• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Как да разпознаете сънната апнея 03.09.2019

  Как да разпознаете сънната апнея

  Чували сте безброй вицове за хъркането и хъркащите. Ако половинката ви хърка, едва ли се смеете от душа на тях. Но ако човекът, който хърка, спира да диша, докато спи, тогава нещата съвсем не са за смях.

  Болестта се нарича сънна апнея

  Силното хъркане е един от основните ѝ симптоми. Когато, освен че хъркате, се чувствате недоспали, оплаквате се от сънливост и дори заспивате на неподходящо място в неподходящо време, боли ви главата – особено сутрин, лесно се уморявате, трудно се концентрирате и сте неработоспособни, твърде е вероятно да страдате от сънна апнея. Това означава, че по време на сън спирате да дишате и си поемате отново въздух след няколко секунди. Вие не го забелязвате, но прекъсването на дишането ви събужда за миг. Събуждането нарушава фазите на съня и влошава качеството му. Не се наспивате добре и оттам идва сънливостта.

  За жалост проблемът е много по-сериозен. Постепенно започват да се проявяват последиците, свързани с продължителното недоспиване – нарушаване на обмяната, диабет 2, високо артериално налягане, което трудно се повлиява от медикаменти, депресивни състояния и др. Честото спиране на дишането пречи на осигуряването на достатъчно кислород в кръвта и това се отразява върху всички органи. Най-сериозно страда сърцето и сърдечносъдовата система. Болният от апнея е заплашен от исхемична болест, сърдечна недостатъчност, аритмии, инфаркти, инсулти.

  Много по-вероятно (средно 7 пъти) е страдащият от апнея да направи автомобилна катастрофа поради неконтролируемото заспиване на волана.

  На какво се дължи сънната апнея

  Спирането на дишането (апнея) се предизвиква от отпускане на структурите в зоната на гълтача, което силно стеснява и дори запушва (обструкция) дихателните пътища. Не е напълно ясно, защо се стига до обструктивната сънна апнея. Ясно е, че наднорменото тегло е един от рисковите  фактори. Такава е и злоупотребата с алкохол и цигари. Опасност носят гастроезофагеалният рефлукс, някои анатомични особености, които стесняват дихателните пътища, и редица заболявания. Понякога се наблюдава и наследствена обусловеност.

  Като цяло от сънна апнея боледуват повече господата и възрастните, но също дамите и децата. При децата причината често може да се крие в уголемените сливици.

  Среща се също и така наречената централна сънна апнея, която се дължи на лоша комуникация между мозъчния дихателен център и мускулите, които участват в дишането.

  Диагностициране и лечение

  Това, че хъркате, още не е повод за притеснения. Но ако разпознавате някои от изброените симптоми, потърсете лекар. Прави се изследване на съня – полисомнография (PSG), за което е необходимо да преспите една нощ в специализирана болница.

  При доказана сънна апнея първи избор за лечение са апаратите за подаване на въздух с постоянно позитивно налягане (CPAP – Continuous positive airway pressure) и с променящо се позитивно налягане съобразно вдишването и издишването (BPAP – Bilevel Positive Airway Pressure). Те са свързани с маска, поставяна на носа, и благодарение на осигурявания от тях въздушен поток дихателните пътища остават отворени. Пациентите изпитват облекчение още през първата нощ. Сънят е възстановен, насищането на кръвта с кислород – също. Лечението е щадящо, не натоварва организма с лекарства.

  Има разработени и други методи за лечение. Набира популярност обработването на отпуснатото меко небце с лазер, както и поставянето на специални импланти или специализирани зъбни устройства. Прибягване до оперативно отстраняване на проблема в днешно време се случва рядко.