• До 40% ОТСТЪПКА на продукти за интимна хигиена
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на BIODERMA Серия NODE
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на козметика MUSTELA
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика NUXE
  Поръчай сега
 • Специални предложения

  Абонирай ме

  Защо Витания?

  Как да се справим с есенния косопад 21.11.2019

  Как да се справим с есенния косопад

  Сред многото грижи и напрежението, което ни носи есента, са и тревогите за падащите  косми на възглавницата, на гребена, при миене на косата. Почти няма жена и мъж, които да не се чувстват притеснени, забелязвайки ги. Даже се говори за есенен косопад като за нещо обичайно по това време на годината.

  Защо пада косата наесен

  Косата е доста инертна и промените в косъма – както добрите, така и лошите – се забелязват по-трудно. Примерно на  космите им трябват няколко месеца след като косменият фоликул е престанал да ги храни, за да паднат.

  Това обяснява защо реакцията на косата на екстремните външни условия през лятото се забелязва едва през есенните месеци. Честото мокрене със солена или обилно хлорирана вода, разрушителното въздействие на UV лъчи и горещината, обилното използване на стилизиращи продукти и манипулации водят до изтощение на косъма, цепенето му, загубата на блясък и жизненост. Към това се добавя свиването на кръвоносните съдове на скалпа и влошеното хранене на косата поради засилването на стреса през интензивния бизнес сезон и резките застудявания. Натрупването на всички фактори заедно води до по-интензивен косопад. Като се отчетат и регулярно падащите косми, става ясно защо есента има лоша слава.

  Можете ли да се противопоставите на косопада

  Когато космите падат, без да са насилствено изскубвани, те са мъртви и вие няма какво да сторите. Това, което е във ваша власт, е да подобрите храненето на кожата и косата и да преминете на щадящ режим на обгрижване, което ще подсили живите косми.

  Вече има козметични продукти, които въздействат върху естествената продължителност  на жизнените фази на косъма. С използването им вие

  • намалявате чувствително телогена – фазата на покой на косъма;
  • побутвате стартирането на анагена – фазата на растеж и жизненост;
  • удължавате максимално продължителността на анагена и отдалечавате катагена (фазата, в която фоликулите регресират).

  Как да осигурите добро подхранване на косата

  Най-доброто хранене за кожата и нейните придатъци – косата и ноктите – осигурява кръвообращението. Когато кръвта носи всички необходими хранителни вещества, всяка клетка получава оптималното хранене за здравето си. Затова на първо място преразгледайте хранителния си режим. Яжте истинска храна – плодове и зеленчуци, месо и риба, яйца и млечни, ядки, пълнозърнести, мед и т. н. Пийте повече вода и намалете цигарите и алкохола.

  Прибавете хранителни добавки, ако смятате, че по някакви причини храната не ви носи всички необходими нутриенти. Те трябва да съдържат цинк, полиненаситени мастни киселини (Омега 3) и бета глюкани, аминокиселини, които стимулират синтеза на колаген, и т. н. Хранителните добавки, заедно с балансираното хранене, ще допринесат също за подобряване на общото състояние на организма и защитните му сили.

  Подберете внимателно основните козметични продукти за поддръжката ѝшампоан против косопад за ежедневна употреба, маска, лосион, стимулиращ растежа на косъма. Характеристиките им трябва да осигуряват нежно почистване на замърсяванията, дълбоко подхранване на скалпа и косъма, стимулиране на развитието на космения фоликул и контрол върху активната фаза на растеж (анаген).

  Откажете се за известно време от боядисване, навиване и изправяне, използване на стилизиращи продукти. Подстрижете я. Макар специалистите да твърдят, че дължината на косата няма отношение към здравето на косъма, по-късата коса се поддържа по-лесно.

  С малко грижи ще оздравите косата си и тя ще посрещне зимните изпитания силна и жизнена.