Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на продукти за срещу диария
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA ABCDerm
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • До 30 % ОТСТЪПКА на слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Как да победите грипа: Съвети и препоръки от специалисти

  07.01.2024
  Как да победите грипа: Съвети и препоръки от специалисти

  Всяка година около нова година и до края на зимата у нас се развихрят грипни вируси. Те причиняват остри респираторни инфекции, често последвани от сериозни усложнения. Какво е специфично за грипа и как можете да си помогнете, когато усетите, че се разболявате? 

  Какви видове грип съществуват? 

  Различните видове грип (инфлуенца) се причиняват от различни грипни вируси: 

  Тип A 

  Негови гостоприемници са хора, птици, прасета, китове. Модифициран след преминаване през някой животински вид, той протича по-тежко при хората. Причинява големи епидемии и пандемии. Има много подтипове, но сред хората циркулират най-често A(H1N1) и A(H3N2). 

  Тип B 

  Тип B е характерен само за хората и причинява сезонни епидемии. 

  Тип C 

  Тип C причинява леко заболяване без усложнения и няма потенциал за епидемии. 

  Тип D 

  Тип D се разпространява предимно по говеда и други животни, не е известно да разболява хора. 

  Когато преболедувате от един грипен вирус, изграждате имунитет към него. Проблемът е, че вирусите на инфлуенцата постоянно мутират и вие оставате уязвими към новата мутация. Различните модификации на грипове тип A и тип B периодично се завръщат с различна степен на промяна. Затова всеки сезон се изработва ваксина - обикновено за 3 до 4 щама - два A и два B, които се очаква да се разпространяват най-масово. За развиване на антитела след поставянето ѝ са необходими около 2 седмици. 

  При добри защитни сили грипът може да си иде и без кой знае каква намеса от ваша страна. Но може да доведе до тежки усложнения, в някои случаи и до смърт при хора с тежки хронични болести. Ако въпреки взетите мерки не се почувствате по-добре за 5-7 дни, търсете медицинска помощ. 

  Кои са първите симптоми и как да ги разпознаeте? 

  Симптомите на грипа са сходни с тези на много други заразни заболявания. Отличителният им белег е, че се появяват внезапно и се задълбочават бързо. Ще усетите: 

  • внезапна висока температура и втрисане; 
  • премазващо усещане за умора и изтощение; 
  • болки в тялото - мускулни и ставни, главоболие; 
  • болезнено възпалено гърло и суха кашлица, хрема и запушен нос; 
  • загуба на желание за храна, гадене и повръщане; 
  • болки в корема и разстройство. 

  При деца чести са болки в ухото и намалена активност. 

  Помнете, че сте особено заразни през първите 5 дни. 

  Защо е важно да реагирате бързо с лечението? 

  В първите часове след заразяването вирусите в тялото ви са все още малко, симптомите са по-слаби и по-лесно могат да бъдат овладяни. Противовирусните лекарства, взети до 48-мия час, пречат на вирусите да разпръскват нови вирусни частици и да заразяват нови и нови клетки. Задържайки инфекцията в началните ѝ рамки, те правят боледуването по-леко и намаляват вероятността от усложнения. 

  Има няколко простички съвета, които специалистите дават, и които работят за предпазване и по-лесно преболедуване на грипа: 

  Ваксинирайте се 

  Така до голяма степен прекъсвате веригата на заразяване и пазите не само себе си, но и хората около вас. Ако все пак се разболеете, възстановяването е по-бързо и лесно. 

  Дръжте се далеч от болните 

  Разпространението на грипа е по въздух, затова като стоите надалеч, е по-вероятно вирусите да не достигнат до вас. 

  Мийте ръцете си преди и след всяка хигиенна или друга дейност 

  Това е простичко, но много успешно действие, което ви предпазва от болшинството патогени, полепващи непрекъснато по ръцете ви - вируси, бактерии, гъбички, паразити. Спестява ви редица заболявания - от обикновената настинка през грипа до стомашно-чревни инфекции. 

  Останете у дома, ако имате грип 

  Така се случват 2 важни неща - пазите другите от заразяване и чрез повече почивка на топло и спокойно ускорявате оздравяването си. Спете много - сънят укрепва имунната система. По-високата възглавница ще помогне за дрениране на носа и изтичане на секретите. Пийте много вода, билкови чайове и отвари, сокове. Добрата хидратация подкрепя борбата на имунитета и ускорява оздравяването. 

  Попитайте лекаря си за антивирусни лекарства 

  Има смисъл да ги вземате през първите 48 часа от поява на симптомите. Задължително го направете при наличие на други заболявания и повишен риск от усложнения. 

  Използвайте лекарства без рецепта за симптоматично лечение 

  Такива са температуропонижаващите и болкоуспокоителните (нестероидни противовъзпалителни средства). Приемайте хранителни добавки - витамини, минерали, билкови продукти с бъз, мента и др., сиропи за кашлица и спрейове за нос при хрема. 

  Защо да се доверите на онлайн аптека Vitania.bg? 

  Когато се разболеете от грип, веднага след проява на първите симптоми трябва да вземете мерки за овладяването им, което ще ви накара да се чувствате по-добре. Препоръчително е да останете вкъщи и затова поръчайте лекарствата за симптоматичното лечение през интернет на Vitania.bg. 

  Обадете ни се и попитайте за подходящи медикаменти, витамини и минерали, билки. 

  В онлайн аптека “Витания” поддържаме цени, които правят нужните ви продукти още по-достъпни.