Сайтът използва бисквитки.

 • До 30% ОТСТЪПКА на продукти срещу болки в гърлото
  Поръчай сега
 • 20% ОТСТЪПКА на козметика EUCERIN
  Поръчай сега
 • 25% ОТСТЪПКА на продукти LECOVITA
  Поръчай сега
 • До 20% ОТСТЪПКА на подаръчни комплекти
  Поръчай сега
 • Защо Витания?

  Как да се справим с главоболието и какви са причините за появата му?

  15.11.2023
  Как да се справим с главоболието и какви са причините за появата му?

  Най-честата болка, която може да извади човек от равновесие, е главоболието. То е различно по интензивност и сила, по вида на болката. Идва и си отива, боли отляво или отдясно, в тила или зад очите и така - до над няколкостотин вида. Принципно не е животозастрашаващо, но може да е симптом на сериозни болести. 

  Какви са причините за появата на главоболие? 

  Основната причина за него е активацията на специализираните нервни влакна, инервиращи кожата, мускулите и кръвоносните съдове на главата, които изпращат сигнал за болка до мозъка. Участват също мембраните на ушите, гърлото и носа. 

  Класификацията на различните видове главоболия включва 2 големи групи. Те се задействат от конкретни поводи: 

  Първични 

  В групата се включват тензионните (най-разпространените), мигренозните, клъстерните и така нареченото ново ежедневно персистиращо главоболие. Сред причините за тях са консумацията на алкохол, никотин, храна и глад, недоспиване, физически натоварвания и лоша поза, напрягане, кашлица и т. н. Прогнозата за първичните е добра, но понякога са толкова силни, че нарушават обичайното ви ежедневие. 

  Вторични 

  Те се причиняват от вече съществуващо заболяване и са по-скоро негов симптом. Не са опасни и отшумяват заедно с причиняващата ги болест. Възникват поради дехидратация, при синузит, болни уши и очни болести, при високо кръвно налягане, неврологични болести, мозъчен кръвоизлив и т. н. 

  Смята се, че честата болка в главата може да е и наследствена - поне за мигрената това е сигурно. Но се предизвиква и от фактори на средата - пасивно пушене, силни миризми, шум и др. 

  Защо се среща често в ежедневието ни? 

  Има стотици различни видове главоболие и още повече причини - често персонални - поради които то се проявява. При това обикновено се наслагват повече фактори. Установено е, че болката в главата се предизвиква включително от добър секс или ядене на сладолед. Понякога пристъпите са толкова силни, че предизвикват гадене и повръщане. 

  Повсеместният стрес не само причинява, но и влошава вече съществуващо главоболие по различни начини - като предизвиква стягане (контракции) на мускулите на главата, врата, раменете и гърба, понижава прага ви на болка, намалява ефикасността на болкоуспокояващите, намалява нивата на ендорфините и серотонина и ви лишава от естествените ви болкоуспокояващи. 

  Какво да предприемете за решаването на проблема? 

  Първото, което трябва да направите, за да овладеете главоболието си, е да забележите, кои са тригерите, явленията, които действат като стартери. Често се оказват стрес, напрежение, нерви, умора, храна, миризми. За целта обикновено е необходимо да водите дневник. Когато се научите да ги разпознавате, можете да ги избягвате, с което ще избягвате и болката. 

  Според вида, причините и честотата му, лечението може да включва: 

  • управление на стреса - необходимо е да овладеете техники за релаксация, дълбоко дишане, музика и др.; 
  • биологична обратна връзка - научавате се да разпознавате натрупващото се напрежение и също как реагира тялото ви на него, усвоявате начини за успокояването му; 
  • медикаменти - най-често се прилагат болкоуспокояващи хапчета без рецепта. Въпросът е, че при честата им употреба може да се появи ежедневна дългосрочна болка в главата поради злоупотребата с лекарства. Лекарят ви, ако прецени, ще ви изпише и по-тежки формули, които биха могли да спрат дори зараждащата се мигрената; 
  • терапия на основното заболяване, което се явява причина за главоболието; 
  • други видове лечение - физиотерапия, остеотерапия, акупунктура и т. н. 

  Прилагайте топли и студени компреси, масажирайте главата, врата и гърба, разтягайте се. Разхождайте се или напротив - почивайте на тихо и тъмно. 

  В някои случаи е необходима спешна медицинска помощ - при травми и злополуки, ако болката е придружена със задух, схванат врат, обрив и треска, при внезапно ново и силно главоболие. Задължително е да ви види специалист при поява на нов тип, когато вече сте прехвърлили 55 години. Изисква се медицинска намеса и когато то е придружено с неврологични симптоми - загуба на равновесие, замаяност, слабост, изтръпване, промени в зрението и затруднен говор, объркване, парализа, гърчове и т. н. 

  Защо да се доверите на онлайн аптека Vitania.bg? 

  Ние също страдаме от главоболие и можем да се поставим на ваше място! Поддържаме в наличност всички доказано работещи болкоуспокояващи - както класически, така и по-модерни формули. Имаме разработена методика за установяване на пригодността на съответния продукт за конкретния потребител, така че с гаранция ще ви помогнем да изберете най-подходящото за вас лекарство. 

  От Vitania.bg можете да купите медикаменти без рецепта, а във физическите аптеки от верига “Витания” - и тези, които ви е предписал вашият лекар. 

  Поддържаме добри цени, а при честите ни промоции можете да попълните изгодно домашната си аптечка с всичко необходимо. Потърсете ни! Ние сме на ваше разположение.