Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на витамини
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика БОЧКО
  Поръчай сега
 • До 25% OТСТЪПКА на витамини, минерали и хранителни добавки KENDY PHARMA
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Как да изберете апарат за кръвно налягане? 29.08.2023

  Как да изберете апарат за кръвно налягане?

  Апаратът за кръвно налягане би трябвало да присъства във всеки дом. Той е едно от условията за откриване и проследяване на хипертонията и има съществен принос в контролирането ѝ. 

  Защо е важно да измервате кръвното налягане? 

  Стойностите на кръвното налягане отразяват силата на налягането, което кръвния поток оказва върху стените на кръвоносните съдове (на големите артерии). По-високата стойност показва натиска, упражняван при изтласкването на кръвта от сърдечния орган (систола) и се нарича систолна. По-ниската отразява натиска при относителния покой при напълването на сърцето с кръв (диастола) - и се нарича диастолна.

  Показателите се отчитат като брой мм живачен стълб (mmHg). За норма се приемат показатели около 90 - 120 на 60 - 80 mmHg. Предхипертонията е между 120 и 140 на 80 - 90 mmHg. Над 140/90 mmHg вече сте в първата фаза на хипертонията.

  Постоянно високото налягане изтощава сърцето, крие риск от инфаркти и инсулти, сърдечни заболявания, уврежда бъбреците, очите, мозъка. То трудно се открива, защото няма специфични симптоми, освен може би главоболие при резки повишавания. Диагностицира се при случайни прегледи или при настъпили усложнения и внезапни хипертонични кризи.

  Измерените стойности могат да са и по-ниски от нормата - под 90/60 mmHg. Това е знак за хипотония - ниско кръвно налягане. При него рискът е органите и телесните тъкани да не получават нужното количество кръв, а с това да се влоши храненето и дишането им.

  Периодичните профилактични измервания дават възможност отклоненията да бъдат забелязани и лекувани навреме. Постоянните измервания при налична хипертония улесняват контрола и управлението ѝ. 

  Различните типове апарати за кръвно 

  Основното деление на апаратите е на: 

  Механични 

  Въпреки че механичните - с помпа и отчитане по манометър със слушалка - са хронологично по-стара технология, те са по-прецизни и се използват от лекарите и медицинските специалисти. Още повече, че за отчитането им е нужна специална професионална подготовка.

  Електронни 

  Електронните апарати се произвеждат с различни възможности и екстри, могат да са предназначени за измерване на пръста, китката и подмишницата. Най-важното деление при тях е на полуавтоматични и автоматични. 

  Полуавтоматичните все още притежават познатото балонче за напомпване на маншета, но отчитането става по електронен път и измерените стойности се изписват на екран. 

  Автоматичните са още по-опростени - автоматизирано е и напомпването. Основното им предимство е, че маншетът е винаги оптимално напомпан. Освен това е голямо облекчение за възрастни хора с проблеми в подвижността или координираността на ръцете.

  Как да изберете подходящ? 

  Апаратът за кръвно налягане ви е нужен като част от контрола на хипертонията. Затова най-важните критерии, които трябва да ви ръководят при покупката му са: 

  • максимална сигурност и надеждност на измерване - това означава, че придобивката ви трябва да е с високо качество от реномиран производител, одобрен за медицинска употреба. Апарат с маншет за подмишницата мери по-точно от другите варианти (за китка и за пръст), особено при по-възрастни потребители;
  • удобство при използване - задължително е да можете да работите с него лесно, без напрежение и грешки. Това ще рече основните функции да са прости за употреба и разбираеми, да няма излишни екстри - светлини, аларми и др., които не са ви нужни, но усложняват използването, а вдигат и цената на апарата;
  • да мери освен кръвното налягане пулса и евентуалните нарушения на сърдечния ритъм (аритмии). Данните за пулса и аритмията носят допълнителна информация за здравето ви на вашия лекар;
  • да има достатъчно памет - разбира се, че можете да записвате всяко измерване на хартия, но модерните варианти имат памет, в която се записват резултатите от определен брой измервания. Някои дори дават възможност за поотделно запазване на данните на двама или повече потребители;
  • маншетът да приляга добре - означава при оптимална стегнатост да можете да пъхнете под него два пръста. Ако е много голям или малък, ще дава отклонения в измерването. При потребители с много различен ръст в едно домакинство купете две различни големини маншети.

  Сверявайте периодично апарата за измерване на кръвно налягане в съответна лаборатория или сервиз.

  Защо да поръчате от онлайн аптека Vitania.bg?

  Апаратът за кръвно налягане не е просто поредната електронна джаджа за забавление. Той има ясно определена функция и тя е да обслужва контрола върху хипертонията. Затова не е все едно откъде го купувате. 

  В онлайн аптека “Витания” ще откриете точни и качествени уреди от водещите марки в бранша. Ще улесним индивидуалния ви избор с изчерпателна консултация за свойствата и характеристиките им. Цените са достъпни, можете да се регистрирате в бонусната ни програма и да следите изгодните промоции.

  Купете апарат за кръвно налягане от Vitania.bg! Това, че никога не сте го мерили, не е гаранция, че то е в норма.