Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти срещу алергия
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика REVALID
  Поръчай сега
 • 15 % ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Има ли връзка между здравето и красотата

  22.05.2023
  Има ли връзка между здравето и красотата

  Отговорът на този въпрос зависи от това, какво смятате за красота. Ако за вас тя е в добре поставения ефектен грим, вероятно не виждате директна връзка. Но ако е в чистата, блестяща и жизнена кожа, в бистрите, ведри очи и в лъскавата гъвкава коса, тогава няма как да не си давате сметка за зависимостта на красотата от здравето.

  Как влияят върху здравето и красотата влошените грижи 

  Лошата диета

  Прекаляването с високо преработена храна, изобилстваща от мазнини, захари, сол и синтетични добавки дисбалансира метаболизма. Проблемният метаболизъм нарушава оптималното хранене на тъканите и извеждането на отпадните продукти и токсините от тях. Води до неконтролируеми промени в телесното тегло, болестни състояния и възпаления, посивял тен и влошен тонус на кожата, акне, кожни заболявания.

  Недоспиването

  Недостатъчният сън или влошеното му качество нарушават обновителните процеси, карат ви да се чувствате по-гладни, по-уморени, концентрирате се по-трудно и обработвате зле наличната информация. Под очите ви се повяват тъмни кръгове, кожата ви е отпусната, с намалена жизненост и повяхнала красота.

  Липсата на физическа активност

  Заседяването води не само до повишено тегло. Липсата на движение отслабва мускулатурата и влошава състоянието на опорно-двигателната система. Отслабва работата на сърцето и дихателната система, храненето и дишането на клетъчно ниво. Засегнати са не само вътрешните органи, но и кожата. Забавя се обновяването ѝ и стегнатостта ѝ.

  Дехидратация

  Тялото ни е около 60% вода. Обмяната е възможна само в присъствието ѝ. Водно-солевият баланс поддържа вътрешното равновесие на организма. Когато не пиете достатъчно вода, жизнените процеси се затрудняват, здравето отслабва. Компенсаторните механизми на тялото дръпват водата от периферията за приоритетните биологични реакции и я задържат в тъканите като резерв. Резултатът е отоци и подпухвания и дехидратирана кожа с влошен външен вид, ускорено стареене, кожни заболявания и т. н. При такива условия никаква козметика не може да ѝ върне красотата.

  „Как изглеждаме“ и „как се чувстваме“ са тясно свързани

  Психологическото преживяване на положително отношение към себе си се нарича субективно благополучие и има сериозни ползи за здравето и красотата. Когато човек се харесва, той се храни и спи по-добре, има по-стабилен имунитет, полага повече грижи за себе си, следи здравето и теглото си, посещава по-често лекаря си, живее по-дълго. Когато е здрав, кожата му също е здрава и красива – чиста, еластична, сияе отвътре, белезите на стареене се забавят.

  Добрият външен вид насърчава самочувствието и стимулира по-ангажирано и грижовно поведение към самия себе си. А то става основа за постепенно изграждане на характерни лични навици:

  • склонни сте да се смеете по-често;
  • ходите уверено с вдигната глава и изправени рамене;
  • търсите директен зрителен контакт със събеседниците;
  • приемате спортуването като необходимост;
  • маникюрът и педикюрът, рутинната грижа за кожата и косата са част от неотменните грижи за себе си.

  Специалистите говорят за така наречения цикличен процес на обратна връзка. Той  представлява познавателно-поведенческа верига, която поддържа връзката между красотата и здравето: Грижата за себе си поражда положително отношение. То води до  по-добро здраве. Здравето повишава привлекателността. Утвърдителната обратна връзка (от околните, от огледалото) подсилва грижата за себе си.

  Така грижата за поддържането на красотата се оказват пряко свързана с психическото и физическо благополучие. Тя не само зависи от здравето ни, но оказва и обратно влияние – намалява стреса, носи видими ползи за тялото и мозъка.

  Необходимо е усилие, за да започнете отнякъде – от балансираното хранене, от упражненията и осигуряването на достатъчно сън и вода. Но ако не тръгнете, никога няма да стигнете. Така че започнете не утре, започнете от днес – от вечерята, от времето за лягане.