• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Хиперактивност при деца 03.09.2019

  Хиперактивност при деца

  Дали детето е палаво или страда от хиперактивност с дефицит на вниманието

  Децата са палави, лудуват и са в непрекъснато движение, сякаш заредени с неизчерпаема енергия. В ерата на интернет непрекъснато се обсъждат болести, отклонения, проблеми със здравето. Един ден прочитате някъде за хиперактивността като отклонение в развитието на децата и започвате да се вглеждате с тревога в своето. Нормално ли е да е пък чак толкова подвижно, може би нещо му има? Сериозно ли е, лекува ли се?

  Какво представлява Синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието

  Това е нарушение в развитието на децата от невропсихологически характер. Дължи се на особености в структурите на мозъка, понижено производство на допамин и смущения във функциите му на невротрансмитер.

  Кои са точните причини, които водят до заболяването, не е напълно изяснено, но се смята, че в по-голямата част от случаите има генетична зависимост или проблемна бременност. Специалистите са на мнение, че Синдромът на хиперактивност с дефицит на вниманието е по-скоро вроден, отколкото придобит и би могъл при внимателно вглеждане да се открие още при съвсем малки бебета.

  Обикновено заболяването се забелязва около 6тата годинка, когато детето тръгне на училище и се окаже, че не е в състояние да спазва правила, да се концентрира, да изпълнява инструкции и да решава поставени задачи. Засегнати са средно около 7% от децата. Смята се, че момчетата боледуват почти три пъти по-често от момичетата.

  Преди се твърдеше, че се израства с годините, но вече е ясно, че при липса на лечение в по-голямата част от случаите остава и в юношеска и зряла възраст.

  По какво ще разпознаете Синдрома на хиперактивност и дефицит на вниманието

  Три са основните му белези:

  Хиперактивност

  Тя се изразява не просто в обичайната подвижност на малките, но в невъзможност да стоят мирно и неподвижно. Детето става, разхожда се, тича, катери се, движи крака на място, потропва с пръсти независимо от ситуацията, уговорките и очакванията, адресирани към него, пречи на околните, досажда. Говори много, без да изчаква да чуе другия.

  Невнимание

  Поради разсеяност, невъзможност за съсредоточаване, непрекъснато прескачане на мисълта от едно към друго, хлапето не може да довърши и най-простите задачи, да запомни и изпълни дадените инструкции. Това не му позволява да се справя с училищните задължения и води до лош успех в училище. Забравя, губи, чупи вещите си

  Импулсивност

  Детето не просто понякога проявява импулсивност. Поведението му е изцяло подчинено на моментния импулс. То прескача от дейност на дейност, без да ги довършва, отговаря, преди още да е чуло целия въпрос – най-често грешно. Не умее да планира и да организира действията си, не умее да се съобразява с околните и да изчаква. Предизвиква конфликти, пречи на другите и ги настройва срещу себе си.

  В някои случаи на преден план излиза дефицитът на внимание и невъзможността за концентрация, в други – хиперактивността и/или импулсивността. Често проявите са комбинирани.

  Важно е да се знае, че обикновено децата със Синдрома на хиперактивност с дефицит на вниманието имат нормални интелектуални заложби, но поради обстоятелствата им е трудно да ги проявят и развият.

  Прогнози за деца при Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието

  За поставяне на диагноза е необходимо детето да бъде наблюдавано за специфични симптоми поне 6 месеца от специалисти в сферата на детската психология, правят се тестове и изследвания, проверка за други заболявания, които водят до сходно поведение.

  Лечението е строго индивидуализирано и се провежда от екип от различни специалисти. Включва от работа със семейството, психотерапия, поведенческа терапия, обучения и тренинги до медикаменти. Навременното диагностициране и подходящото лечение в повечето случаи водят до преодоляване на Синдрома на хиперактивност. Смята се, че много от тези деца се развиват като артистични личности с успешна кариера в областта на изкуството, израстват като харизматични хора с лидерски заложби.

  Недиагностицираните и нелекувани изостават в училище, срещат сериозни трудности със социализацията, склонни са към асоциални прояви и зависимости. Като възрастни често сменят работа, не успяват да създадат трайни взаимоотношения и т. н.

  Не бързайте да слагате етикет на детето си, но при съмнение търсете консултация със специалист навреме.