• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика BETTINA BARTY
  Поръчай сега
 • 1+1 на избрани хранителни добавки ERBOZETA & козметика DIFA COOPER
  Поръчай сега
 • До 25% ОТСТЪПКА на избрани слънцезащитни продукти
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Как да се грижите за увредените и чупливи нокти 31.05.2020

  Как да се грижите за увредените и чупливи нокти

  Те са придатъци на кожата. При човека отдавна са загубили функционалното си значение на средство за нападение и защита, но пък е много голяма ролята им за добрия вид на ръката. Красивата им визия е един от стандартите за поддържаност и грижа, за добро здраве.

  Увредените нокти

  Причините за увреждането им са различни. Могат да пострадат при травма. При заболявания или инфекции с гъбички нокътната плочка губи добрия си външен вид, деформира се, променя цвета си, разрушава се или пада. За чупливите нокти, цепещите се и раздвояващите се, отговорни са много фактори – неправилни грижи, лошо хранене, пиене на малко вода, злоупотреба с некачествени лакочистители и лакове, дехидратация и т. н.

  Резултатът е лош вид, увреден, прекалено твърд или прекалено мек нокът, трудно оформяне, забавен растеж.

  Как правилно да се грижите за увредените и чупливи нокти 

  Започнете от подхранването им:

  Протеини и аминокиселини – нокътната плочка има сложен строеж, който ѝ осигурява здравина, гъвкавост и устойчивост. Около 80% от състава ѝ се падат на протеините. Недостигът им я прави чуплива. Необходимо е продуктите, които използвате за заздравяване на увредените и чупливи нокти, да съдържат качествени, лесно усвоими протеини и аминокиселини – примерно протеинови хидролизати от овес и соя.

  Есенциални мастни киселини – липидите са отговорни едновременно за гъвкавостта и здравината на нокътната структура. Най полезни са бадемовото, рициновото, овесеното масло. Те омекотяват увредената тъкан и кожата около нея и задържат влагата. Осигуряват подхранването, укрепването и заздравяването на чупливата нокътна плочка.

  Витамини и минерали – от особена важност са цинкът, калцият, желязото, магнезият, медта, фосфорът и селенът, флуорът. За добър растеж са необходими витамини от В комплекс, различните форми и прекурсорите на витамин А, също витамини С, Е, D и К. Препоръчително е те да са от натурални източници – примерно екстракт от люцерна.

  Други биоактивни вещества – те имат своята роля за заздравяване на увредената и чуплива нокътна плочка. Осигуряват антиоксидантен ефект, противодействат на възпаленията, активират защитните имунни клетки като макрофагите и устойчивостта на тъканите. Такива са бета-глюканите, хлорофилът и др.

  Доброто хранене укрепва нокътната структура и осигурява заздравяването ѝ. Постига го като стимулира производството на еластин и колаген, възстановява и нормализира гъвкавостта и растежа. 

  Общите грижи и маникюрът

  Нокътната плочка поема много вода, която променя структурата и устойчивостта ѝ. Затова, ако се налага продължително мокрене на ръцете, носете ръкавици. Те ще помогнат и при работа с агресивни вещества. Използвайте специална ножичка, а не нокторезачка. Пилете в една посока, а не напред-назад. Избирайте качествени лакове и лакочистители и не се лакирайте  непрекъснато.

  Използвайте активатор за нокти, за да засилите растежа

  Изпробвайте за заздравяване и укрепване на ноктите си „Оникофикс активатор“. Той е под формата на лак и стимулира растежа на увредената и чуплива нокътна плочка. Формулата му на активатор включва растителни стимуланти и най-важните хранителни вещества, насърчаващи възстановяването.

  Необходимо е да го използвате редовно поне 30-40 дни. Разтръскайте флакона преди употреба. Нанасяйте активатора след почистване и подсушаване с четчицата от основата към върха.

  Поръчайте „Оникофикс активатор“ сега! До средата на лятото ноктите ви ще са здрави и красиви!