Сайтът използва бисквитки.

 • До 40% ОТСТЪПКА на здрави стави
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на хранителни добавки FORTEX
  Поръчай сега
 • До 30% OТСТЪПКА на лосиони и душ гелове за тяло
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Как да разпознаете признаците на Алцхаймер 05.01.2022

  Как да разпознаете признаците на Алцхаймер

  Деменциите са едни от заболяванията, които правят старостта плашеща и нежелана. Сред най-популярните от този тип е болестта на Алцхаймер. Тя причинява бавен спад във функциите на мозъка до пълно разрушаване на личността. Постепенно се влошава паметта, способностите за мислене и умозаключаване.

  Кои са 9-те ранни признака, които ще ви помогнат да разпознаете болестта и които трябва да ви накарат да поискате среща с лекаря си, да потърсите специалист?

  1. Изразено влошаване на краткосрочната памет (за скорошна информация)

  Забравяте кое къде е, забравяте дати и имена, забравяте отговорите на важни въпроси и дори, че вече сте задавали тези въпроси неколкократно. Започвате да имате все по-голяма нужда от помощни средства – бележки, аларма на електронно устройство, напомняне от близките. Понякога информация, която не сте си спомнили, когато ви е било важно, се оказва налична в паметта ви по-късно. Характерен признак за Алцхаймер е, че обикновено конкретните случаи на забравяне не се помнят, както и подробностите около тях.

  2. Сериозни промени в настроението и личностните характеристики

  Макар че човек се променя с напредването на възрастта, ако от общителен и весел той се превърне в затворен, недоверчив, сърдит и/или тъжен, може да се мисли за ранен признак на Алцхаймер.

  3. Трудности в ежедневието с познати задачи

  Случва се човек да забрави правилата на игра, която играе често, или пък да не може да се справи при работа с домашните уреди и устройства, с които обикновено работи без проблем.

  4. Проблеми с преценката и планирането

  Един от показателните ранни признаци за болестта на Алцхаймер е трудността да планирате,  преценявате и изпълнявате планираното. Стават трудни за следване готварските рецепти, но и домакинските сметки и управлението на паричните средства.

  5. Безразборно нарушаване на създадения ред

  Обикновено в ежедневието ни всяка вещ си има своето място и дори не се замисляме къде стои тя, когато ни потрябва. Точно толкова автоматично я връщаме обратно. Един от ранните признаци на Алцхаймер е, че вещите започват да сменят безразборно – понякога дори нелепо – местата си. Примерно – документите в хладилника, захарта в библиотеката и т.  н. При това човекът няма никакъв спомен, че ги е поставил там.

  6. Проблеми при изразяването

  Става трудно да се намира точната дума за различни предмети. Когато често ваш близък предпочита да описва вещта, вместо да я назовава („това, с което ти се обаждам“, вместо „телефон“) или греши името ѝ, това може да е признак за Алцхаймер. Особено ако е придружено с незабелязвани към момента затруднения с четенето и писането и трудности при разговор.

  7. Дезориентация във времето и пространството

  На всички се случва от време на време да се справяме трудно с ориентацията. Но при  затруднения с намирането на познат маршрут, при невъзможност за ориентиране в съседния голям магазин при пазаруване, загубване в квартала, в който живеете от години, нещата не изглеждат добре. Като се прибави и честата загуба на представа за времето – час, ден, сезон – може да се окаже, че са налице два сериозни признака за ранен Алцхаймер.

  8. Нарушено разбиране на пространствените отношения и цветовете

  Изразява се в нарушена преценка на разстоянието и съотношението между обектите и на скоростта на придвижване. Затруднено е определянето на цветовете и ориентацията в контрастите. Твърде вероятно е това да са признаци на Алцхаймер.

  9. Нетипично за човека поведение

  Когато поведението на човек започва рязко да се отличава от типичното за него – скита,  постоянно е възбуден, навлича се или не се облича добре, променя драстично речника си, държи се рисково и т. н., може би става дума за признаци на Алцхаймер.

  Когато забележите някои от тези симптоми при себе си или при ваш близък, потърсете среща с лекар. Ранната диагноза може да забави дегенеративните процеси и да осигури още години живот при сравнително добро качество и навременната помощ на семейството и близките.