни петна не само намалява нежеланите тъмни петна, но пази от появата на нови. 

  Кремът с антиейдж комплекс Ètas Viso също съдържа хиалуронова киселина. Използвайте го като дневен и нощен при нормална до суха кожа. 

  При нужда от допълнителна информация за продуктите с хиалуронова киселина, обадете ни се за консултация!