Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти срещу алергия
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BIODERMA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на козметика REVALID
  Поръчай сега
 • 15 % ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Как да разберете какъв тип е кожата ви

  14.03.2023
  Как да разберете какъв тип е кожата ви

  На почти всеки козметичен продукт е посочено за какъв тип кожа е. Всеки съвет за избор на козметика започва с препоръката да подберете продукти, подходящи за него. А как да определите какъв е той? Не е трудно да го направите. Достатъчно е да сте наблюдателни и да проследите усещанията си. 

  Дерматолозите говорят за пет типа – мазна, комбинирана, нормална, суха и чувствителна, като някои специалисти правят уговорката, че чувствителен на моменти може да е всеки от останалите 4 типа. 

  Как да определите от кой тип е вашата 

  Имате три достъпни начина за решението на задачата. Те са:

  Наблюдение

  В огледалото виждате: 

 •  едри, разширени пори, черни точки, постоянен блясък. При случайно докосване през деня по пръстите ви остават мазни следи. Твърде вероятно е да имате пъпки и склонност към акне – знак за мазна. Необходими са ѝ продукти законтрол на себума и матиране;
 •  черни точки, разширени пори и блясък по брадичката, носа, челото. В същото време бузите ви не показват никакви проблеми или имате леко усещане за сухота – става дума за комбинирана; 
 •  няма видими несъвършенства, гладка е, с фини пори, пъпките са рядкост, чувствате я комфортна – най-вероятно е нормална; 
 •  на места е загрубяла, има лющещи се зони, усещате сухота и опъване, пори почти не се забелязват, няма еластичност, видимите фини линии се появяват рано – свидетелства за суха към много суха; 
 •  зачервявания, раздразнения, текстурата е неравна, сърби ви или ви пари, омазнява се лятото и е суха през зимата – определено е чувствителна и се нуждае от специални грижи
 • Проверка с попивателна хартия (или мека салфетка) 

  Измийте лицето си с щадящ продукт и приятно топла вода. Попийте с мека кърпа с леко потупване. Изчакайте между половин и един час, без да нанасяте нищо. Вземете попивателна хартия или мека салфетка и притиснете последователно към брадичката, носа и зоната около него, към челото и бузите. След всяка зона вдигайте хартията към светлината и я разглеждайте. 

  При видими мазни петна, оставени от всички зони, кожата е мазна. Ако след Т-зоната има явни следи, а бузите не оставят почти никакви, е комбинирана. При слабо омазняване до почти липсващо е нормална. Липсващо омазняване означава суха кожа. Ако вместо мазни петна по хартията има дребни люспици, е много суха и се лющи. 

  Методът на чистото лице

  Той донякъде смесва първите два. Почиствате и подсушавате лицето си щадящо. Не нанасяте никаква козметика. След около час се огледайте внимателно. Блясъкът, появил се по челото, бузите, носа издава мазната кожа. Ако бузите са матови, а Т-зоната лъщи – комбинирана. Усещате леко опъване при усмивка или гримаса – суха. Не забелязвате лъщене, чувствате се комфортно – честито, радвате се на нормална. 

  Типът е променлив 

  Имайте предвид, че типът кожа не е веднъж завинаги даден. Той се променя както под влиянието на околната среда (студ, жега, сух или влажен въздух), така и поради резки хормонални промени, заболявания, продължителен прием на лекарства и напредване на възрастта. Промените могат да се дължат и на използваната козметика и рутина в обгрижването. Те могат да са както към по-добро, така и към влошаване. 

  Проверявайте периодично състоянието и типа на кожата си и коригирайте рутинната грижа и вида на козметичните продукти според настъпилите промени. Помнете, че дехидратирана може да е всеки тип кожа, затова се грижете за редовното ѝ овлажняване.

  Ако все пак не сте сигурни нито в характеристиките, нито в потребностите на кожата си и нужната ѝ козметика, идете на дерматолог. Той ще я диагностицира и ще направи своите предписания.