Сайтът използва бисквитки.

  • До 40% ОТСТЪПКА на продукти при стомашен дискомфорт и киселини
    Поръчай сега
  • До 60% ОТСТЪПКА на козметика DIFA COOPER
    Поръчай сега
  • До 40% ОТСТЪПКА на хранителни добавки ERBOZETA
    Поръчай сега
  • 20% ОТСТЪПКА на козметика за коса и тяло BETTINA BARTY
    Поръчай сега
  • Специални предложения

    Абонирай ме

    Защо Витания?

    Храни за потискане на главоболието 09.11.2021

    Храни за потискане на главоболието

    Главоболието – дори когато не е мигренозно – ви изважда от строя, обърква ежедневието ви и влошава чувствително качеството ви на живот. Дали има храни, които могат да помогнат срещу него? Въпросът е много сложен – оказва се, че различните храни действат доста различно на всеки от нас. Няма достатъчно изследвания в тази посока и мненията са много противоречиви – случва се това, което препоръчва един диетолог, следващият да отрече категорично.

    Затова ние ще ви посочим кои са хранителните вещества, които със сигурност намаляват главоболието и в кои достъпни храни се съдържат. Разбира се, поради сложния си състав, повечето от споменатите храни доставят още много вещества, които по един или друг начин повлияват главоболието. Ще направите най-добре, ако персонализирате списъка и уточните сами, кое е най-доброто за вас. Водете дневник и няколко месеца по-късно ще имате надеждни наблюдения кои храни можете да свържете с пристъпите на болката и да ги елиминирате от менюто си, или поне да ги хапвате по-малко и по-рядко и кои ви помагат.

    Магнезий

    Вероятно знаете, че магнезият е един от най-важните минерали за човешкия организъм. Оказва се, че освен за сърцето, мускулите и нервите, той е нужен за успокояване и предотвратяване на главоболието – включително мигренозно. Храните, от които ще си го набавите са:

  •   зеленолистни – спанак, кейл, броколи и др.;
  •   пълнозърнести, семена, ядки;
  •   плодове – кайсии, смокини, череши, пъпеш, диня, малини и др.;
  • Рибофлавин – витамин В2

    Липсата на рибофлавин (В2) се свързва с главоболие от различен тип и особено с мигрена. Той се съдържа в мазните риби – при това в компанията на кобаламин (В12). Авокадото, което вече е много популярно и у нас, също е богато на витамин В2. Яйцата, заедно с лесносмилаем протеин, ще ви заредят с рибофлавин и коензим Q10. Добавяйте в ястията гъби.

    Полинаситени и мононенаситени мазнини

    Тялото не може без мазнини. Те са в основата на хормоните, в клетъчните мембрани, помагат за усвояването на мастноразтворимите витамини и т. н. Действат добре и срещу главоболието и мигрената. Особено важни са ненаситени мазнини. Полиненаситените като Омега-3 си набавяме от мазните риби – скумрия, сьомга, треска. Източник на полезни мастни киселини са още ядките – орехи, бадеми, кашу, и семената – слънчоглед и тиквени семки, сусам. Не забравяйте и зехтинът. Ако сте любители на екзотичните плодове – яжте авокадо.

    Калий

    Да, бананът е богат на калий, но се ползва с противоречива слава при главоболие. Вместо него хапвайте печени картофи с кожицата. От полза ще са ви сушените кайсии и сините сливи, лещата и бобът, тиквата.

    Вода

    Дехидратацията означава не само недостиг на вода, но и нарушение на електролитния баланс, а това поставя на изпитание всички жизнени системи. Тя е и един от най-честите спусъци за мигрената. Изградете навика да пиете често и по малко вода. Не чакайте да ожаднеете, това означава, че организмът ви вече усеща недостига ѝ.

    Кафе, мляко и чай

    Кафето и млякото при едни помагат, при други изострят главоболието – вероятно е въпрос на лична поносимост и на доза. Затова пък разумни количества чай са добре дошли.

    Допълнителни препоръки

    Сред препоръчваните при главоболие храни са джинджифилът и черният шоколад, кафявият ориз, овесът и овесените ядки. Според диетолозите е по-добре зеленчуците – зелени, жълти, оранжеви – да са добре сварени. А плодовете, като избягвате цитрусовите – също варени или сушени.

    Разбира се, това, че храната може да намали и предотврати главоболието не значи, че можете да разчитате на нея като болкоуспокояващо в момент на пристъп – по-скоро тя намалява честота и силата на пристъпите при редовна консумация.