• До 40% ОТСТЪПКА на овлажняващи капки за очи
  Поръчай сега
 • -25% на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До -20% на суперхрани Dragon superfoods
  Поръчай сега
 • До 30% на Пол крем за суха кожа
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Как да овладеем стреса в ежедневието 05.11.2019

  Как да овладеем стреса в ежедневието

  Свикнали сме да мислим, че стресът е нещо лошо – враг, който на всяка цена трябва да се победи. Всъщност, той е отговор на организма към променящите се условия на средата, който осигурява максимум енергия и повишава способността ни да се справим с извънредната ситуация, като я променим или се адаптираме към нея.

  Защо тогава всички се оплакваме от стреса

  Защото поради променените условия на живот така наречената от учените ситуация „бий се или бягай“ често става перманентна (постоянна, непрекъсната). Днес нито можем да разрешаваме жизнеопределящите проблеми с бой, нито можем да избягаме от ежедневието си. Затова съвършеният биохимичен механизъм, който организмът е използвал хиляди години, често води до задънена улица. Екстремното състояние, до което ни довежда той, подготвяйки ни за сблъсък или бягство, не се оползотворява от последващо физическо действие. Вместо да се справим с грижите от раз, ние трупаме здравословни проблеми. Постоянно увеличените нива на хормоните на стреса (адреналин и кортизол) поддържат кръвното налягане високо, пулсът – ускорен, кръвна захар – увеличена, а чувствителността на инсулиновите рецептори – понижена. В кръвта изобилстват освободените от мастните депа за производство на енергия триглицериди. А това не предвещава нищо добро за здравето на човека под стрес.

  И няма сила, която да накара тялото ви да не реагира по този начин – поне докато е живо и здраво. Всеки път, в който се осъществи промяна в средата около него, независимо дали във физическата или в психо-социалната, то ще реагира със стрес.

  Можем ли да овладеем ежедневния стрес

  На колкото хора зададете този въпрос, толкова различни отговора ще получите. Ще чуете за билкови медикаменти: SEDANAMANSIODEP, за различни техники, хобита, занимания. Но всъщност, ако искате да решите проблема из основи, научете се да минимизирате ситуациите, които пораждат стреса. Смятате, че е лесно да се каже и е невъзможно да се направи? Да видим:

  Анализирайте внимателно източника на стрес

  Наистина ли има нещо заплашително, от къде идва заплахата, доколко е реална и сериозна? Не сте ли прекалено мнителни? Поговорете с човек, който пряко познава обстановката, може би вие не я тълкувате правилно?

  Променете условията, които генерират напрежение и стрес

  Като имате предвид, че стресори са също преумората и недостатъчният сън, лошото хранене, сътресенията в личния живот, бурните емоции, приемът на стимулиращи вещества, алкохолът и цигарите, да намалите сериозно източниците на стрес е напълно във ваша власт.

  Изправете срещу стреса занимания, които ви успокояват

  Може да е хоби или медитация, да ритате топка с приятели, да тренирате във фитнеса или да бъбрите с приятелки, да се разхождате. Това със сигурност е по възможностите на всеки – стига да си дадете сметка, че отделеното време за отдих и зареждане в подобен момент ще ви спести много време и средства от предотвратено влошаване на здравето.

  Потърсете помощ

  Има моменти в живота на всеки, в които наистина нещата се объркват, проблемите се множат, човек губи контрол, става му все по-трудно да се справи. Вместо да отпуснете ръце и да се предадете, потърсете помощ.

  Може би това е точното време да направите  промени в живота си и да започнете да се грижите по-добре за себе си. Да почивате повече, да се храните балансирано, да следите за здравето си и да повишите физическата си активност.

  Прекомерният стрес води до болести, но сам по себе си не е болест. Той е присъщ на здравия организъм и му помага да оцелее, да се приспособи към променящия се свят. Ако успявате да различавате реалните опасности и сериозните промени от мнимите ще живеете по-спокойно.