• до -50% на продукти за подобряване на паметта и тонуса
  Поръчай сега
 • -25% на козметика URIAGE
  Поръчай сега
 • до 30% на продукти за Интимна хигиена
  Поръчай сега
 • -20% на продукти против косопад ADENOSIL
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Имате ли проблем с изпотяването 21.07.2016

  Имате ли проблем с изпотяването
  Изпотяването, най-вече през лятото, е неприятно и смущаващо. Особено ако от вас лъха неприятно при всяко движение. Можете ли да го спрете, редно ли е да го спирате и  не нанасяте ли така щети на здравето си?

  Защо се изпотявате

  Това е естествена реакция, чрез която организмът се охлажда, пази се от прегряване при високи околни температури и отделя излишните отпадни продукти на метаболизма. Заедно с водата, през потните жлези, които наброяват до към 3-4 милиона, се отделят и минимални количества сол.

  Освен тях съществуват и друг вид жлези, които се намират по подмишниците, отделят белтъчини и липиди и нямат пряко отношение към охлаждането. Затова пък при разлагане на секретите им от бактериите по повърхността на кожата се появява неприятна миризма.

  При екстремни условия с потта могат да се загубят по няколко литра течност, а това се отразява зле на тялото. В такива случаи е задължително да приемате значително количество вода, при това с малко готварска сол в нея за компенсиране на загубата на минерали и възстановяване на водно-солевия баланс.

   Потенето може да се предизвиква още от стрес и нервно напрежение, от  хормоналните промени в пубертета и климакса, също и при някои заболявания.

  Нужно ли е да се потиска изпотяването

  Като естествен процес, присъщ в различна степен на всички хора, векове наред то не  притеснявало никого. С настъпването на модерните времена, когато хората започнали да съществуват в тясна физическа близост не само в къщи, но и на работа, в транспортните средства, в заведенията и т. н., хигиената и изискванията към нея силно се повишават, а потенето и съпровождащата го миризма, издайническите белези по дрехите не се толерират и се смятат за съществен проблем.

  Въпросът е, дали като се потиска потенето, не се уврежда здравето? Както стана дума, потните жлези са в изключително изобилие и са по цялата повърхност на кожата. Стремежът да се спре изпотяването обикновено е концентриран към краката и/или подмишниците. Смята се, че това не може да препятства цялостното охлаждане и не нанася съществени вреди. В същото време сухите дрехи и липсата на остра телесна миризма носят спокойствие и повишават чувствително психическия комфорт.

  Начини за намаляване на изпотяването и миризмата

  Има щастливци, който се потят малко и на тях тези проблеми им изглеждат чужди и пресилени. Ако не сте от тях, високата лична хигиена, особено лятото, може да означава къпане минимум два пъти дневно и старателно подсушаване. Използването на подсушаващи пудри и талк, дезодоранти и антиперспирантни продукти е задължително.

  Запомнете – силните парфюмни миризми няма да замаскират миризмата на разлагаща се пот, само ще я подчертаят и ще стане още по-лошо. Търсете продукти, които неутрализират миризмата, ако имат собствен аромат, то той е лек до незабележим и при нужда – блокират каналите на потните жлези – като „Транспиблок”.

  Това е рол-он с алуминиев хлорхидрат и алкохол. Подходящ е и за мъже, и за жени. Предназначен е само за външно приложение. „Транспиблок” се нанася преди сън върху добре почистена и подсушена кожа. Първите няколко дни използвайте през ден, после може да разчитате на защитата му три дни, в някои случаи – до пет. Лесно, бързо и ефикасно се отървавате от влагата по дрехите, от тежкия мирис и неудобството от околните.

  В разгара на лятото ви предлагаме „Транспиблок”, рол-он срещу прекомерно изпотяване с 20% отстъпка.